H αποτυχία με τα εμβόλια έχει υπεύθυνους

Του
Ειρηναίου Πίττα

 

Είναι πραγματικά εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει με τα εμβόλια. Από κει που τα περιμέναμε πώς και πώς να έρθουν, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να μένουν στα αζήτητα, και ας έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση μόλις το 15% του πληθυσμού.

Αν όμως αναλογιστούμε τι συνέβη στο ενδιάμεσο, τότε αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών-μελών και της κυπριακής κυβέρνησης περί ης ο λόγος, δημιούργησαν τεράστια δυσπιστία για το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Μπορεί να λέει ο Υπουργός Υγείας ότι ακολουθούσε τις συστάσεις των επιστημόνων, αλλά στην πράξη κάθε άλλο παρά αυτό έκανε. Ήταν και το δικό μας υπουργείο μεταξύ αυτών που ανέστειλαν προσωρινά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου χωρίς επιστημονικά κριτήρια.

Εκείνο το σημείο ήταν που ξεκίνησε η αμφισβήτηση, που οξύνθηκε στην πορεία. Τότε δεν υπήρχε καν η συσχέτιση με τα περιστατικά θρομβώσεων, ενώ τα στατιστικά ήταν τα ίδια με σήμερα. Τότε υπήρχαν μόνο υποψίες μετά την εμφάνιση μερικών δεκάδων περιστατικών ανάμεσα σε εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τότε οι επιστήμονες, ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ εκλιπαρούσαν τις Τοπικές Αρχές να μην αναστείλουν σε καμία περίπτωση το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς ήξεραν ότι η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Όπως και έγινε.

Σήμερα, που πλέον οι θρομβώσεις είναι επίσημα γραμμένες στο φύλλο οδηγιών του AstraZeneca ως εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια, οι ιθύνοντες προσπαθούν να πείσουν ότι το όφελος υπερτερεί κατά πολύ του όποιου ρίσκου. Τι άλλαξε από τη μέρα που αναστάληκε προσωρινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα; Τότε η θρόμβωση ήταν πιθανή σπάνια παρενέργεια, τώρα είναι επίσημα σπάνια παρενέργεια. Η λογική λέει ότι με βάση όσα έπραξαν τότε, οι εμβολιασμοί με AstraΖeneca σήμερα θα έπρεπε να ανασταλούν. Συνηθίσαμε όμως στους παραλογισμούς. Βέβαια, το παράλογο ήταν αυτό που συνέβη τότε, όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Το κυριότερο σημείο που φανερώνει και την αποτυχία της χώρας μας στο θέμα των εμβολίων είναι στην ανακοίνωση του ΕΜΑ που λέει πως «η χρήση του εμβολίου κατά τη διάρκεια εκστρατειών εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο θα λαμβάνει επίσης υπόψιν την κατάσταση της πανδημίας και τη διαθεσιμότητα εμβολίων σε κάθε κράτος-μέλος». Με απλά λόγια αν δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο εμβόλιο, τότε βάλτε το AstraZeneca. Εδώ δηλαδή που είμαστε σήμερα στην Κύπρο.

Αν αναρωτιέστε γιατί άλλες χώρες θέτουν διαφόρους ηλικιακούς περιορισμούς στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, η απάντηση είναι απλή, επειδή σε απόλυτους αριθμούς τα εμβόλια που λαμβάνουν από άλλες εταιρείες είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι εμείς, αλλά και με δεδομένο ότι η αναλογία ρίσκου-οφέλους όσο κατεβαίνουμε ηλικιακά αλλάζει.

Εν κατακλείδι, ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς είναι από τη μια να κάνουμε ό,τι γίνεται για ανάκτηση της εμπιστοσύνης και από την άλλη να βρούμε άμεσα τρόπους για εισαγωγή εμβολίων διαφορετικών εταιρειών από αλλού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy