H Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων πολιτών


Το «πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν ενός της Ζώνης Σένγκεν πρότεινε σήμερα  Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να επιλυθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται πέντε μήνες νωρίτερα από τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η Άγκυρα δεν έχει ακόμα εκπληρώσει πέντε από τα 72 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν έως τα τέλη Ιουνίου, όταν τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κληθούν να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στην απελευθέρωση των visas.

Οι πέντε εκκρεμότητες αφορούν, μεταξύ άλλων, τη νομική προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, την τουρκική νομοθεσία για προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και τουρκικών δικαστικών αρχών.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα και σε περίπτωση που εγκριθεί η άρση των θεωρήσεων, κανένας Τούρκος πολίτης δεν θα έχει το δικαίωμα να εισέλθει στη Ζώνη Σένγκεν αν δεν κατέχει βιομετρικό διαβατήριο.

Η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει έξτρα προθεσμία έως τα τέλη του 2016 προκειμένου η Άγκυρα να εφαρμόσει τα «τελευταία» τεχνολογικά-βιομετρικά δεδομένα στα διαβατήρια που εκδίδει.

Σε μία ένδειξη της σημασίας που έχει το προσφυγικό στη σκέψη της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς ανέφερε πως η συνεργασία με την τουρκική πλευρά έχει «αποφέρει αποτελέσματα», με τις καθημερινές εισροές να έχουν πέσει στις εκατοντάδες αντί για χιλιάδες.

Σημειώνεται πως η άρση των θεωρήσεων αφορά την παραμονή έως 90 ημέρες στη Ζώνη Σένγκεν. Δεν δίνει το δικαίωμα σε Τούρκους να μεταναστεύουν ή να εργάζονται μόνιμα στην Ε.Ε.

Πάντως, σε μία ένδειξη ότι στην Ευρώπη υπάρχουν έντονες ανησυχίες για κύμα μετανάστευσης από τη γείτονα χώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας στη συμφωνία με την Τουρκία.

Αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αναστείλουν γρήγορα τις απελευθερωμένες θεωρήσεις εάν κρίνουν πως πολλοί Τούρκοι πολίτες παραβιάζουν το όριο των 90 ημερών και προσπαθούν να παραμείνουν παρανόμως στη Γηραιά Ήπειρο.

 

Για νέα σελίδα Άγκυρας – ΕΕ μίλησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Η Τουρκία ελπίζει ότι η συμφωνία ελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου, δήλωσε το μεσημέρι ο Τούρκος Υπουργός για θέματα της ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ.

Σύμφωνα με το Reuters αλλά και τουρκικά ΜΜΕ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο κ. Μποζκίρ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη μεταβαίνει στο Στρασβούργο για επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο και την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η συμφωνία για την άρση της βίζας θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη. Και οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι τα νέα τουρκικά διαβατήρια θα δίδονται από την 1η Ιουνίου και οι αιτούντες θα πληρώνουν μόνο το κόστος και όχι το παράβολο.

 

Εκπρόσωπος: Η ΚΔ θα αξιολογήσει την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία και θα τοποθετηθεί ανάλογα

Για να προχωρήσει μια απόφαση για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας, είναι προαπαιτούμενη η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μελετήσει και θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της νέας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή από πλευράς Τουρκίας του Οδικού Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους, και θα τοποθετηθεί ανάλογα στις σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ανάμεσα στους βασικούς όρους που τέθηκαν, και για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία επέμεινε και συμπεριλήφθησαν στον Οδικό Χάρτη, ήταν η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής έναντι όλων των κρατών μελών καθώς και η αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με όλα τα κράτη μέλη.

Επιπλέον, ανέφερε, η Κύπρος ζήτησε και περιλήφθηκε ως πρόνοια η ανάγκη για απάλειψη για όλα τα κράτη μέλη, χωρίς διακρίσεις, της απαίτησης για θεώρηση εισόδου για υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ στην Τουρκία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ο Οδικός Χάρτης για τη φιλελευθεροποίηση αποτελεί έγγραφο που εκπονεί η Επιτροπή και τυγχάνει της αποδοχής του Συμβουλίου και περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια επί τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ασφάλεια εγγράφων, μετανάστευση και διαχείριση συνόρων, δημόσια τάξη και ασφάλεια και ανθρωπινά δικαιώματα.

“Η εκπόνηση και υιοθέτηση του συγκεκριμένου εγγράφου για την Τουρκία έγινε το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καταθέσει σειρά εισηγήσεων, πολλές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές και ενίσχυσαν το περιεχόμενο του Οδικού Χάρτη με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως είναι ταυτόχρονα σημαντικό να επισημανθεί ότι ο Οδικός Χάρτης δεν αποτελεί πολιτικό έγγραφο, αλλά τεχνικό, ώστε να κατευθύνει την τρίτη χώρα στις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβεί και να προχωρήσει για να καταστεί δυνατή η φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων.

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως “όπως σε όλες τις περιπτώσεις φιλελευθεροποιήσεων θεωρήσεων με τρίτες χώρες, έτσι και με την Τουρκία, βασική προϋπόθεση αποτελεί η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων ως προς όλα τα κράτη μέλη”.

Ανέφερε πως αφού εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσουν στη συζήτηση της αναθεώρησης του σχετικού Κανονισμού 539/ 2001 ώστε να περιληφθεί η χώρα στον κατάλογο των τρίτων χωρών, οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση για θεώρηση.

“Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μελετήσει και θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της νέας Έκθεσης της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα και θα τοποθετεί ανάλογα στις σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο οι οποίες θα ακολουθήσουν, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «θα πρέπει να δούμε από τη μια στην ολότητα της την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, και από την άλλη να δούμε πώς αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση αξιολόγησης που αφορά την Τουρκία. Η περίοδος που διανύουμε είναι η αρχή αυτής της προσπάθειας, θα γίνουν αρκετές συζητήσεις σε επίπεδο αρμόδιων ομάδων εργασίας, σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, σε επίπεδο Υπουργών και αν προκύψει η ανάγκη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

“Ταυτόχρονα, επειδή πρόκειται για νομοθετική πράξη, θα πρέπει και το Κοινοβούλιο να προχωρήσει στις δικές του διεργασίες, σε συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές, στην Ολομέλεια για να δούμε πού θα καταλήξει η όλη προσπάθεια”, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στα κριτήρια τα οποία πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία ενσωματώθηκαν και πολιτικής φύσεως θέματα.

 

KYΠΕ / lifo.gr

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News