H Κούβα είναι σε εγρήγορση ενάντια σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης

Έλα στο Google News

H Κούβα είναι σε εγρήγορση ενάντια σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης, δήλωσε στις 12 Ιουλίου ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ

Η κυβέρνησή της χώρας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψει τις ανάγκες του κουβανικού λαού εν μέσω της οικονομικής ζημίας που έχει προκαλέσει ο αμερικανικός αποκλεισμός.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ απευθύνθηκε στο έθνος για να αναλύσει τις ενέργειες εκείνων που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την επανάσταση εκμεταλλευόμενοι την κρίση που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ και το νέο κύμα COVID-19.

Ο πρόεδρος της Κούβας καλεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της αντιπολίτευσης

Συνοδευόμενος από το υπουργικό του συμβούλιο, ο πρόεδρος εξέτασε την τρέχουσα επιδημιολογική και οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία η διεθνής εκστρατεία κατά της Επανάστασης συνήθως δεν αναφέρει ούτε καν εξηγεί.

Εκτός από την επισήμανση ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους δεν είναι εναντίον της επανάστασης, αλλά έχουν εύλογες δυσαρέσκειες ή αμφιβολίες, τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο αποκλεισμός έχει περιορίσει τη δυνατότητα της κουβανικής κυβέρνησης να αποκτήσει όλα τα φάρμακα που χρειάζεται ο λαός.

Βραχυπρόθεσμα, οι αυθαίρετες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών εμπόδισαν την Κούβα να αποκτήσει πρόσβαση σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που θα απαιτούνταν για την απόκτηση ιατρικών προμηθειών.

Ο υπουργός Ενέργειας Livan Arronte εξήγησε ότι οι μηχανικοί εργάζονται αδιάλειπτα για την επίλυση προβλημάτων σε μια θερμοηλεκτρική παραγωγή. Ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τεταμένη λόγω των περιορισμών στην απόκτηση ανταλλακτικών, τεχνολογίας και καυσίμων για την καθημερινή λειτουργία.

 

 

 

 

Ως αποτέλεσμα, η συνεχής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επηρεαστεί αισθητά από τις 21 Ιουνίου, ιδίως λόγω της αύξησης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής τη νύχτα. Παρά τα παραπάνω, οι τεχνικοί συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά για να κάνουν προσαρμογές στο εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2019, όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος Helms-Burton, ο Diaz-Canel, ο οποίος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, ενημέρωσε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει νέες δυσκολίες.

“Εκείνη την εποχή η πολιτική των κυρώσεων επικεντρωνόταν στο μποϊκοτάρισμα της εισόδου καυσίμων στην Κούβα. Ποια ήταν η απόφασή μας; Να προστατεύσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά… Για πάνω από 18 μήνες δεν έχουμε διακοπές ρεύματος, εκτός από αυτές που σημειώθηκαν αυτές τις ημέρες”, τόνισε.

“Έχουμε μια θερμική παραγωγή που λειτουργεί με κουβανικό αργό πετρέλαιο… Ωστόσο, όταν δεν έχεις έγκαιρα καύσιμα, υπερφορτώνεις το σύστημα παραγωγής”, πρόσθεσε.

Ο Diaz-Canel εξήγησε επίσης ότι οι πρόσφατες διακοπές ρεύματος πήραν νέα χαρακτηριστικά λόγω της πανδημίας, επειδή οι αρχές αναγκάστηκαν να στήσουν ξενοδοχεία ως νοσοκομεία.

“Για να μην ταλαιπωρήσουμε τους ασθενείς του COVID, έπρεπε να προστατεύσουμε περισσότερα κυκλώματα, γεγονός που προκαλεί παρεξηγήσεις στον πληθυσμό… Εν μέσω όλων αυτών, πραγματοποιούμε νέες επενδύσεις… Σήμερα, αν και υπάρχουν κάποιες προοπτικές βελτίωσης, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να εξοικονομήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τόσο στον οικιακό όσο και στον δημόσιο τομέα”.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ο υπουργός Υγείας Jose Portal εξήγησε ότι η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για την ακόμη πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας.

“Ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Δεν μπορούμε να πετάξουμε στα σκουπίδια τις θυσίες που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής”, είπε, προσθέτοντας ότι ο δημόσιος τομέας θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για την προστασία της ζωής των Κουβανών.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να χειροκροτούμε τους γιατρούς μας, διότι ο φόρτος εργασίας τους έχει πολλαπλασιαστεί και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πανδημία βάζοντας τις ζωές των Κουβανών πάνω από τις δικές τους”, σχολίασε ο Diaz-Canel.

 

Ο πρωθυπουργός Manuel Marrero ενημέρωσε επίσης ότι η κυβέρνηση λαμβάνει επιδημιολογικές αποφάσεις με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την εξέλιξη των λοιμώξεων. Για το σκοπό αυτό, έχουν βελτιωθεί τα συστήματα πληροφοριών και έχουν τεθεί σε εφαρμογή επτά ομάδες εργασίας με εμπειρογνώμονες. Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για την καταπολέμηση του COVID-19 που αλλάζει καθώς εξελίσσεται η πανδημία.

Την Κυριακή, ο Diaz-Canel περιόδευσε στην πόλη San Antonio de Los Baños, στην επαρχία Artemisa, ένα από τα σημεία όπου υπήρχαν συγκεντρώσεις ανθρώπων που έκαναν διάφορους ισχυρισμούς. Εκτός από την αναφορά στην εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης που οργανώθηκε από το εξωτερικό για να δημιουργηθεί χάος στο νησί, είπε ότι ορισμένοι πολίτες που βρίσκονται σε σύγχυση συμμετείχαν σε αυτές τις ενέργειες, ενώ άλλοι είχαν εύλογες ανησυχίες και αμφιβολίες.

“Υπάρχει μια ομάδα αντεπαναστατών, μισθοφόρων ανθρώπων που πληρώνονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πληρώνονται έμμεσα μέσω υπηρεσιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να συγκεντρώνουν τέτοιου είδους διαδηλώσεις”, κατήγγειλε ο Ντίαζ-Κανέλ.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες Κουβανοί ανταποκρίθηκαν στις υποκινήσεις που έγιναν μέσω των κοινωνικών δικτύων βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Επανάσταση σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ επέκρινε δριμύτατα τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σχετικά με τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας της Καραϊβικής.

“Η κυβέρνησή του έχει διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανατροπή στη χώρα μας και επιβάλλει έναν γενοκτονικό αποκλεισμό, ο οποίος είναι η κύρια αιτία των οικονομικών ελλείψεων”, δήλωσε ο Ροντρίγκεζ και επικύρωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι γίνεται πλήρως σεβαστή στην Κούβα.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.