H Microsoft φιλοδοξεί να νικήσει τον καρκίνο, αντιμετωπίζοντάς τον σαν ιό

Ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ως στόχο να «κατανοήσει» τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανάπτυξη του καρκίνου, ανακοίνωσε η Microsoft.

Η εταιρεία φιλοδοξεί με το πρόγραμμα Project Hanover, να «λύσει» τον καρκίνο μέσα σε 10 χρόνια, αντιμετωπίζοντας τον ως ιό, όπως αυτοί που προσβάλουν τους υπολογιστές.

Ο γίγαντας της πληροφορικής έχει θέσει για αυτό τον λόγο στην υπηρεσία της Ιατρικής όλα τα υπολογιστικά συστήματά της και εργάζεται για τη θεραπεία της ασθένειας, εκλαμβάνοντας τον καρκίνο ως virus που πλήττει όμως το ανθρώπινο σώμα και όχι υπολογιστές.

Όπως αναφέρει η Telegraph και αναδημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος,  συστήματα της εταιρείας θα χρησιμοποιήσουν κάθε ιατρικό έγγραφο που υπάρχει για τον καρκίνο, «χτενίζοντας» τα, καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες και είναι αδύνατο για τους γιατρούς να τα μελετήσουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μηχανή αναζήτησης βιοϊατρικών δεδομένων PubMed λόγου χάρη που συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση, δημοσιεύει δύο νέα έγγραφα που αφορούν στον καρκίνο κάθε λεπτό ή περισσότερο από ένα εκατομμύριο το χρόνο.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ο καρκίνος συχνά δεν προκαλείται από μία και μόνο μετάλλαξη. Αντ’ αυτού προέρχεται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει ο γιατρός να έχει στη διάθεσή του όλα όσα ξέρει -και δεν ξέρει- για το γονιδίωμα», εξηγεί ο Χόιφονγκ Πουν, ερευνητής της Microsoft.

«Η Βιολογία και τα υπολογιστικά συστήματα μπορεί να μοιάζουν δύο έννοιες εντελώς αταίριαστες, οι πολύπλοκες διαδικασίες ωστόσο που συμβαίνουν στα κύτταρα έχουν κάποια ομοιότητα με εκείνα που συμβαίνουν σε έναν τυπικό επιτραπέζιο υπολογιστή», συμπληρώνει ο Κρις Μπίσοπ, επικεφαλής του εργαστηρίου ερευνών του Κέιμπριτζ. «Ως εκ τούτου, αυτές οι πολύπλοκες διεργασίες μπορούν δυνητικά να γίνουν κατανοητές από έναν Η/Υ.

Και οι ίδιοι αυτοί υπολογιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρονται τα κύτταρα», καταλήγει. Αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, τότε οι υπολογιστές όχι μόνο θα ήταν σε θέση να κατανοήσουν γιατί τα κύτταρα συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται, αλλά και πότε θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκινικά. Θα ήταν επίσης σε θέση να προκαλέσουν μια είδους «απάντηση» μέσα σε ένα κύτταρο, αντιστρέφοντας την απόφασή του και επαναπρογραμματίζοντάς το ώστε να γίνει και πάλι υγιές.

Ο Αντριου Φίλιπς, ο οποίος ηγείται της ομάδας Βιολογικών Υπολογιστικών Συστημάτων του κολοσσού, δήλωσε στην «Telegraph» ότι σε λιγότερο από πέντε χρόνια η ομάδα του θα είναι σε θέση να αναπτύξει ένα σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. «Είναι ίσως λίγο πρόωρο, αλλά… νομίζω ότι θα ήταν τεχνολογικά δυνατό σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών να αναπτύξουμε ένα έξυπνο μοριακό σύστημα που θα μπορεί να ανιχνεύσει την ασθένεια».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy