H τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης

Καθώς η κλιματική κρίση εντείνει τις καταστροφές από καταιγίδες, πυρκαγιές και ξηρασίες, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα ψηφιακά εργαλεία θεωρούνται όλο και περισσότερο ως ένας τρόπος πρόβλεψης και περιορισμού των επιπτώσεών της.

Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι επενδυτές δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για συστήματα μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να εντοπίσουν μοτίβα σε σύνολα δεδομένων και να κάνουν προβλέψεις, συστάσεις ή αποφάσεις σε πραγματικές ή εικονικές ρυθμίσεις.

Τον Ιούνιο, το Rise Fund, ένας επενδυτικός βραχίονας της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών TPG, επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια σε ένα σύστημα με την ονομασία “Nowcasting” που βασίζεται σε δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, που επινοήθηκε από την Climavision, με έδρα το Κεντάκι, για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών με ακρίβεια.

Την ίδια ώρα ένας διακυβερνητικός χάρτης πορείας για το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να κάνει αφετηρία στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 το Νοέμβριο στη Σκωτία.

Την ίδια ώρα επικριτές αναφέρουν πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα ενεργειακά επιβλαβής για το περιβάλλον και δαπανηρή ενώ υπάρχουν άλλοι αποτελεσματικότεροι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για την αποστολή ειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία, την παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο και τον σχεδιασμό πιο πράσινων έξυπνων πόλεων στην Κίνα. Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στο σχεδιασμό πιο ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, στη βελτίωση της αποθήκευσης ενέργειας και στη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τροφοδοτώντας ηλιακή και αιολική ενέργεια στο ηλεκτρικό δίκτυο, όπως απαιτείται.

Σε μικρότερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση ενέργειας – σβήνοντας αυτόματα τα φώτα που δεν χρησιμοποιούνται ή στέλνοντας ενέργεια από ηλεκτρικά οχήματα πίσω στο δίκτυο για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση. Μέχρι το 2030, η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 4%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της λογιστικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers για τη Microsoft, η οποία αναπτύσσει προϊόντα μηχανικής εκμάθησης για την αγορά της κλιματικής αλλαγής.

Ο Peter Clutton-Brock, συνιδρυτής του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης και Κλίματος (CAIC), μιας βρετανικής δεξαμενής σκέψης, δήλωσε ότι η τεχνολογία μας δείχνει τα όρια για τη μοντελοποίηση του κλίματος. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επεξεργαστεί τεράστιες ποσότητες μη δομημένων δεδομένων, όπως εικόνες, γραφήματα και χάρτες, ανοίγοντας τεράστιες δυνατότητες για την κατανόηση της δυναμικής γύρω από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τα στρώματα πάγου.

Πάντως το  υψηλό κόστος των υπολογιστικών πόρων της τεχνητής νοημοσύνης έχει ωθήσει την έρευνα σε μεγάλο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα, όπου η αγορά είναι «εξαιρετικά ζωντανή», σύμφωνα με τον Chris Goode, διευθύνοντα σύμβουλο της Climavision. Το σύστημα της Climavision χρησιμοποιεί ένα δίκτυο ραντάρ υψηλής ανάλυσης μαζί με δεδομένα από δορυφόρους και μεγάλα υψόμετρα για να καλύψει αυτό που η εταιρεία λέει ότι είναι «εκατοντάδες κενά» στα υπάρχοντα δίκτυα πρόγνωσης καιρού.

Οι επιχειρήσεις ενέργειας και μεταφορών, οι αγρότες, ακόμη και ο αμερικανικός στρατός θα έχουν πρόσβαση σε στοιχεία της ατμόσφαιρας σε πραγματικό χρόνο.

Τα μειονεκτήματα

Η αποθήκευση και η επεξεργασία δεδομένων που απαιτούνται για την πλήρη εκπαίδευση ενός μεγάλου αλγορίθμου μπορεί να καταναλώσει τεράστια ποσά ενέργειας – έως και 626.000 λίβρες (284.000 κιλά) διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν πέντε φορές τις εκπομπές κύκλου ζωής ενός αμερικανικού αυτοκινήτου, είπαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα κέντρα δεδομένων που επεξεργάζονται και αποθηκεύουν δεδομένα από διαδικτυακές δραστηριότητες, όπως αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ροή βίντεο, αντιπροσωπεύουν ήδη περίπου το 1% της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Και ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι οι υπολογιστές θα αντιπροσωπεύουν έως και το 8% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας έως το 2030, αυξάνοντας τους φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καύση περισσότερων ορυκτών καυσίμων.

Τελικά, οι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται διασυνοριακά καθώς τίθεται και θέμα προσωπικών δεδομένων και απορρήτου.

Ειδικοί εξηγούν ότι εάν προσθέσουμε άλλους τύπους αλγορίθμων που εξαρτώνται λιγότερο σε μεγάλο βαθμό από προσωπικά δεδομένα, τότε αυτή η ισορροπία και το δίλημμα μεταξύ κατανάλωσης ενέργειας και ιδιωτικότητας είναι μικρότερο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy