3 Σεπτεμβρίου κατεβάζει ρολά η Συνεργατική

Θα καταθέσει την άδεια λειτουργίας της, τερματίζοντας μια ιστορία 110 ετών

Στις 3 Σεπτεμβρίου η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα καταθέτει την άδεια λειτουργίας της και κατεβάζει ρολά, μετά από 110 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον τόπο. Μέχρι τη μέρα αυτή θα πρέπει να αποχωρήσουν 900 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 1.100 θα μεταφερθούν στην Ελληνική και 650 στον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο οποίος θα συσταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας το πλάνο το οποίο ετοιμάστηκε προνοεί ότι μέχρι Παρασκευή 31 Αυγούστου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταφορά των στοιχείων από τη Συνεργατική στην Ελληνική. Ακολούθως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου η Συνεργατική θα καταθέσει την άδεια λειτουργίας της στην Κεντρική Τράπεζα και θα τερματίσει οριστικά τις εργασίες της. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της μεταφοράς των στοιχείων εντός του πιο πάνω χρονοδιαγράμματος, το εναλλακτικό σενάριο προνοεί ότι η ΣΚΤ θα καταθέσει κανονικά την άδεια λειτουργίας της στις 3 Σεπτεμβρίου και θα ζητήσει από την Κεντρική Τράπεζα την έκδοση νέας περιορισμένης άδειας λειτουργίας η οποία μεταξύ άλλων θα προνοεί ότι: Η ΣΚΤ δεν θα έχει δικαίωμα να λαμβάνει καταθέσεις ή να δίνει δάνεια, θα διεξάγει εργασίες και θα παρέχει υπηρεσίες οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εκμετάλλευση ακινήτων τα οποία θα παραμείνουν στην κατοχή της, και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της οι οποίες πηγάζουν μέσα από τη συμφωνία με την Ελληνική.

Σημειώνεται ότι και στα δύο σενάρια οι εργασίες της Συνεργατικής ουσιαστικά τερματίζονται στις 3 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μέχρι τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στον οποίο θα μεταφερθούν τα στοιχεία τα οποία θα παραμείνουν στην κατοχή του κράτους (μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ακίνητα) και στη συνέχεια η Συνεργατική θα τεθεί υπό εκκαθάριση.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα γύρω στις 20 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας για επικύρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία είναι τυπική, αφού η τράπεζα έχει εξασφαλίσει ήδη ανέκκλητες δεσμεύσεις από τους μεγαλομετόχους της οι οποίοι εκπροσωπούν πέραν του 61%, για την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Μετά τη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής αναμένεται να εκδοθούν και επίσημα οι αναγκαίες εγκρίσεις από τις Εποπτικές Αρχές, για την υλοποίηση της συμφωνίας. Ήδη η Ελληνική έχει εξασφαλίσει την άδεια από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ενώ μετά τη Γενική Συνέλευση αναμένεται να εξασφαλίσει και την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Σενάριο παραχώρησης ακινήτων της Συνεργατικής στην Ελληνική

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας από την Τετάρτη, τα δεδομένα της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής και της Ελληνικής θα εξεταστούν εκ νέου πριν την ολοκλήρωση της μεταφοράς των στοιχείων και σε περίπτωση που εντοπιστούν διαφορές σε σχέση με τα δεδομένα που υπήρχαν την ώρα που έγινε η συμφωνία (25 Ιουνίου), θα γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να ισορροπήσει ξανά ο ισολογισμός. Για παράδειγμα εάν οι καταθέσεις στη Συνεργατική είναι λιγότερες από 9,7 δισ. ευρώ, θα αφαιρεθούν στοιχεία από αυτά που συμφωνήθηκε να πάρει η Ελληνική. Από την άλλη εάν δεν υπάρχουν μετρητά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, όπως προνοεί η συμφωνία, η Συνεργατική θα πρέπει να δώσει άλλα στοιχεία στην Ελληνική. Όπως αποκάλυψε η «Χ», ήδη εξετάζεται το σενάριο να παραχωρηθούν στην Ελληνική και ακίνητα, όπως υποκαταστήματα.

Αποφάσεις ζωής καλούνται να λάβουν 2.657 εργαζόμενοι

Σημαντικές αποφάσεις καλούνται να λάβουν 2.657 εργαζόμενοι στη Συνεργατική, αφού εντός δύο εβδομάδων που ξεκινούν από την Τετάρτη 1η Αυγούστου θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποχωρήσουν με το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, ή εάν θα συνεχίσουν είτε στην Ελληνική είτε στον Φορέα.

Το Σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες, προνοεί αποζημιώσεις οι οποίες θα υπολογιστούν με την εξής φόρμουλα: Τα χρόνια υπηρεσία του κάθε εργαζόμενου επί τον ετήσιο ακαθάριστό του μισθό επί 26%. Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος έχει 15 χρόνια υπηρεσίας (είτε στη ΣΚΤ, είτε σε ΣΚΙ, είτε σε ΣΕΜ) και ο ετήσιος ακαθάριστος μισθός του είναι 26 χιλ. ευρώ, θα πάρει αποζημίωση ύψους 101,4 χιλ. ευρώ. Επίσης το σχέδιο προνοεί ανώτατη οροφή 180 χιλ. ευρώ. Στις περιπτώσεις εργαζομένων των οποίων το σύνολο των υπολειπόμενων μισθών τους μέχρι την αφυπηρέτησή τους (63ο έτος για όσους προέρχονται από την παλιά ΣΚΤ και 65ο έτος για όσους προέρχονται από τα ΣΠΙ) είναι μικρότερο από 180 χιλ. ευρώ, τότε το ποσό που θα πάρουν δεν θα υπερβαίνει το 75% των υπολειπόμενων μισθών. Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος είναι 60 ετών και ο μισθός του είναι 26 χιλ. ευρώ, άρα μέχρι τη συνταξιοδότησή του θα λάμβανε 130 χιλ. ευρώ, θα πάρει αποζημίωση ύψους 97,5 χιλ. ευρώ.

Επίσης το σχέδιο προνοεί συνέχιση παρεμφερών ωφελημάτων (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλεια ζωής και ταμείο ευημερίας) για ακόμη 3 χρόνια, αποπληρωμή του υπόλοιπου της άδειας και επιδότηση του επιτοκίου για όσους έχουν δάνεια ώστε να μην αυξηθεί το επιτόκιό τους. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy