310 εκατ. όπλα σε χέρια Αμερικανών πολιτών…

207

Της Έλπις Γεωργίου

Και να που η Αμερική μιλάει ξανά για την οπλοκατοχή! Βέβαια για να είμαι πιο συγκεκριμένη, μαθητές φωνάζουν εναντίον της οπλοκατοχής! Την περασμένη εβδομάδα στο λύκειο της Φλόριντα 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του 19χρονου Νίκολας Κρουζ. Πρόκειται για το 18ο περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο των ΗΠΑ το 2018.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στο νοσοκομείο να δει τους τραυματίες και εκεί βρέθηκε στο στόχαστρο μιας μαθήτριας, της Έμα Γκονζάλες, η οποία τόνισε τα εξής: ”Εάν ο Πρόεδρος μού έλεγε κατά πρόσωπο ότι είναι μια φοβερή τραγωδία και ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, εγώ θα του έθετα το ερώτημα πόσα πήρε από την Εθνική Ένωση Όπλων στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Εγώ το γνωρίζω: 30 εκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε οργισμένη η έφηβη, συγκρίνοντας αυτό το ποσό με τον αριθμό των θυμάτων στις ένοπλες επιθέσεις που έχουν συγκλονίσει την Αμερική από τις αρχές του έτους.

”Πόσα αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι για εσάς, κύριε Τραμπ;” διερωτήθηκε η Έμα. Τη Δευτέρα εκατοντάδες μαθητές βρέθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο και διαδήλωσαν εναντίον της οπλοκατοχής.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε στο πρόβλημα της οπλοκατοχής στο διάγγελμά του μετά την επίθεση στη Φλόριντα, επιμένοντας κυρίως στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο 19χρονος δράστης.

Σίγουρα και δεν ανέμενα από τον Τραμπ να μιλήσει εναντίον της οπλοκατοχής. Οφείλουμε όμως να μιλήσουμε όλοι οι υπόλοιποι. Ας μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς: 10 εκατ. όπλα σε χέρια Αμερικανών πολιτών. Από τις αρχές του 2012 έχουν δεχθεί ένοπλη επίθεση 94.338 άνθρωποι.

Από αυτούς έχασαν τη ζωή τους 9.484. 11 ετών είναι η μικρότερη ηλικία που ορίζει ο πολιτειακός νόμος στη Μινεσότα για να πάρει άδεια χρήσης όπλου ένας ανήλικος! 50% των όπλων που κυκλοφορούν στον πλανήτη βρίσκονται στις ΗΠΑ. 40% από αυτά τα όπλα αγοράστηκαν χωρίς έλεγχο του ποινικού ή ψυχιατρικού μητρώου του αγοραστή.

Το πανίσχυρο λόμπι πώλησης όπλων αντιτίθεται σε οποιονδήποτε περιορισμό επικαλούμενο τη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που εγγυάται το δικαίωμα της οπλοκατοχής.

Πέρσι το Κογκρέσο απελευθέρωσε ακόμη περισσότερο την οπλοκατοχή, καταργώντας το νόμο που περιόριζε τις πωλήσεις όπλων για άτομα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Υπέρ του μέτρου ψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, πλην δύο βουλευτών, καθώς και έξι από τους 184 Δημοκρατικούς.

Το λόμπι της οπλοκατοχής χρηματοδοτεί αδρά τις προεκλογικές εκστρατείες σημαντικής μερίδας βουλευτών και γερουσιαστών. Και Προέδρων βέβαια! Τον Οκτώβριο του 2015 ο Τραμπ υπερηφανευόταν ότι συχνά κρατούσε όπλα, ενώ δήλωνε ότι οι ζώνες απαγόρευσης πυροβόλων όπλων σε χώρους όπως σχολεία, εκκλησίες και στρατιωτικές βάσεις είναι «καταστροφή».

Οι μαθητές ανοίγουν το κεφάλαιο οπλοκατοχή, οι πολιτικοί όμως το κλείνουν! Είναι πολλά τα δισεκατομμύρια…