«Σκοτώστε» τη βία

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Η πρόσφατη δολοφονία της 26χρονης Σοφίας Ζήνωνος από τον πρώην σύντροφό της αποτελεί από µόνη της µια τραγική είδηση. Ωστόσο ακόµη πιο τραγική είναι η διαπίστωση για το πώς αντιµετωπίζεται η γυναικοκτονία αυτή από αρκετά ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ που έσπευσαν να γράψουν πως «την σκότωσε γιατί την αγαπούσε», πως «η αγάπη όπλισε το χέρι του», πως «Η Σοφία και ο Πέτρος έφυγαν µαζί». ∆υστυχώς η χαµένη ζωή της 26χρονης Σοφίας, θύµατος µιας δολοφονίας, έρχεται να προστεθεί στα µακάβρια στατιστικά των τελευταίων 19 χρόνων κατά τα οποία 37 γυναίκες δολοφονήθηκαν από νυν ή πρώην σύντροφο και σύζυγό τους.

Παρόµοια είναι η εικόνα και στα κατεχόµενα όπου και εκεί δεκάδες γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τους συντρόφους τους, καθώς τα κρούσµατα βίας και στυγερών εγκληµάτων αυξάνονται. Και αν κάποιοι πουν πως ο ορισµός της γυναικοκτονίας είναι υπερβολή, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν ακόµη και στον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας που αναφέρει: «Γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία, από πρόθεση, γυναικών επειδή είναι γυναίκες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικοκτονία διαπράττει κάποιος σύντροφος ή πρώην σύντροφος». Όλα αυτά όµως καταδεικνύουν πως όσα και να γίνουν οµοιάζουν λίγα µπροστά στο έγκληµα της βίας, αλλά και την αποσιώπησή του. Το «κρύψε να περάσουµε» των περασµένων αιώνων καλά κρατεί ακόµη και σήµερα καθώς µέσα στις συνειδήσεις αρκετών έχει βαθιά ριζωθεί πως η γυναίκα είναι ιδιοκτησία κάποιου. Είτε είναι κόρη, είτε είναι µάνα, είτε είναι σύντροφος, είτε είναι αδελφή.

Η έµφυλη βία και συγκεκριµένα η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες µεταξύ 15 και 44 χρόνων η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόµη και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήµατα ή τον καρκίνο. Οι αριθµοί είναι τροµακτικοί, καθώς όπως καταγράφεται 50 γυναίκες στην Ε.Ε. δολοφονούνται κάθε εβδοµάδα από νυν ή πρώην σύντροφό τους. Επίσης σύµφωνα µε στοιχεία του ΣΠΑΒΟ για το 2017, το 89% των θυµάτων ενδοοικογενειακής βίας ήταν γυναίκες. Κάτι που αποδεικνύει ότι ναι η βία είναι έµφυλη και η πλειοψηφία των θυµάτων είναι γυναίκες.

Το Συµβούλιο της Ευρώπης επικαλούµενο τον ΣΠΑΒΟ αναφέρει ότι η γραµµή στήριξης θυµάτων 1440 στην Κύπρο δέχθηκε το 2018 14.404 κλήσεις από 12.833 κλήσεις που δέχθηκε το 2017. Επίσης 43% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση από τον σύντροφό τους δεν είχαν συµπαράσταση από οποιονδήποτε. 28% των Κύπριων γυναικών υπέστη κάποια µορφή κακοποίησης από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Σήµερα κηδεύεται το πιο πρόσφατο θύµα, η νεαρή µητέρα, ενώ το απόγευµα διοργανώνεται εκδήλωση διαµαρτυρίας έξω από το Αρχηγείο Αστυνοµίας κάτω από τον τίτλο «Ούτε µια λιγότερη» µε απαίτηση από την κυβέρνηση, την Αστυνοµία, τη Βουλή και το ∆ικαστικό Σώµα να αναλάβουν τις ευθύνες τους θέτοντας το θέµα της έµφυλης βίας ως ζήτηµα απόλυτης προτεραιότητας. Φτάνει πια να θρηνούµε θύµατα. Φτάνει πια να υπάρχει ανοχή στα φαινόµενα αυτά, να µην υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη, να µην είναι οι όποιες ποινές παραδειγµατικές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy