85 φάκελοι για στημένα παιχνίδια: Ουδείς είδε, ουδείς άκουσε, ουδείς γνωρίζει

185

62 υποθέσεις καταχωρήθηκαν ήδη στα ανεξιχνίαστα

Η ΚΟΠ δηλώνει ότι δεν έχει στοιχεία, δεν έχει πληροφορίες,δεν υποψιάζεται κανέναν

Η ΟΥΕΦΑ έστειλε 85 φακέλους με ενδείξεις για στημένα παιχνίδια στο κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά μέχρι στιγμής καμία υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι στους πιο πάνω αγώνες (ποδοσφαιριστές, διαιτητές, παράγοντες σωματείων κ.τ.λ.) δήλωσαν στην Αστυνομία ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν και δεν γνωρίζουν τίποτα. Μάλιστα η ΚΟΠ η οποία χειρίζεται τις εκθέσεις οι οποίες αποστέλλονται από την ΟΥΕΦΑ, δήλωσε στην Αστυνομία ότι «δεν κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία ή και πληροφορία σε σχέση με πιθανή προσυνεννόηση του κάθε αγώνα, αλλά ούτε και υπάρχει υποψία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου που σχετίζεται με το όλο θέμα».

Ανά έτος από το 2011 μέχρι σήμερα

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, από το 2011 μέχρι σήμερα καταγγέλθηκαν από την ΚΟΠ στην Αστυνομία συνολικά 85 αγώνες, για τους οποίους στάλθηκαν φάκελοι ή/και εκθέσεις από την ΟΥΕΦΑ με ενδείξεις περί προσυνεννοημένου ποδοσφαιρικού αγώνα που αποστέλλονται σε σχέση με παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα.
Τα στοιχεία ανά έτος έχουν ως εξής: Εννέα φάκελοι το 2011, τρεις το 2012, δεκατέσσερις το 2013, επτά το 2014, πέντε το 2015, είκοσι τρεις το 2016, πέντε το 2017, τέσσερις το 2018, εννέα το 2019 και έξι τις πρώτες ημέρες του 2020.

Ο Χρ. Ανδρέου σημείωσε ότι για την κάθε υπόθεση η Αστυνομία προχωρεί στην πλήρη διερεύνησή της, λαμβάνοντας καταθέσεις από ποδοσφαιριστές, διαιτητές και παράγοντες σωματείων. Επίσης, αποστέλλονται αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
Παρά ταύτα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, μέχρι στιγμής δεν έχει εξιχνιαστεί οποιαδήποτε υπόθεση. Ανέφερε μάλιστα ότι «από τους 85 φακέλους που σχηματίστηκαν για διερεύνηση, οι 62 ήδη ταξινομήθηκαν χωρίς να προκύψει κάτι εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, ενώ οι υπόλοιποι 23 είναι ακόμη υπό διερεύνηση».

Οι δυσκολίες

Ο Χρ. Ανδρέου ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποια θέματα που επενεργούν αρνητικά στη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών».
Όπως ανέφερε, οι καταγγελίες και οι πληροφορίες «βασίζονται αποκλειστικά στην έκθεση της ΟΥΕΦΑ, η οποία πέραν της αναφοράς για ύπαρξη ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας, δεν παρέχει οποιεσδήποτε άλλες χρήσιμες πληροφορίες (συνολικό ποσό στοιχημάτων που έγινε σε συγκεκριμένη εταιρεία στοιχημάτων, πρόσωπα που έκαναν το στοίχημα κ.τ.λ.) ώστε οι ανακριτές να μπορούν να κατευθυνθούν προς συγκεκριμένα πρόσωπα».

Ανέφερε επίσης ότι «για όλες τις καταγγελίες που έγιναν, η θέση της ΚΟΠ ήταν ότι δεν κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία ή/και πληροφορία σε σχέση με πιθανή προσυνεννόηση του κάθε αγώνα, αλλά ούτε και υπάρχει υποψία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου που σχετίζεται με το όλο θέμα».

«Δεν υπήρξε περίπτωση μαρτυρίας»

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας «βάσει της υπάρχουσας πληροφόρησης που πηγάζει από τις εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μαρτυρία είναι μόνο μέσω επιθυμίας των εμπλεκόμενων προσώπων, κάτι το οποίο είναι πολύ απομακρυσμένο αφού κατά τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων από το 2011 μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξε τέτοια περίπτωση.
Σημείωσε επίσης ότι «η αποστολή των Αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής ή των Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας προς τις χώρες που εδρεύουν οι εταιρείες στοιχημάτων όπου έγιναν τα στοιχήματα βάσει της έκθεσης της ΟΥΕΦΑ, δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα που αναμένονταν, καθώς από τα αποτελέσματα των χωρών που απάντησαν, δεν προέκυψε οτιδήποτε το επιλήψιμο».

Οι Ασιάτες «λάτρεις» του κυπριακού ποδοσφαίρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο μέρος των στοιχημάτων που συνδέονται με τις ενδείξεις στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ για τα στημένα παιχνίδια στην Κύπρο, παίζονται σε εταιρείες οι οποίες εδρεύουν σε χώρες της Ασίας όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη. Μάλιστα ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι στάλθηκαν πολλές φορές Αιτήματα Δικαστικής Συνδρομής στις υπό αναφορά χώρες, ωστόσο δεν απαντήθηκαν ποτέ. Επίσης, ανέφερε ότι καταβλήθηκαν επανειλημμένα προσπάθειες από την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο δεν υπήρξε οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Ο Χρ. Ανδρέου σημείωσε ότι υπήρξαν περιπτώσεις χωρών οι οποίες απάντησαν στα αιτήματα, όπως το Γιβραλτάρ.
Ανέφερε μάλιστα ότι σε μια περίπτωση εντοπίστηκε το πρόσωπο το οποίο στοιχημάτισε και ερωτήθηκε από την Αστυνομία για την ενέργειά του, ωστόσο κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι το ποσό του στοιχήματος ήταν πολύ μικρό (μερικά ευρώ) και δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις ότι το εμπλεκόμενο πρόσωπο είχε πληροφορίες για στημένους αγώνες στην Κύπρο.

Κύκλωμα αναβολικών με διεθνή δράση

Την ώρα που η κυπριακή κοινωνία έχει στραμμένη την προσοχή της στις καταγγελίες για «τους στάβλους του Αυγεία» στο κυπριακό ποδόσφαιρο, στο εξωτερικό το όνομα της χώρας φιγουράρει σε λίστες οι οποίες αφορούν κύκλωμα διακίνησης αναβολικών με διεθνή δράση!
Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η Αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε την εξάρθρωση στείρας που διακινούσε τεράστιες ποσότητες αναβολικών και είχε πλοκάμια σε Κύπρο, Αυστρία και Σλοβακία.
Για την Κύπρο οι αναφορές σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπήρξε και διακίνηση αναβολικών ουσιών.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, εντοπίστηκαν λογαριασμοί ύψους 800 χιλ. ευρώ σε Κύπρο, Αυστρία και Σλοβακία.
Η σπείρα φέρεται να διακινούσε σε αθλητές μέσω διαδικτύου την αναβολική ουσία EPO. Μάλιστα φέρεται ότι διακινούσε τεράστιες ποσότητες, ειδικά σε χώρες της Ευρώπης. Ενδεικτικά κατά την έφοδό της η Ισπανική Αστυνομία κατέσχεσε 850 σύριγγες με την αναβολική ουσία EPO.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, η Αστυνομία της Ισπανίας δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τις κυπριακές Αρχές, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή τους στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες. Αναμένεται επίσης ότι και η Κυπριακή Αστυνομία θα ζητήσεις από τις ισπανικές Αρχές τα στοιχεία τα οποία συνδέονται με την Κύπρο, ώστε να διερευνήσει τη διάπραξη πιθανών αδικημάτων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου