Α. Κυπριανού: Συλλογική η ευθύνη της κυβέρνησηςΔεν μπορεί να έχουν μόνο ευθύνες οι λειτουργοί των ΥΚΕ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατέδειξε τη συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης σε σχέση με τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του 15χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να έχουν μόνο ευθύνες οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και καταλόγισε στην κυβέρνηση «μεγάλη ολιγωρία».

Ερωτηθείς ο Α. Κυπριανού, στο περιθώριο περιοδείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, κατά πόσον είναι ευθύνη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε πως «πάντα ο Πρόεδρος έχει την ευθύνη για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της θητείας του».

«Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση», τονίζει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, «σε όλα τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν να ψάχνει κάποιους λειτουργούς για να τους φορτώσει ευθύνες και να μην αναλαμβάνει και η ίδια τις δικές της ευθύνες».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «όταν ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα με το ποιος ευθυνόταν, έλεγαν ότι ο ΠτΔ έχει την ευθύνη για το καθετί, ενώ τώρα μόνο οι λειτουργοί έχουν ευθύνες. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό». Ταυτόχρονα, υπέδειξε ότι το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει να εγγραφεί και να συζητηθεί το πόρισμα στη Βουλή, προσθέτοντας ότι αύριο Σάββατο σε διάσκεψη Τύπου το ΑΚΕΛ θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις και θέσεις για την άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Υπάρχει, συνέχισε, άμεση ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο θεσμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για «μεγάλη ολιγωρία».

 

Θεσμικές ανεπάρκειες και πολιτικές ευθύνες

«Κενά και παραλείψεις» για διόρθωση βλέπει η κυβέρνηση

H κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη αντιδρά έντονα σε όσους υποδεικνύουν τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν από την κατάσταση στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι αντιδράσεις της όμως ούτε αναιρούν ούτε συγκαλύπτουν αυτές τις ευθύνες, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφορικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσείσει τις βαριές πολιτικές της ευθύνες για το θάνατο του 15χρονου Στυλιανού.

Το ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν οι θεσμικές ελλείψεις, ανεπάρκειες και στρεβλώσεις που αφορούν μια κυβέρνηση που διοικεί για επτά χρόνια, παραπέμπουν ή όχι ευθέως σε πολιτικές ευθύνες.

Συμπλήρωσε διερωτώμενο αν υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι η τραγωδία με τον 15χρονο Στυλιανό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν έχει καμία σχέση με τις σοβαρές θεσμικές ανεπάρκειες του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Ακόμα και όταν η Επίτροπος Διοικήσεως κάνει λόγο ότι η περίπτωση του αδικοχαμένου παιδιού βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο για επτά ολόκληρα χρόνια (2013-2019) μπορεί κάποιος στα σοβαρά να αμφισβητήσει την ύπαρξη συστημικών και θεσμικών ελλείψεων και ευθυνών στα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες; διερωτάται το ΑΚΕΛ. Γίνονται ή όχι μεγαλύτερες και αυταπόδεικτες αυτές οι πολιτικές ευθύνες, προσθέτει το ΑΚΕΛ, όταν αντί της αναδιοργάνωσης και της αναβάθμισης των ΥΚΕ, όπως δεσμεύονταν για χρόνια οι κυβερνώντες, αυτό που τελικά συντελέστηκε ήταν πισωγύρισμα και υποβάθμισή τους εξαιτίας κυρίως των κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας; Διερωτάται ακόμη εάν οι δραματικές συνέπειες της υποστελέχωσης, της συρρίκνωσης των προγραμμάτων, της απουσίας εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ΥΚΕ είναι ή δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών.

Τα μασάει… ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στον απόηχο του πορίσματος της Επιτρόπου Διοικήσεως για το θάνατο του Στυλιανού Κωνσταντίνου, η κυβέρνηση το μόνο που δεν έκανε ακόμα ήταν να καταλογίσει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση… Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είδε μέσα από το πόρισμα την επιβεβαίωση ότι λειτουργούν οι θεσμοί και ότι «τυχόν κενά, παραλείψεις ή και σφάλματα που εντοπίζονται, πρέπει να διορθωθούν». Υπάρχει, είπε, η πολιτική της κυβέρνησης και ισχύουν κάποιες κατευθύνσεις και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, χωρίς βέβαια να αποκλείει επιμέρους κενά, παραλείψεις ή και αδράνειες.

Γι’ αυτό, καταλήγει ο κ. Προδρόμου, εν αναμονή και της γνωμοδότησης και σχετικών αποφάσεων και εφόσον τυχόν ευθύνες θα καταλογισθούν δεόντως, μετά την υποβολή του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα και μετά το διορισμό ερευνώντος λειτουργού, «επιβάλλεται από πολιτικής απόψεως αυτοσυγκράτηση».

Θυματοποίηση καταγγέλλουν οι λειτουργοί ΥΚΕ

Σε αυθόρμητη σιωπηλή στάση εργασίας κατήλθαν χθες λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) μετά τα όσα καταλογίζονται σε συναδέλφους τους μέσα από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες σε τέσσερις λειτουργούς του τμήματος για το θάνατο του 15χρονου Στυλιανού τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στο Γραφείο Ευημερίας εξηγούν ότι κατήλθαν σε αυθόρμητη, μονόωρη, σιωπηλή στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σε ό,τι αφορά τη θυματοποίηση, όπως αναφέρουν, των συναδέλφων τους.

Άννα Μισιαούλη

Σήμερα ανακοινώνουν μέτρα οι λειτουργοί ΥΚΕ

Τη λήψη μέτρων αποφάσισε χθες σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η κλαδική της ΠΑΣΥΔΥ, τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα σήμερα.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα της ΠΑΣΥΔΥ στη Λεμεσό, ξεκίνησε γύρω στις 4 μ.μ., με τους λειτουργούς να θέτουν προτάσεις γύρω από τα μέτρα αντίδρασης, αλλά και τρόπους στήριξης των συναδέλφων τους, στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες μέσα από το πόρισμα.

Ο πρόεδρος του κλάδου της ΠΑΣΥΔΥ, Ιωσήφ Μιχαήλ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι κρίθηκε αναγκαία η σύγκληση έκτασης Γενικής Συνέλευσης για λήψη μέτρων, με πρώτη σκέψη την 24ωρη στάση εργασίας και ότι ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης τέθηκαν δύο εισηγήσεις.

Η μία εισήγηση, ανέφερε, είναι 24ωρη απεργία και η δεύτερη εισήγηση είναι να χειρίζονται οι λειτουργοί αριθμό φακέλων, παρόμοιο με την πρακτική των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών, αφού θεωρούμαστε ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως ευρωπαϊκή χώρα σε όλες τις υπηρεσίες. Διευκρίνισε ότι η πρακτική που υπάρχει στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ότι οι λειτουργοί μπορούν να χειριστούν μέχρι 20 φακέλους.«Από τη στιγμή που οι δικοί μας λειτουργοί χειρίζονται 100 και 120 φακέλους, θα κρατήσουμε τους 20, τους άλλους θα τους δέσουμε και θα τους πάρουμε πακέτο έξω από το Υπουργείο Εργασίας», είπε.

Υπάρχει, πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ, «αυτός ο υπέρμετρος φόρτος και αυτό πρέπει να σταματήσει κάποτε».

Η παράλειψη καθήκοντος δεν επιφέρει πολιτικές ευθύνες

Ζ. Αιμιλιανίδου: «Κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν με εγκυκλίους και εγχειρίδια»

Η Υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, επιμένει στη θέση ότι υπάρχουν μόνο πειθαρχικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες επειδή «κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν με εγκυκλίους και εγχειρίδια και δεν ενημέρωναν τους προϊσταμένους τους, αποποιούμενη τις πολιτικές ευθύνες για το ζήτημα και παραπέμποντας όσους κάνουν λόγο σ’ αυτές στο νόμο της δημόσιας υπηρεσίας». «Πρώτη φορά ακούω ότι για παράλειψη καθήκοντος υπάρχει πολιτική ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Αιμιλιανίδου και δεν βλέπει πρόβλημα, όπως είπε, στην αναφορά της βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, η οποία διερωτήθηκε πώς γίνεται η Υπουργός Εργασίας να υιοθετεί πλήρως το πόρισμα χωρίς να το μελετήσει διεξοδικά. Η Σκεύη Κουκουμά είχε απευθύνει ρητορικό ερώτημα εάν η Επίτροπος και η υπουργός συνέγραψαν το πόρισμα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τόσο της κας Αιμιλιανίδου, όσο και της κας Λοττίδου. Ωστόσο, δεν δόθηκε συνέχεια στο θέμα. Κληθείσα να σχολιάσει το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, η κα Αιμιλιανίδου επέμεινε ότι το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως κάνει λόγο για «πιθανότητα εκτέλεσης καθήκοντος βάσει διαδικασίας και συγκεκριμένων εγχειριδίων» και ότι πολιτικές ευθύνες θα υπήρχαν εάν γνώριζε ο προϊστάμενος και παρέλειψε να κάνει κάτι.

«Όσοι λεν ότι δεν έγινε τίποτε, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ανέφερε η κα Αιμιλιανίδου. Επικαλέστηκε ως κυβερνητική δράση το ότι το 2015 τροποποιήθηκε νομοθεσία βάσει της οποίας οι λειτουργοί να μπορούν χωρίς συγκατάθεση με ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα να μετακινούν τα παιδιά από περιβάλλον βίας. Πρόσθεσε ότι το 2017 συντάχθηκε εγχειρίδιο για περιστατικά βίας στην οικογένεια που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά τον τρόπο που πρέπει να ενεργεί η κάθε υπηρεσία για βία στην οικογένεια.

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.