Αχρείαστο θόρυβο προκάλεσε το «βεγγαλικό» Δ. Συλλούρη

351

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Βεγγαλικό που προκάλεσε αχρείαστο θόρυβο είναι η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Δ. Συλλούρη, ότι η νέα Βουλή πρέπει να ανεγερθεί στο χώρο που βρίσκεται το ίδρυμα «Χρ. Στέλιου Ιωάννου», ο οποίος βρίσκεται στην είσοδο της Λευκωσίας.

Η νέα Βουλή έχει σχεδιαστεί να ανεγερθεί στο λόφο απέναντι από την ΠΑΣΥΔΥ. Έχουν γίνει και τα σχέδια έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ. Εντοπίστηκαν ωστόσο αρχαιότητες, κάτι που απαιτεί τον επανασχεδιασμό και την ένταξή τους στο νέο οικοδόμημα της Βουλής.

Είναι κάτι που μπορεί να γίνει και το γνωρίζει αυτό ο κ. Συλλούρης, ο οποίος είναι και πολιτικός μηχανικός. Αρχαιότητες έχουν εντοπιστεί και στο χώρο που ανεγείρεται το νέο δημαρχείο, αλλά έχουν ενταχθεί στον όλο σχεδιασμό, με καθυστερήσεις και οικονομικό κόστος βέβαια, αλλά χωρίς να χρειαστεί ακύρωση του έργου.

Ο κ. Συλλούρης γνωρίζει ακόμη ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο, όπως και το ΕΤΕΚ που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, ευνοεί την ανέγερση της Βουλής στο χώρο που έχει σχεδιαστεί.

Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός στον οποίο περιλαμβάνεται η νέα Βουλή, όπως και το κρατικό μουσείο, το υπό ανακαίνιση ΘΟΚ, η πλατεία Ελευθερίας, όλα τα έργα εντός και εκτός των τειχών, η ανάπλαση του παλαιού χώρου του ΓΣΠ (έγινε και δημοψήφισμα), όπως και οι χώροι που βρίσκεται σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αρχιγραμματεία.

Είναι θέση του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του ΕΤΕΚ ότι το κέντρο της Λευκωσίας θα πρέπει να παραμείνει και να λειτουργεί ως διοικητικό κέντρο και όχι να μετακομίσουν και να σκορπιστούν οι κρατικές υπηρεσίες και τμήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης.

Άστοχη είναι συνεπώς η τοποθέτηση του Δ. Συλλούρη, προκαλώντας μόνο άγονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Έδωσε την αφορμή και σε δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Αγλαντζιάς να εισηγούνται και να ζητούν αξιοποίηση του Συνεδριακού Κέντρου και πρώην ξενοδοχείου «Φιλοξενία» για να στεγαστεί η νέα Βουλή.

Ο ακριτικός δήμος της Λευκωσίας νιώθει έντονα ενοχλημένος και δικαιολογημένα αντιδρά. Η Βουλή καλείται να τοποθετηθεί στο σύνολό της.

Να πάρουν θέση όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ η κυβέρνηση να λύσει τη σιωπή της και να υιοθετήσει τη θέση του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του ΕΤΕΚ που είναι και ο επιστημονικός σύμβουλος του κράτους.