Αδειάζει η κλεψύδρα…

Της Νίκης Κουλέρμου

Χρονοδιαγράμματα, αναφορές στις γεωτρήσεις εντός του 2018 που πιθανόν να δημιουργήσουν ένταση και να περιπλέξουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, τεχνικές επιτροπές και η αδυναμία για κάποιες από αυτές να λειτουργήσουν είναι μερικά από τα αρνητικά της έκθεσης Γκουτέρες που δεν ικανοποιούν την ε/κ πλευρά. Ιδιαίτερα οι αναφορές για τις γεωτρήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2018 επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να συσχετιστούν με την Τουρκία και όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Εις μάτην όμως. Οι αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ είναι σαφείς. Στην παράγραφο 23 αναφέρεται συγκεκριμένα: «Οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες και πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν σοβαρά προς μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μέρη επανέλαβαν πρόσφατα τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η περιττή κλιμάκωση στους προσεχείς μήνες και να επιδιωχθεί διάλογος επί του θέματος».
Ισχυρό κίνητρο για λύση… Έτσι θέλει ο ΓΓ του ΟΗΕ τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Και εμείς έτσι τα θέλαμε… Μέχρι που κάποια στιγμή (τον περασμένο Ιανουάριο, πριν τις προεδρικές εκλογές) ο Πρόεδρός μας απευθύνθηκε στην Τουρκία λέγοντας πως «αν οι Τούρκοι επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ΑΟΖ της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας»! Η φοβερή εκείνη δήλωση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Και φυσικά βρήκε τη σφοδρή αντίδραση του ΑΚΕΛ που την είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνη και απαράδεκτη. Γιατί, όπως είχε υποδειχθεί: Πρώτον, δεν είναι δυνατό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δέχεται ότι μπορούν να προστατεύονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα. Τόσο τα ατομικά όσο και τα κοινοτικά τους δικαιώματα μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής προστασίας μόνο σε ένα ενωμένο κράτος υπό ομοσπονδιακή σκεπή. Δεύτερο, δεν μπορεί ο ίδιος ο Πρόεδρος να δέχεται ότι αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα. Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία και αδιαίρετη και εκτείνεται σε ολόκληρο το θαλάσσιο χώρο, ελεύθερο και κατεχόμενο. Το μόνο σχετικό ζήτημα που εκκρεμεί είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που διασφαλίζεται με τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μεγάλο ατόπημα Αναστασιάδη δεν σημαίνει αλλαγή πλεύσης από την ομοσπονδία στα δύο χωριστά κράτη», είχε τονίσει τότε στη σχετική δήλωσή του ο Τ. Τσιελεπής. Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Γιατί ο Οζερσάι και η Τουρκία θα επιχειρήσουν να κάνουν αυτό που είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Γενάρη! Θα αναζητήσουν με γεωτρήσεις φυσικό αέριο στη «δική τους ΑΟΖ»!
Τώρα η κλεψύδρα αδειάζει. Και θα μάθουμε αν εκείνη η δήλωση ήταν γλωσσικό ολίσθημα ή ο προπομπός μιας λύσης δύο κρατών…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy