Αδέξιοι χειρισμοί κυβερνώντων «εγκλώβισαν» το χαλλούμι

32

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Πρωτοφανή χαρακτήρισε ο Υπουργός Γεωργίας, Κ. Καδής, τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασυνδέσει την αίτηση κατοχύρωσης του χαλλουμιού με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και το Κυπριακό. Λόγω αυτής της διασύνδεσης, ο φάκελος για το χαλλούμι βρίσκεται στα συρτάρια της Ε.Ε. εδώ και 3,5 χρόνια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο χρόνος εξέτασης αιτήσεων για κατοχύρωση προϊόντων ως ΠΟΠ διαρκεί περίπου οκτώ μήνες. Η υπόθεση έχει μπλοκαριστεί στην Ε.Ε. και γι’ αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση.

Η Κομισιόν υποδεικνύει ότι κατά την εξέταση της αίτησης θα ληφθεί υπόψη και η συναντίληψη που επιτεύχθηκε μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Ακιντζί για το χαλλούμι και για την αλλαγή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Υπάρχει λοιπόν πολιτικοποίηση της υπόθεσης του χαλλουμιού και ο φάκελος δεν προχωρεί για να ληφθούν αποφάσεις κατοχύρωσης ως ΠΟΠ και για την εξέλιξη ευθύνονται και οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη. Αυτοεγκλωβίστηκε και αναγκάστηκε να στείλει μέχρι και επιστολή στον κ. Γιούνκερ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Τρεις αιτητές ζητούν ακύρωση του εμπορικού σήματος της Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή ο φάκελος του χαλλουμιού είναι εγκλωβισμένος στις Βρυξέλλες χωρίς ακόμη να προχωρήσει η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ.

Οι αδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει ένα τεχνοκρατικό αίτημα σε μείζον πολιτικό θέμα, δίνοντας την ευκαιρία σε Ευρωπαίους αξιωματούχους να διασυνδέουν το χαλλούμι με την κυπριακό πρόβλημα. Αν είναι δυνατό.

Στην Κύπρο φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από την εμπορία του χαλλουμιού και ασκούνται πιέσεις για διαφοροποίηση του φακέλου που καταθέσαμε στην ΕΕ, γεγονός που θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα και θα δώσει αφορμές για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η έλλειψη αποφασιστικότητας και ξεκάθαρα θέσεων για το φάκελο του χαλλουμιού έχει οδηγήσει το θέμα σε πολύ επικίνδυνους δρόμους με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το κυπριακό αυτό παραδοσιακό προϊόν ως ΠΟΠ.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο φάκελος σκονίζεται στα συρτάρια των Βρυξελλών για 3,5 χρόνια, τότε η καλύτερη λύση είναι η λύση του Κυπριακού. Βέβαια και εδώ υπάρχει πρόβλημα, αφού ούτε το Κυπριακό αυτή η κυβέρνηση μπορεί να το διαχειριστεί και να το οδηγήσει σε λύση προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ.