Αδυναμία διαχείρισης των μεταναστών στα ελληνικά νησιά

Ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ
Στην ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την κατάσταση χάους που παρουσιάζει η διαχείριση του μεταναστευτικού σε αρκετά νησιά της χώρας. Την ίδια ώρα, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά της εκπροσώπου της, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε ότι παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην Κω και αν της ζητηθεί είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα.
Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι παρέχεται τεχνική βοήθεια επί του θέματος στην Ελλάδα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι από τον επόμενο χρόνο θα τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας Δουβλίνο 2.
Είναι παράδοξο το ότι η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους σχετικά με το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία, είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι, όσο διατηρούνται οι φωτιές του πολέμου, το φαινόμενο θα πολλαπλασιάζεται.
”Χρειάζεται εξωτερική πολιτική και από την πλευρά της Ευρώπης και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας και ιδίως από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών” είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, πρέπει να υπάρξει άμεσα Σύνοδος Κορυφής σχετικά με το ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Ευρώπης, και να υπάρξει συνεννόηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. ”Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη σήμερα, μπροστά σε αυτό το διπλό φαινόμενο της ασφάλειας και του ανθρωπισμού, η πολιτική του Ποντίου Πιλάτου και της στρουθοκαμήλου” είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι η Ελλάδα, παρά τα λάθη και τις ελλείψεις της, δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί το θέμα αυτό. ”Είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και είναι και ζήτημα παγκόσμιο. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, τόσο το χειρότερο. Η Ευρώπη, ιδίως, οφείλει να καταλάβει τούτο: Είναι βεβαίως μια Ενωση που έχει τα προβλήματα τα οικονομικά, τα νομισματικά, τα οποία πρέπει να λύσει. Αλλά έχει και άλλες υποχρεώσεις. Υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο από το 2008, που καθορίζει συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να γίνουν σεβαστές. Και είναι απολύτως δεσμευτικό το κείμενο αυτό” υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: ”Από αυτό το κείμενο και ιδίως από τους πέντε άξονες, οι τρεις αφορούν το ζήτημα που μας απασχολεί”.
Σ’ αυτό, υπέδειξε, “δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Καμία σοβαρή πολιτική της Ευρώπης πάνω στους τρεις άξονες που σχετίζονται με τη φύλαξη των συνόρων -που δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά-, με το ζήτημα της επαναπροώθησης και με το ζήτημα της διαχείρισης του ασύλου. Δεν έχει γίνει τίποτα οργανωμένο. Και αυτό δεν βαρύνει μόνο την Ευρώπη. Δυστυχώς δεν έχει γίνει και από τα Ηνωμένα Εθνη, που έχουν την Υπάτη Αρμοστεία, η οποία θα όφειλε και εκείνη να έχει κινητοποιηθεί, γιατί διαχειρίζεται το θέμα του ασύλου, που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα Ηνωμένα Εθνη”.
Επιστολή στους «28»
Ο αρμόδιος για τη μετανάστευση και το άσυλο Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει στείλει επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών των “28”, με την οποία τους ζητεί να συνδράμουν τη Frontex ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Αυτό ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, στη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων για την κατάσταση των προσφύγων στο ελληνικό νησί της Κω και αλλού.
Η κ. Μπερτό πρόσθεσε πως η Κομισιόν μπορεί να βοηθήσει περισσότερο εάν ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επικοινωνία με την Ελλάδα για να δει πώς μπορεί να βοηθήσει περισσότερο και ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy