Αδύνατη η αυτονόμηση χωρίς αναβάθμισηΑντί την υγεία σκέφτονταν τη Γιουροβίζιον, καταγγέλλει ο Α. Κυπριανού

Η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης ευθύνεται για την επιδείνωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, επανέλαβε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο πλαίσιο της εκστρατείας επισκέψεων σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια του τόπου σε μια προσπάθεια να γίνει συνολική διάγνωση της κατάστασης.

Εκείνο που επιβεβαιώνεται, τόνισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είναι ότι ο δημόσιος τομέας υγείας και τα νοσοκομεία μας δυστυχώς νοσούν πολύ βαριά και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Κίνδυνος για το σύστημα να καταρρεύσει

Ο Α. Κυπριανού επανέλαβε ότι αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων δεν μπορεί να υπάρξει με τη σημερινή κατάσταση και προειδοποίησε ότι αν επιχειρηθεί η αυτονόμηση με τις σημερινές ελλείψεις, το σύστημα θα καταρρεύσει από την πρώτη στιγμή, κάτω από τον ανταγωνισμό.

Όπως ανέφερε, χρειάζεται να ενισχυθούν οικονομικά τα νοσοκομεία για να στελεχωθούν οι κλινικές και να εξοπλισθούν με όλα τα απαραίτητα πριν την αυτονόμηση, κάτι για το οποίο δεν έχει καμία διάθεση η κυβέρνηση, όπως παρατήρησε.

Αντίθετα, συνέχισε, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει αποκόψει από τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, κάτι που εξηγεί τη σημερινή κατάσταση.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κατάσταση είναι κατά πολύ χειρότερη, με κλινικές οι οποίες είναι υποστελεχωμένες και κάποιες που λειτουργούν σε λανθασμένη βάση, σημείωσε.

Ένα παράδειγμα που έφερε είναι η κοινή λειτουργία παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, κάτι απαράδεκτο όπως είπε.

Να δώσει λεφτά για την υγεία η κυβέρνηση

Καταλήγοντας, κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την τεράστια σημασία του τομέα της υγείας για κάθε κοινωνία και να δώσει λεφτά.

Επί τούτου δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να σχολιάσει την περιβόητη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα άνοιγαν τα ταμεία σε περίπτωση που κερδίζαμε τη Γιουροβίζιον καλώντας την κυβέρνηση να δώσει λεφτά στην υγεία αντί να παρουσιάζεται έτοιμη να ξοδέψει σε τομείς που δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα ζωής του πολίτη.

“Οι γιατροί φωνάζουν εδώ και καιρό για τα νοσοκομεία”

Στο περιθώριο της χθεσινής του επίσκεψης, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ρωτήθηκε για την απεργία των κυβερνητικών γιατρών και εστίασε στο δάσος αντί στο δέντρο που είναι η γενικότερη κακή κατάσταση των δημοσίων νοσοκομείων.

Όπως είπε, οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια εργάζονται σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, με πολλούς κινδύνους αλλά και περιορισμούς λόγω της οικονομικής στενότητας, της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και των μεγάλων ελλείψεων στα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι αυτή η κατάσταση δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση ιατρική αμέλεια καθιστώντας σαφές ότι περιπτώσεις αμέλειας πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη, ωστόσο, ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των γιατρών στην απεργία υπενθυμίζοντας ότι οι κυβερνητικοί γιατροί έχουν κατ’ επανάληψη αναδείξει με αγωνία την κακή κατάσταση στα νοσοκομεία.

Όπως ανέφερε, αντί να εστιάζουμε στη χρονική στιγμή της απεργίας, καλύτερα είναι να εστιάσουμε στην ουσία των ζητημάτων.

Τάσος Περδίος

Συνέπειες θα έχει στους ασθενείς η αμυντική ιατρική

Oι γιατροί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καλούν το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του

Βασικό αίτημα γιατρών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι η αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης, αφού, σε αντίθετη περίπτωση, η στάση αμυντικής ιατρικής ενδεχομένως να έχει συνέπειες κυρίως στους ασθενείς.

Παράλληλα, σύσσωμη η ιατρική κοινότητα κακίζει τα όσα γεγονότα ακολούθησαν τον τραγικό θάνατο του 10χρονου και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο έγινε η σύλληψη των δύο γιατρών, «ωσάν να είναι εγκληματίες».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, είπε πως οι γιατροί είναι θιγμένοι από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διοικητική έρευνα κατά την πρόσαψη των κατηγοριών και από τον άκρως εξευτελιστικό τρόπο που έγινε η σύλληψη των γιατρών. «Δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η κάθε ιατρική πράξη. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν διαδικασίες και δεν μπορεί από εμάς η κοινωνία να απαιτεί να τους τηρούμε, αλλά κάποιοι άλλοι θεσμοί να προχωρούν όπως αυτοί θεωρούν ότι είναι σωστό», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κλαδικής Ιατρών Μελών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου, ξεκαθάρισε αρχικά πως οι ίδιοι αποφάσισαν να μη λάβουν μέρος στη δίωρη στάση εργασίας αλλά μόνο στη δημοσιογραφική διάσκεψη.

Τόνισε ωστόσο ότι αυτά που έζησαν μετά το συμβάν ήταν τραγικά, με αποκορύφωμα τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα γεγονότα κυρίως με τη σύλληψη των γιατρών.

«Οι εικόνες οι οποίες αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρες για ανθρώπους οι οποίοι έχουν ταχθεί να υπηρετούν τον συνάνθρωπό τους», είπε και εξήγησε πως ο λόγος της αγανάκτησης των γιατρών είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται μερικές φορές ως κοινοί εγκληματίες.

Οι γιατροί, είπε, είναι οι πρώτοι που επιδιώκουν να διεξάγεται έρευνα για οποιοδήποτε συμβάν αφορά θάνατο ή μη, είπε, και σημείωσε ότι η εκ των προτέρων ποινικοποίηση της ιατρικής θα οδηγήσει σε τραγικό επίπεδο την ιατρική στην Κύπρο με σωρεία λαθών. Αναφέρθηκε επίσης και στον τρόπο που αντιμετώπισαν όλοι, και τα ΜΜΕ, τη σύλληψη των γιατρών και ο οποίος επέφερε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στη διερεύνηση του θέματος, που θα έπρεπε να παραμείνει στενά στα νομικά και αστυνομικά της πλαίσια.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Συμβασιούχων και Εκτάκτων Ιατρών, Ανδρέας Κωστής, είπε η διαχείριση του περιστατικού τόσο από την πολιτεία όσο και από τα θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την ενημέρωση των πολιτών δεν έγινε σωστά και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαμαρτυρία.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε αρχικά πως ο ΠΙΣ είναι και πάντοτε παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για την πλήρη και οριστική διαλεύκανση υποθέσεων χωρίς σκιές και σημείωσε πως η έρευνα πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους και οι όποιες ευθύνες να καταλογιστούν. Πρόσθεσε πως οι δύο γιατροί διαπομπεύθηκαν με πρακτικές που δεν έχουν ακολουθηθεί ούτε σε επικίνδυνους εγκληματίες.

Ο κ. Αγαθαγγέλου έκανε λόγο για «αισχρές και χυδαίες αντιμετωπίσεις» τις οποίες βιώνει ο ιατρικός κόσμος το τελευταίο διάστημα συστηματικά.

Ελένη Κωνσταντίνου

Διορθωτικά μέτρα ή κλιμάκωση των μέτρων λένε οι γιατροί

Χάος στον τομέα της Υγείας, με τη φυγή γιατρών να συνεχίζεται

Καυτός αναμένεται να είναι ο Ιούνιος για τον τομέα της δημόσιας υγείας σε περίπτωση που η επίσημη πλευρά δεν ανταποκριθεί σε διάλογο στον οποίο την καλεί η ΠΑΣΥΚΙ και δεν λάβει διορθωτικά μέτρα για στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Την ώρα μάλιστα που χθες για δύο ώρες παρέλυαν τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της στάσης εργασίας, δύο γιατροί παραιτήθηκαν από το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Πρόκειται για ζευγάρι γιατρών, που εργάζονταν στο ΤΑΕΠ της Λάρνακας και οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους επικαλούμενοι προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.

Ωστόσο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε πως οι δύο γιατροί παραιτήθηκαν λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν και λόγω της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται. Σήμερα το Τμήμα αντί από 14 άτομα στελεχώνεται μόνο από έξι.

Εξάλλου όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της συντεχνίας που είναι προγραμματισμένη τον Ιούνιο θα γίνει επανεκτίμηση της όλης κατάστασης και αν κριθεί σκόπιμο τότε θα ενεργοποιηθούν επιπρόσθετα μέτρα, ενδεχομένως και απεργιακά.

Οι κυβερνητικοί ιατροί δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν θα διστάσουν να κλιμακώσουν τα μέτρα ώστε να δημιουργήσουν ασφαλείς συνθήκες για τους ασθενείς και τους εργαζομένους στο χώρο της Υγείας.

«Προειδοποιήσαμε πάμπολλες φορές για τα προβλήματα και πως η κατάσταση στα νοσοκομεία μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά συμβάντα. Στο τέλος της ημέρας ένοχοι είναι μόνο 2 γιατροί; Δεν είναι έτσι τα πράγματα, πρέπει να αναλάβουν και άλλοι τις ευθύνες τους. Έπρεπε χθες να εφαρμοστούν διορθωτικά μέτρα για τα νοσοκομεία μας».

Παράλληλα, ο κ. Κούμας με αφορμή τη στάση εργασίας είπε ότι αυτή δεν γίνεται για να κερδίσουν επικοινωνιακούς πόντους, αλλά για να ευαισθητοποιηθεί ο εργοδότης τους και αυτοί που έχουν άμεσα την ευθύνη να οργανώσουν το σύστημα, ώστε ο Κύπριος ασθενής να απολαμβάνει αυτά που δικαιούται.

Επανέλαβε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της συντεχνίας και του ιατρικού κόσμου προς την οικογένεια του άτυχου 10χρονου προσθέτοντας πως βιώνουν ανεπίτρεπτες καταστάσεις, οι οποίες αναγκάζουν τους γιατρούς να απαιτήσουν στην εξίσωση του καταλογισμού ευθυνών για το συγκεκριμένο περιστατικό, να μπει και το ίδιο το σύστημα.

«Εμείς ως γιατροί επαναλαμβάνουμε, δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες μας εφόσον αποδειχθούν βάσει των σωστών διαδικασιών», είπε σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή που γίνονται γιατροί γνωρίζουν ότι για την κάθε τους ιατρική πράξη έχουν ευθύνη.

Η διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, σημείωσε ότι το υπουργείο μελετά τρόπους ώστε να εξευρεθεί λύση στη φυγή γιατρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέτρα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας είναι και η μετακίνηση γιατρών από τη Λευκωσία στο ΤΕΠ Λάρνακας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Δεν συμμορφώθηκαν όλοι με την απόφαση των συντεχνιών

Δεν συμμορφώθηκαν όλοι με την απόφαση των συντεχνιών τους για στάση εργασίας. Συγκεκριμένα η Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Πάφου κατά τη 2ωρη στάση εργασίας λειτούργησε κανονικά και δέχθηκε ασθενείς.

Ο διευθυντής της Κλινικής, Δρ Ιωσηφ Μουτήρης, αναφέρει με σχετική του ανακοίνωση ότι η στάση εργασίας, κατά την άποψή του, λήφθηκε «σε λανθασμένη χρονικά περίοδο και χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος που να δικαιολογεί την ενέργεια αυτή».

Εξάλλου τους ασθενείς εξυπηρέτησε και η διευθύντρια του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, Νεοφύτα Χρυσάνθου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κα Χρυσάνθου ανέφερε πως η ίδια επρόκειτο να απεργήσει στο Τμήμα της και πως θα εξυπηρετούσε τους ασθενείς προσθέτοντας πως η χρονική στιγμή για την απεργία είναι λανθασμένη.

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της με τον τρόπο που χειρίστηκαν τους συναδέλφους της στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

Η κα Χρυσάνθου πρόσθεσε δε πως οι ασθενείς δεν ευθύνονται σε τίποτα για τα προβλήματα που μαζεύτηκαν στη δημόσια υγεία.

Στα χέρια του Υπουργού Παιδείας το πόρισμα

Στα χέρια του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη βρίσκεται από χθες το το πόρισμα των ερευνών που διενεργήθηκαν από το υπουργείο του για τις συνθήκες γύρω από τις οποίες έγινε το μοιραίο ατύχημα με θύμα τον 10χρονο Σταύρο Γιωργαλλή. Όπως μας αναφέρθηκε από το Γραφείο του Υπουργού, θα το μελετήσει μαζί με τη Νομική Σύμβουλο του ΥΠΠ και αναλόγως θα κινηθεί. Περισσότερες λεπτομέρειες ενδεχομένως να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα.

Διορθώσεις στα σχολεία ζητά η Βουλή

Εξάλλου χθες η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής σε κλειστή συνεδρία ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν που οδήγησε τον 10χρονο στο θάνατο. Όπως αποφασίστηκε, η Επιτροπή Παιδείας θα συζητήσει θέμα για γενικότερο εκσυγχρονισμό της ασφάλειας στα σχολεία. Το καλύτερο μνημόσυνο για το μαθητή θα ήταν να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες διορθώσεις στα σχολεία για εκμηδενισμό κάθε κινδύνου εντός του σχολικού χώρου, ανέφερε με την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Ανέφερε ότι καθημερινά συμβαίνουν διάφορα περιστατικά στα σχολεία, αλλά δυστυχώς το πρόσφατο είχε θανατηφόρα κατάληξη και γι’ αυτό πρέπει να εκσυγχρονιστεί η πολιτική που διέπει τα ζητήματα αυτά. Πρέπει, ανέφερε, να ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση και διαχείριση του κάθε κινδύνου στα σχολεία μας. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι οι διευθυντές όλων των σχολείων πρέπει να προβούν σε ανάλυση των κινδύνων και έπειτα να παρθούν μέτρα χωρίς χρονοτριβή.

Χρειάζεται να αλλάξει και η νομοθεσία

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο θάνατος του μαθητή ανέδειξε και έφερε στο επίκεντρο της προσοχής το θέμα των πρώτων βοηθειών στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Αναφέρθηκε σε επιστολή που ο ίδιος απέστειλε τον Οκτώβριο του 2016 στον τότε Υπουργό Παιδείας από τον οποίο, όπως είπε, δεν έλαβε ικανοποιητική απάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, σε ό,τι αφορά το νόμο για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και με βάση τις απαντήσεις που έλαβε από το Υπουργείο Παιδείας το 2016, οι μαθητές στα σχολεία θεωρούνται επισκέπτες και άρα δεν καλύπτονται από το νόμο που αναφέρεται σε εργαζόμενους.

Ελένη Κωνσταντίνου

Καταρρέουν οι Πρώτες Βοήθειες

Έκρυθμη η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας από το οποίο χθες παραιτήθηκαν αίφνης δύο γιατροί. Η αποχώρηση των γιατρών σε συνδυασμό με την αναγκαστική απουσία των δύο συναδέλφων τους που συνελήφθησαν για το θάνατο του 10χρονου αγοριού και τελούν σε διαθεσιμότητα, έχει αποψιλώσει ακόμα περισσότερο το Τμήμα που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Οι γιατροί (οι οποίοι είναι ανδρόγυνο) υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους υπό το βάρος της αυξημένης πίεσης. Τις τελευταίες μέρες είχε παρατηρηθεί μια ακόμα πιο χαώδης κατάσταση στις Πρώτες Βοήθειες με αλλαγή των διαδικασιών και αύξηση του χρόνου εξέτασης μετά το τραγικό συμβάν με το θάνατο του 10χρονου.

Όπως πληροφορούμαστε, αυξήθηκαν οι εξετάσεις στον αξονικό τομογράφο και οι ώρες των ακτινολογικών εξετάσεων, μεταξύ άλλων, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τα μεγάλα υπάρχοντα προβλήματα στελέχωσης και έλλειψης χώρων στο συγκεκριμένο τμήμα, να επέλθει η «έκρηξη» των δύο γιατρών που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Κατόπιν τούτου και ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Τμήμα, έχουν απομείνει στην υπηρεσία λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς.

Στο δικαστήριο σήμερα οι δύο γιατροί

Στο μεταξύ, κατηγορούμενοι στο δικαστήριο θα βρεθούν οι δύο γιατροί που συνελήφθησαν από την Αστυνομία ως ύποπτοι για το θάνατο του 10χρονου μαθητή από το Αλεθρικό.

Όπως πληροφορούμαστε, η διερεύνηση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε και προέκυψαν επαρκή στοιχεία τα οποία δικαιολογούν καταχώριση υπόθεσης στο δικαστήριο. Με τη λήξη του διατάγματος προσωποκράτησης των γιατρών Κυριάκου Κυριακίδη και Ηρακλή Παντελιδάκη σήμερα, θα καταχωριστεί υπόθεση στο δικαστήριο.

Η απόφαση για το βαθμό του δικαστηρίου που θα εκδικάσει, εάν θα είναι δηλαδή Κακουργιοδικείο ή Επαρχιακό Δικαστήριο, θα ληφθεί σε σημερινή σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία. Οι πιθανότερες κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν οι γιατροί είναι πρόκληση θανάτου λόγω αμελούς, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και απερίσκεπτες ή αμελείς πράξεις.

Εξάλλου χθες η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης διεξάγεται από την πρώτη στιγμή με πλήρη επαγγελματισμό και σοβαρότητα, μέσα στο αυστηρό πλαίσιο και τις εξουσίες που παρέχει ο Νόμος.

Όσον αφορά στο θέμα της χρήσης χειροπέδων κατά την προσαγωγή των δύο υπόπτων στο Δικαστήριο, κρίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Τάσος Περδίος

Καταδικάζουν τη στάση εργασίας

Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά της για την αντιπαράθεση που μαίνεται με αφορμή το χαμό του δεκάχρονου μαθητή την περασμένη Παρασκευή και καταδικάζει τη χθεσινή στάση εργασίας των κυβερνητικών ιατρών, η οποία, όπως αναφέρει, γίνεται σε λανθασμένη χρονικά περίοδο και κρίνεται παντελώς αδικαιολόγητη, άτοπη και άκαιρη.

«Εάν η αντίδραση και ο αντίλογος έχουν ενοχλήσει την ηγεσία των κυβερνητικών ιατρών και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν, σας υπενθυμίζουμε, αγαπητοί, ότι δεν βρίσκεται κανένας στο απυρόβλητο και ότι δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν», αναφέρουν.

Προσθέτουν ότι σε όλα τα σύγχρονα κράτη του κόσμου που έχουν υγιή συστήματα υγείας, οι ασθενείς δεν έχουν μόνο φωνή αλλά τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας, καθότι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι χρήστες και αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

«Οι ασθενείς είναι ο πλέον σημαντικός εταίρος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων διεθνώς, γιατί ακριβώς είμαστε τα άτομα που βιώνουμε από πρώτο χέρι και που αξιολογούμε καθημερινά τους πάντες και τα πάντα. Είμαστε σε θέση να κρίνουμε, να φωνάξουμε και να απαιτήσουμε τεκμηριωμένα. Κάτω τα χέρια από τους ασθενείς και μην προσπαθείτε να μας φιμώσετε», σημειώνεται.

Εάν το περιστατικό του μικρού Σταύρου οφείλεται σε κακή στιγμή, προσθέτουν, «είναι κάτι που αποδεχόμαστε, όπως αποδεχόμαστε τον χαμό δεκάδων συμπολιτών μας από ατυχήματα κάθε χρόνο». Αναφέρουν, ωστόσο, ότι εάν ο συγκεκριμένος αδόκητος χαμός οφείλεται σε ιατρική αμέλεια, τότε να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης.

 

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.