Αδράνεια ή εγκληματικοί χειρισμοί;

Του
Γιάννη Κακαρή

Κάθε φορά που μας κοροϊδεύει εξόφθαλμα για κάτι η σημερινή κυβέρνηση, διερωτόμαστε αν υπάρχει ντροπή. Κάθε φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα σκάνδαλο, διερωτόμαστε αν υπάρχει πάτος. Ωστόσο η ανικανότητά τους και η ξετσιπωσιά δεν έχει τελειωμό, με τα αποτελέσματα στο θέμα «χαλλούμι» να μην επιδέχονται αμφισβήτηση.

Οι διάφορες νομικές διαδικασίες που εκτυλίσσονται σήμερα ενάντια στο χαλλούμι της Κύπρου δεν είναι άσχετες με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, εντός και εκτός Κύπρου, που υπάρχουν στη βιομηχανία παραγωγής του χαλλουμιού. Ούτε είναι άσχετα με την ανικανότητα της κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να μετατρέψει ένα καθαρά τεχνοκρατικό θέμα σε πολιτικό, διασυνδέοντάς το με το κυπριακό πρόβλημα.

Σημειώνονται περιπτώσεις κατά το πέρασμα του χρόνου όπου δήλωναν οι κυβερνώντες ότι βρισκόμαστε κοντά στην πιστοποίηση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ.

Τον Οκτώβριο του 2016, ο τότε Υπουργός Γεωργίας δήλωνε ότι «το θέμα κατοχύρωσης του χαλλουμιού βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε θετικές εξελίξεις». Τον Φεβρουάριο του 2017 πάλι ο ίδιος υπουργός δήλωνε αισιόδοξος ότι «μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα έχουμε τελειώσει» με την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Πριν μερικούς μήνες ο κ. Αναστασιάδης σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του, διατεινόταν πως το θέμα θα λήξει πριν την αποχώρηση του κ. Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η θητεία του και αποχωρεί.

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2019 και το θέμα όχι μόνο δεν έχει διευθετηθεί -όπως επανειλημμένα διαβεβαίωνε η κυβέρνηση- αλλά η Κύπρος δέχεται τη μια ήττα πίσω από την άλλη στις εμπορικές και νομικές μάχες για το χαλλούμι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος να υπεκφεύγει των ευθυνών της κυβέρνησής του, προσπαθώντας να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στη μη συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών.

Είναι τόσο επικίνδυνοι που με τις κινήσεις τους μπορούν να φέρουν τεράστιο ταρακούνημα σε όλη την κυπριακή κοινωνία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το χαλλούμι συνεισφέρει στο ΑΕΠ της πατρίδας μας πέραν των 250 εκατ. ευρώ ετησίως, με αδιαμφισβήτητη αξία για τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία και συνολικά για την κυπριακή οικονομία. Εκατοντάδες οικογένειες κτηνοτρόφων, γεωργών, εργατών και επιστημόνων που εργάζονται στην παραγωγική αλυσίδα του χαλλουμιού κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους.

Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο πλήγμα δεν θα είναι τελειωτικό…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy