Αφού συμφωνήσουν τι θέλουν ν’ αποταθούν στον ΓΓ

Ακιντζί: Θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες όταν γίνει καλά ο κ. Αναστασιάδης

232
ΠτΔ-Έναρξη διαβουλεύσεων για το εδαφικό Mont Pèlerin, Ελβετία Έναρξη των διαβουλεύσεων για το εδαφικό στο Mont Pèlerin της Ελβετίας, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. // PoR-Opening of the Negotiations on the territory issue Mont Pèlerin, Switzerland Opening of the negotiations on the territory issue in Mont Pèlerin, Switzerland, in the presence of the UN Secretary General Ban Ki-moon

Για πρώτη φορά χθες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσω «αρμόδιας πηγής» παρέπεμψε στη θέση των Ηνωμένων Εθνών πως «πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο για το πώς θα προχωρήσουν πριν απευθυνθούν στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες».

Θέση την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ διατύπωσε με την πρώτη έκθεσή του μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά τον Σεπτέμβρη του 2017. Οτι δηλαδή θα πρέπει αφού συμφωνήσουν να αποταθούν από κοινού στον ίδιο για να συνεχίσουν οι συνομιλίες για να καλύψουν το τελευταίο μίλι και να φθάσουν σε συμφωνία. Δηλαδή στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, με διαφύλαξη όλων των συγκλίσεων και του κεκτημένου και στη βάση των ψηφισμάτων και αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την «αρμόδια πηγή», τους είπε να μην επανέλθουν σε αυτόν μέχρι να συμφωνήσουν συνολικά στο πώς θέλουν να προχωρήσουν.
Επεσήμανε πως τα όσα γίνονται και λέγονται αυτή τη στιγμή από την κάθε πλευρά για τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης δεν είναι αρκετά «γιατί και οι δύο έχουν ακόμα τους όρους τους και δεν είναι αυτό που ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο ΓΓ ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ τους για το πού, πότε και πώς θα προχωρήσουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμβεί είναι να συναντηθούν οι ηγέτες, να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και μετά να απευθυνθούν στον ΓΓ», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτή τη στιγμή η κάθε πλευρά βλέπει το θέμα από τη δική της οπτική γωνία.

Σε ερώτηση αν είναι καλύτερα μια συνάντηση των δύο ηγετών να πραγματοποιηθεί στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η ίδια πηγή είπε πως εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν ποιοι θα παραστούν σε αυτή τη συνάντηση. Επεσήμανε πως η κ. Λουτ έχει συζητήσει με τις δύο πλευρές για το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας άτυπης διάσκεψης, επισημαίνοντας πως ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, «μίλησε στην κ. Λουτ για την πρότασή του για πενταμερή διάσκεψη».

Ακιντζί: Και προσδοκία της Τουρκίας μια πενταμερής συνάντηση

Ο Τ/κ ηγέτης επανήλθε χθες στο θέμα της 5μερούς συνάντησης λέγοντας ότι «είναι και προσδοκία της Τουρκίας μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό». Ανέφερε ακόμα πως αμέσως μόλις γίνει καλά o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση οι δυο τους.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα για την επέτειο της εισβολής ο κ. Ακιντζί μίλησε για «σύγχυση που δημιουργήθηκε με δηλώσεις σε κλειστές συναντήσεις κάποτε για δύο κράτη, μετά για συνομοσπονδία, κάποτε για χαλαρή ομοσπονδία, μετά για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και ύστερα για κοινοβουλευτικό αντί προεδρικό σύστημα και αντί της εκ περιτροπής προεδρίας, εκ περιτροπής πρωθυπουργίας».

«Απέναντι στη δική μας σταθερή στάση, πόσο θα συνεχιστούν ακόμα οι κλυδωνισμοί της ε/κ ηγεσίας; Η ε/κ πλευρά πρέπει πλέον να αποφασίσει. Μπορεί να αφομοιώσει μια λογική λύση όπου οι δύο κοινότητες θα ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία και ταυτόχρονα θα μοιράζονται την εξουσία και τον πλούτο; Ή θέλει να κατοχυρώσει τη μόνιμη διαίρεση του νησιού; Στην πενταμερή ανεπίσημη συνάντηση που προτείναμε στον κ. Γκουτέρες, όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν».
Αναφέρθηκε επίσης στην απόρριψη της πρότασής του για το θέμα του φυσικού αερίου, κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι δεν είναι υπέρ της ισότητας και της συνεργασίας και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτή την περίπτωση δεν μας αφήνουν εμάς και την Τουρκία άλλη επιλογή από το να συμπεριφερθούμε ανάλογα με τις μονομερείς τους ενέργειες».

Ενηµερώθηκε το Συµβούλιο Ασφαλείας από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναµης των Ηνωµένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαµπεθ Σπέχαρ, αναµενόταν να ενηµερώσει αργά ψες το Συµβούλιο Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών, ενώπιον του οποίου θα τεθεί αργότερα αυτό το µήνα προς υιοθέτηση το ψήφισµα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Η συνεδρία αφορούσε κυρίως το θέµα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά το Συµβούλιο θέλει να γνωρίζει επίσης το τι συµβαίνει σε σχέση µε τις συνοµιλίες για το Κυπριακό.

Να υπενθυµίσουµε ότι τον περασµένο Απρίλιο είχε υποβληθεί ενδιάµεση έκθεση για τις εξελίξεις στις συνοµιλίες κατόπιν αιτήµατος του Συµβουλίου Ασφαλείας που διατύπωσε ταυτόχρονα µε την ανανέωση του ψηφίσµατος τον περασµένο Γενάρη.

Η επίσκεψη πάντως του Βοηθού Γενικού Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών, αρµόδιου για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ζαν – Πιέρ Λακρουά, στην Κύπρο την ερχόµενη εβδοµάδα θα εστιάσει, ανέφερε η ίδια πηγή, στο θέµα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει µε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, ο κ. Λακρουά θα συναντηθεί µε οργανωµένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών και θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη.

Ο κ. Λακρουά θα συναντηθεί µε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οικία του στη Λεµεσό στις 24 Ιουλίου και µε τον κ. Ακιντζί στις 25 Ιουλίου.