ΑυτομαστίγωμαΓια πολλοστή φορά η κυβέρνηση δηλώνει δια του εκπροσώπου της αλλά και του αρμόδιου υπουργού ότι δεν είναι προτεραιότητά της ούτε στρατηγικός στόχος η δημιουργία τερματικού υγροποίησης καυσίμων.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι αυτή την ώρα πρώτη επιλογή της είναι πώληση του φυσικου αερίου ως εάν και αυτό θα μπορεί να γίνει αύριο ενώ το τερματικό θα χρειαστεί χρόνο…

Δηλαδή η κυβέρνηση έχει παραμερίσει το Τερματικό ως την κύρια προτεραιότητά της χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η αναδιάταξη προτεραιοτήτων υποβαθμίζει τη σημασία των κυπριακών κοιτασμάτων στρέφοντας τα βλέμματα της κυπριακής κοινής γνώμης αλλά κυρίως τα βλέμματα των εταίρων μας οπουδήποτε αλλού, προς αναζήτηση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, πλην της νοτιοανατολικής Μεσογείου!

Τι συνεπάγεται αυτό το αυτομαστίγωμα; Πρώτον σημαίνει ότι η Κύπρος ως εν δυνάμει ενεργειακός κόμβος απομακρύνεται και δεν μπορεί να περιληφθεί- όπως και έγινε- στο στρατηγικό στόχο της ΕΕ για το 2020.

Γιατί απλά η κυβέρνηση με την αδράνεια και τους σχεδιασμούς της κατάφερε να καθυστερήσει η έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές αντί το 2020, το 2024! Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι συμφέρουσες αγορές όπως αυτές της Ασίας κάνουν ήδη τις συμφωνίες τους με άλλες χώρες και εταιρείες που είναι ήδη έτοιμες!

Κι όμως: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, την κυβέρνηση Χριστόφια, μια ολοκληρωμένη στρατηγική αξιοποίησης του φυσικού αερίου . Κεντρικό σημείο αυτής της στρατηγικής ήταν η δημιουργία τερματικού, κάτι που θα έδινε τεράστια πλεονεκτήματα στη χώρα μας.

Γιατί βιάζεται να αποκλείσει τη δημιουργία του Τερματικού όταν σε λίγες βδομάδες- η ίδια το λέει- θα επιβεβαιωθούν οι ποσότητες που χρειάζονται ως προϋπόθεση για να είναι βιώσιμο το Τερματικό; Αξιος απορίας ο τακτικισμός της κυβέρνησης αλλά οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματά τους που παραπέμπουν στο δημόσιο συμφέρον, στο συμφέρον του τόπου και της πατρίδας.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως πολιτικό: Μήπως με την υποβάθμιση της σημασίας της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας; Εκτός του ότι η ΕΕ δεν περιλαμβάνει τα κυπριακά κοιτάσματα ως προοπτική για την ενεργειακή της ασφάλεια μήπως αυτό αποδυναμώνει και την αντίδραση της ΕΕ στις τουρκικές προκλήσεις;

Τίποτε δεν αποκλείεται. Η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να μειώνει τις στρατηγικές δυνατότητες του νησιού:

A) να καταστεί ενεργειακός κόμβος με τεράστια σημασία ως το νοτιοανατολικό άκρο της ΕΕ, η οποία καίγεται για να διασφαλίσει την ενεργειακή της τροφοδοσία, ιδιαίτερα μετά και την σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

Β) Μειώνει όμως και την προοπτική της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας. Αυτό τι σημαίνει; Μήπως η απαξίωση της Κομισιόν να περιλάβει την Κύπρο στη στρατηγική της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ είναι απότοκο του δικού μας αυτομαστιγμώματος;

Μήπως αυτή η ανόητη, η πολιτικά μυωπική μας πολιτική εξηγεί και την χλιαρή αντίδραση της ΕΕ στις απαράδεκτες προκλήσεις της Αγκυρας;