Αυτονόητη πρέπει να είναι η ίση μεταχείριση

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έχει καθιερωθεί η σημερινή έχοντας ως στόχο η κοινωνία να αντιληφθεί τα δικαιώματα αλλά και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Τα άτομα με αναπηρίες διεκδικούν με τη σειρά τους το αυτονόητο, δηλαδή την ισότιμη συμμετοχή και ενσωμάτωση σε κάθε πτυχή της ζωής για όλους τους πολίτες. Δυστυχώς, όμως τα παραδείγματα που καταδεικνύουν τις ανισότητες που βιώνουν είναι πολλά.

Στη χώρα μας πολλές φορές ξεχνάμε το σεβασμό και λειτουργούμε σάμπως και όλα περιστρέφονται μόνο γύρω από το άτομό μας.

Καθημερινά πράγματα που εμείς δεν λαμβάνουμε καθόλου υπ’ όψιν για κάποιους συνανθρώπους μας είναι πολύ σημαντικά.

Οταν σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας πάνω στα πεζοδρόμια ή στις θέσεις που είναι για τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτομάτως κάποιοι άλλοι θα δυσκολευθούν να διακινηθούν.

Την ίδια ώρα και οι ιδιωτικοί χώροι, όπως εταιρείες, καταστήματα, εστιατόρια κ.ά. που δεν είναι προσβάσιμα αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα, αφού καθορίζει το βαθμό συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στη ζωή, το βαθμό ενσωμάτωσής τους και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν.

Η προσβασιμότητα είναι αναγκαία για να υπάρχουν ενεργοί πολίτες. Δεν είναι δυνατόν τα άτομα με αναπηρίες να επιθυμούν να εξεύρουν εργασία αλλά την ίδια ώρα να μην υπάρχουν προσβάσιμοι χώροι εργασίας.

Να μην μπορούν ούτε για συνέντευξη εργασίας να πάνε. Ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας, η δημιουργία ολοκληρωμένου κέντρου αποκατάστασης με όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται τα ΑμεΑ, ένα προσβάσιμο σύστημα δημόσιων μεταφορών, η κάλυψη του κόστους αναπηρίας σε πραγματικό βαθμό είναι κάποια από τα θέματα που αποτελούν ανοιχτές πληγές ακόμη και σήμερα.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει στις κυβερνήσεις και τους εταίρους να παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία, να επενδύσουν σε ειδικά προγράμματα για τα άτομα αυτά και να υιοθετήσουν εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης.

Βέβαια, η αξιοπρέπεια και η προστασία των δικαιωμάτων θα έπρεπε να είναι αυτονόητες πρωτίστως για τα κράτη και τους πολίτες χωρίς να χρειάζονται οι παραινέσεις κανενός διεθνούς οργανισμού.

Αλλωστε, ο πολιτισμός κάθε χώρας φαίνεται μέσα από διαφορετικά ζητήματα και ένα από αυτά είναι και η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy