Αγαπημένοι μου «ειρηνοποιοί» γείτονες

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Στις 29 του προηγούμενου μήνα και ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ο Άντρος Κυπριανού διαβεβαίωσε πως το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται δίπλα στους Παλαιστινίους μέχρι τη δίκαιη και ειρηνική λύση του προβλήματος με την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιλογή της 29ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία, καθώς πραγματοποιείται για να σηματοδοτήσει την επέτειο του ψηφίσματος 181 του ΟΗΕ. Το ψήφισμα συνιστούσε τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, ενός αραβικού και ενός εβραϊκού, ενώ προοριζόταν ένα ειδικό διεθνές καθεστώς για την πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η διαβεβαίωση του ΑΚΕΛ ευθυγραμμίζεται με την απόφαση 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία καλεί σε απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τα εδάφη που κατελήφθησαν κατά τη σύγκρουση του 1967. Η αλληλεγγύη που εξέφρασε ο κ. Κυπριανού, προς ένα λαό που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τη βία, την ανισότητα αλλά και με τον ίδιο το θάνατο, «εξόργισε» τον Πρέσβη του Ισραήλ. Ο Πρέσβης, μάλιστα, βγήκε δημόσια και κούνησε το δάχτυλο προς το ΑΚΕΛ και στον Γ.Γ. του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις «αλλοιώνουν την ιστορική αλήθεια και δεν προάγουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσφέρουμε στους λαούς μας ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας».

Αφενός αποτελεί δείγμα πολιτικής αφέλειας να πιστεύει κανείς πως ένα κράτος όπως το Ισραήλ έχει ως στόχο του την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταπατά η συγκεκριμένη χώρα ανέρχονται σε δεκάδες, ενώ είναι συνεχείς οι παραβιάσεις του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Αφετέρου αποτελεί δείγμα ιστορικής άγνοιας να μην συμπεριλαμβάνει κανείς στη «ζυγαριά» τον πόλεμο του 1947, την Κρίση του Σουέζ το 1956, την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1978, αλλά και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ κατά άοπλων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δηλώσεις του Πρέσβη μοιάζουν πολύ με κάποιου άλλου γείτονά μας, ενός μυστακοφόρου. Ο γείτονάς μας αυτός διαλαλεί πως θα φέρει «ειρήνη και ασφάλεια» στην περιοχή μας, ενώ την ίδια ώρα η χώρα του κατέχει παράνομα το 36% του εδάφους ενός γειτονικού του κράτους.

Για να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή μας, αγαπητοί γείτονες, χρειάζεται ειλικρινής διάλογος και αμοιβαία κατανόηση όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και ο τερματισμός της όποιας πολιτικής επέκτασης ασκείται σε ξένα εδάφη.