«Αγκάθι» για τους όρους αναφοράς η πολιτική ισότητα

Από το Λονδίνο ο Πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στην τουρκική πλευρά

Στα μισά του δρόμου προς τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να «ενημερώσει δημόσια» για τους λόγους που δεν κατάφερε η κα Λουτ να καταλήξει στους όρους αναφοράς, επιρρίπτοντας σαφώς ευθύνες στην τουρκική πλευρά και στον κ. Ακιντζί. Ο ίδιος επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για την πολιτική ισότητα που ήταν και παραμένει «αγκάθι» στη συνομολόγηση της συμφωνίας των όρων αναφοράς, αφήνοντας να νοηθεί ότι θα «κρατήσει» μέχρι τέλους αυτή τη θέση για τους σκοπούς διαπραγμάτευσης με ζωτικά για την ε/κ πλευρά θέματα, όπως είναι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Τακτική που ακολούθησε και στο Κραν Μοντανά. Αν βέβαια καταστεί δυνατή η συμφωνία επί των όρων αναφοράς.

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση της παροικίας στο Λονδίνο που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία της Αγγλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αναγνωρίζει την πολιτική ισότητα και εκείνο που απορρίπτει είναι η πολιτική ανισότητα. «Διότι αυτό που αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης δεν είναι στην ουσία παρά δικαίωμα βέτο», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε δημόσια και με λεπτομέρεια για την «εμπλοκή» που σημειώθηκε στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς από τα δύο μέρη, στη διάρκεια της παραμονής της κας Λουτ για μια βδομάδα στην Κύπρο, λέγοντας ότι η άφιξη της κας Λουτ στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα της ενημέρωσης και της ενθάρρυνσης που είχε από τους δύο ηγέτες για τη συμφωνία των δύο ηγετών στους τρεις βασικούς όρους αναφοράς -το ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο Γκουτέρες όπως κατατέθηκε από τον ίδιο στις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ετοιμάστηκε από την κα Λουτ ένα κείμενο το οποίο ο ίδιος αποδέχθηκε πλήρως και «ο κ. Ακιντζί αποδέχθηκε εξίσου, αλλά έπρεπε να καθυστερήσει την απάντηση για τους γνωστούς λόγους. Έπρεπε να συνεννοηθεί ή να πάρει την έγκριση. Και η έγκριση δεν ήρθε. Ήρθαν κάποιες παρατηρήσεις για να προσθέσουν στο ανακοινωθέν ή στους όρους αναφοράς που εν τη ουσία προδίκαζαν αξιώσεις της τουρκικής πλευράς που θα ήταν, στη βάση των όσων είχαμε συμφωνήσει, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων προς συζήτηση», όπως είπε και πρόσθεσε: «Το ένα ήταν να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος, και το δεύτερο ήταν ότι έπρεπε να κατατεθούν νέες ιδέες ανεξαρτήτως του ποια θα ήταν η τελική έκβαση ως προς τη λύση του Κυπριακού».

Ο ίδιος αντέταξε ότι «θα μπορούσα να ζητήσω ότι για να πάω σε διάλογο θα έπρεπε να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, θα πρέπει να τερματιστούν οι εγγυήσεις, να αποδοθεί η Αμμόχωστος και άλλα. Όμως, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος είπαμε ότι όποιες διαφορές είναι υπαρκτές, να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τέλος, ανέφερε ότι θα καταστήσει σαφή τη θέση του στον ΓΓ του ΟΗΕ: «Όσο είμαι αποφασισμένος να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω και εφόσον η Τουρκία θα συνεχίσει τις παράνομες, τις έκνομες ενέργειες παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου». Και σ’ αυτό, όπως είπε, είναι ομόφωνη η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Νίκη Κουλέρμου

Ακιντζί: Παράμετροι των ΗΕ η πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή

Άμεσα αντέδρασε ο Τουρκοκύπριους ηγέτης, καλώντας τον κ. Αναστασιάδη να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ «τι δεν αποδέχεται».
«Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τ/κ στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των ΗΕ και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό δεν το αποδέχεται», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζι.

Αναφέρει ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του στο Λονδίνο «και πάλι ήταν πολύ μακριά από μια προσέγγιση ενός συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα. Συνεχίζει τις δηλώσεις απάρνησης των συγκλίσεων του παρελθόντος και δαιμονοποίησης της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις. Ένα δίκαιο αίτημα των Τ/κ που υπάρχει από παλιά, το παρουσιάζει ως επιμονή/επιβολή της Τουρκίας». Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι πηγαίνει στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί το δικαίωμα του τ/κ «λαού» σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια να υπάρχει στη βάση του διεθνούς δικαίου με τη δική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια. Ο Τ/κ ηγέτης επιφυλάχθηκε να πει περισσότερα σήμερα στις 8:15 το πρωί πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Τα ξημερώματα χθες αναχώρησε για τη Ν. Υόρκη ο Κουντρέτ Οζερσάι, που θα παραστεί στις συνόδους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, όπου το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.