Αγώνας αποκατάστασης κερδών που ίσως αποβεί μοιραίοςΤου Γιάννη Κακαρή

 

Συντεταγμένα όλα τα συστημικά μέσα, σαν μαριονέτες της κυβέρνησης και πιστά σκυλάκια των πολιτικών τους, βάλθηκαν να πείσουν ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε με μαεστρία την αντιμετώπιση της κρίσης. Καθημερινά μας βομβαρδίζουν με δημοσκοπήσεις με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι «έχουμε ηγέτη» ή ότι «οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».

Η πραγματικότητα όμως απέχει εξ ολοκλήρου. Τη μάχη κέρδισαν οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι υπέδειξαν υπευθυνότητα εφαρμόζοντας τα μέτρα υγιεινής, σχεδόν σε απόλυτο βαθμό.

Αντιθέτως, παρά το διάλειμμα που έκανε η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις συμβουλές των ειδικών λοιμωξιολόγων, σήμερα επανέρχεται στην εφαρμογή μέτρων που ενδεχομένως να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Στα αρχικά στάδια της πανδημίας, η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το εθνικιστικό της ακροατήριο κλείνοντας τα οδοφράγματα, ενώ δεν υπήρχαν κρούσματα στα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα, ενώ σε Ελλάδα και Ιταλία υπήρχαν κρούσματα και νεκροί, τα δικά μας αεροδρόμια υποδέχονταν κόσμο χωρίς την πραγματοποίηση ελέγχων.

Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι εργάζονταν κυρίως σε εργοτάξια. Ακόμα και σήμερα που θα έπρεπε να εργάζονται, δεν μπορούν λόγω των οδοφραγμάτων.

Επίσης αρχικά δεν προχωρούσε στο κλείσιμο των εκκλησιών. Αργότερα, λαμβάνοντας καθοδήγηση από τη «μητρόπολη του ελληνισμού» προχώρησε στη λήψη μέτρων, όπως προτεινόταν από τους ειδικούς.

Ας φτάσουμε όμως στο σήμερα. Αρχικά οι λοιμωξιολόγοι ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων εάν δεν έχουμε μηδενικά κρούσματα. Ωστόσο φαίνεται ότι οι πιέσεις των εργοδοτών απέδωσαν καρπούς, χαλαρώνοντας τα μέτρα. Στη χαλάρωση περιλαμβανόταν και ο εκκλησιασμός και το άνοιγμα πολυκαταστημάτων, ενώ την ίδια ώρα απαγορεύεται σε παππούδες να δουν τα εγγόνια τους.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας δεν συζητούσε για άμεσο άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση έλαβε απόφαση να λειτουργήσουν κανονικά. Ένας χώρος ιδιαίτερα ευαίσθητος αφού χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο. Ποιος μας λέει ότι η επιστροφή στα σχολεία δεν γίνεται για να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς οι γονείς;

Με τα εργοτάξια να είναι ανοικτά και τους επιχειρηματίες να τρέχουν να καλύψουν ό,τι χάθηκε και να συμπιέζουν περαιτέρω δικαιώματα ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους, κρίνεται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, η διευθέτηση επαναφοράς στους χώρους εργασίας για τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, σύμφωνα και με το ιστορικό της κυβέρνησης, το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί σύντομα, αφού αυτό πέρα από το αίτημα των συντεχνιών, είναι και των εργοδοτών.

Αυτή είναι και η βάση στην οποία κινούνται τα μέτρα χαλάρωσης. Γίνεται δηλαδή ένας αγώνας ώστε να επανέλθουμε το συντομότερο στα επίπεδα πριν την κρίση και να αποκτήσουν προβάδισμα οι κυπριακές επιχειρήσεις, έναντι αυτών των ανταγωνιστικών μας χωρών. Ας ελπίσουμε να μην αποβούν μοιραία τα μέτρα.