ΑΚΕΛ: Χρειάζεται δράση για να μην κλαίμε επί ερειπίων

Ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασαν ΑΚΕΛ και Κ.Κ.Δ.

Λύπη για την αναβολή της σημερινής συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών εξέφρασε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τζεμάλ Οζιγίτ.

Παράλληλα, τα δύο κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα, μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.

Οι δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες

Ο Α. Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία του κόμματος, ότι είναι «εξόφθαλμα λανθασμένη η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να τιμάται η πολιτική της ένωσης» και προκάλεσε αναστάτωση στην τ/κ κοινότητα.

Εξήγησε, ωστόσο, στην τ/κ αντιπροσωπεία ότι ο Πρόεδρος έχει διαχωρίσει τη θέση του και αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου. Εκφράζοντας τη λύπη του για την αναβολή της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έκανε ξανά έκκληση προς τους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας και του λαού μας εάν υπάρξει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και ότι η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων εξυπηρετεί τις δυνάμεις που δεν επιθυμούν τη λύση.

Πρέπει, είπε, οι ηγέτες να καταβάλουν προσπάθειες να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους ηγέτες των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, να συνειδητοποιήσουν πού οδηγείται ο τόπος, λέγοντας ότι «χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για να μην κλαίμε αύριο επί ερειπίων, τα οποία να είμαστε βέβαιοι ότι θα προκύψουν, εάν και εφόσον δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό».

Τόνισε ακόμη ότι μια κακή λύση θα είναι καταστροφική, αλλά το ίδιο καταστροφική και επικίνδυνη είναι και η μη λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Α. Κυπριανού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε το ΑΚΕΛ τις τελευταίες μέρες, προσθέτοντας ότι αυτά ήταν στα όρια των δυνατοτήτων του κόμματος.

Κληθείς να σχολιάσει ότι οι αναφορές για τους κινδύνους της μη λύσης μπορεί να εκληφθούν ως εκβιασμός, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπενθύμισε πτυχές της ιστορίας, όπου οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ δεν εισακούστηκαν, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, το ΑΚΕΛ φάνηκε ότι είχε δίκαιο.

Οζιγίτ: Δεν είναι αρκετή η θέση του Προέδρου

Από την πλευρά του ο Τζεμάλ Οζιγίτ είπε ότι, «ενώ ήμασταν σε αναμονή της Γενεύης 2, εκείνοι που δεν θέλουν τη συμφιλίωση και επανένωση πάτησαν ένα κουμπί και με την πρωτοβουλία μιας ομάδας ρατσιστών-φασιστών, λήφθηκε από την πλειοψηφία της κυπριακής Βουλής μια απόφαση και δυστυχώς έπληξε σοβαρά τις συνομιλίες και ακυρώθηκε η συνάντηση των ηγετών».

Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για τη στάση αποχής του ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ εξήρε τη στάση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι η μοναδική του έγνοια είναι η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τις αρνητικές εξελίξεις στις συνομιλίες και ερωτηθείς αν το κόμμα του θεωρεί ικανοποιητικές τις αναφορές του ΠτΔ αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Οζιγίτ είπε ότι ότι πράγματι οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη και οι δηλώσεις άλλων είναι σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αλλά δεν αρκούν αυτά τα βήματα.

Για να μπορέσουν να συνεχίσουν οι συνομιλίες σε μια υγιή βάση χρειάζεται να ξεκαθαριστεί ότι θα υπάρχει δυνατότητα μη εφαρμογής αυτής της απόφασης, ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος παραμερισμού της απόφασης που πήρε η Βουλή.

Μιχάλης Μιχαήλ

Ν. Κοτζιάς: Θα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία

Τη θέση ότι θα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία στο Κυπριακό εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και στον Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι γι’ αυτή την ανάγκη συμφώνησε και για μία δεύτερη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ», που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, παρόλο, όπως είπε, που πιστεύει ότι μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα στην Αγκυρα θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να καταλήξει εάν θέλει να κάνει συμβιβασμό ή όχι.

Χαρακτήρισε ορθές τις θέσεις και τη στάση του στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, λέγοντας ότι δεν υπήρξε διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Υπογράμμισε ότι στο θέμα των εγγυήσεων η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι είναι το πιο αδύναμό της σημείο για την Κύπρο και υπέδειξε ότι η Τουρκία ή θα κάνει έναν ουσιαστικό συμβιβασμό και παραχωρήσεις ή θα λυθεί ώς το σημείο που θα σπάσει η διαπραγμάτευση.

Συνεπεία του ότι η Τουρκία δεν έχει καταλήξει πώς θα χειριστεί το θέμα, τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα, είπε, αν πραγματικά δηλαδή θα συμφωνήσει να καταργηθούν ή όχι, προσπαθεί να βάζει ενδιάμεσα ζητήματα ώστε να αποπροσανατολίζει την κουβέντα. Υπό αυτή τη λογική, πρόσθεσε, έβαλαν ξαφνικά ένα καινούργιο θέμα που δεν το είχανε θέσει ποτέ στο παρελθόν, τις 4 ελευθερίες.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν βλέπει σενάρια τύπου προσάρτησης των κατεχομένων στη Τουρκία, παρόλο που έφτασαν στα αυτιά του κάποιες πληροφορίες και το Υπουργείο εξετάζει και διερευνά τα πάντα.

Πιστεύει πως ούτε η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει το βόρειο κομμάτι του νησιού, ούτε όμως και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θέλουν να απορροφηθούν από την Τουρκία και να χαθούν στο άγνωστο.

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυπριακής Βουλής για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, είπε ότι η τουρκική πλευρά βρήκε την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να σπάσει εύκολα τη διαπραγμάτευση, αλλά και για να πει ότι οι Ε/κ θέλουν ακόμα την Ενωση και να δικαιολογήσει την απαίτηση για παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε την απόλυτη θέση να μην μείνει ούτε ένας στρατιώτης Τούρκος από την πρώτη μέρα, ενώ ο Αναστασιάδης, όπως του ετέθη το ερώτημα, δεχόταν να φύγει σταδιακά, μετά από ένα διάστημα.

Είναι προφανές, σημείωσε, ότι για να φύγει ένα στράτευμα κατοχής είναι μια διαδικασία και απαιτείται και ένα χρονοδιάγραμμα. Είπε, ακόμη, ότι έκανε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τη ροή της αποχώρησης και τι καθεστώς θα έχει αυτή η ροή.

Να γίνουν βήματα από την ε/κ πλευρά ζητά η Τουρκία

Δικαίως ο Ακιντζί δεν πάει στις διαπραγματεύσεις μετά την απόφαση των Ε/κ για ένωση

Η Τουρκία κάλεσε την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει την απόφαση της κυπριακής Βουλής σχετικά με αναφορά του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε χθες ότι αυτή που πρέπει να κάνει βήμα είναι η ε/κ πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα η ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει την απόφαση.

Σε μια τέτοια περίοδο, που οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο κρίσιμο στάδιο, το να έρχεται μια τέτοια απόφαση, ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις από εδώ και πέρα. Αυτή που πρέπει να κάνει βήμα είναι η ε/κ πλευρά.

Υποστήριξε παράλληλα ότι η Τουρκία θα είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Είπε ακόμα ότι με το «όχι» των ε/κ στο δημοψήφισμα του 2004, ξεκίνησε μια κρίση και ότι η τ/κ κοινότητα όσο και η Τουρκία κατέβαλαν προσπάθεια για να υπάρξει μια δικοινοτική, διζωνική, δίκαιη διοίκηση.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι με την απόφαση της κυπριακής Βουλής, γίνεται προσπάθεια από τους Ε/κ να ξαναζωντανέψουν την ιδέα και το όνειρο της ένωσης.

Από την μια πλευρά υποστηρίζουμε την ενοποίηση των δύο πλευρών του νησιού στη βάση των αρχών της ισότητας και της δικαιοσύνης και από την άλλη, από κάτω, έρχεται στην ατζέντα μια σειρά ιδεών και ονείρων.

Αυτό, είπε, είναι απαράδεκτο. Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι δικαίως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν πάει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε: «Η ε/κ πλευρά πήρε απόφαση για ένωση. Αφού θα το έκανες αυτό, τότε γιατί έκανες διαπραγματεύσεις; Ο Ακιντζί δικαίως δεν πάει στις διαπραγματεύσεις».

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy