ΑΚΕΛ: Προτεραιότητα η αποκλιμάκωση της έντασης

Ικανοποιημένη αφήνει τη Λευκωσία η στάση των «27» έναντι της Τουρκίας

Σε αποτίμηση της δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ προέβησαν, χθες, κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα.

Υπήρξε συλλογική και αποφασιστική αντίδραση από τους «27» της ΕΕ για τις προκλητικές και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, υποστήριξε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οπλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία το γεγονός ότι οι «27» της ΕΕ, μέσω των δηλώσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θεωρούν τις ενέργειες της Τουρκίας ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Να θυμίσουμε ότι οι «27» προειδοποίησαν την Άγκυρα πως υπάρχει πιθανότητα να μη διεξαχθεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου στη Βάρνα.

ΑΚΕΛ: Συνέχιση ενεργειακών σχεδιασμών

Προτεραιότητα παραμένει η αποκλιμάκωση της έντασης, η συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη του διαλόγου, διαμηνύει το ΑΚΕΛ. Με δήλωσή του, το μέλος του Π.Γ. του κόμματος, Άριστος Δαμιανού, τόνισε πως η Τουρκία παραβιάζει με βάναυσο τρόπο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974. Οι πρόσφατες παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου θα έπρεπε να τύγχαναν έγκαιρης και αποφασιστικής αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα. Όπως έγκαιρα και προληπτικά θα έπρεπε να ενεργούσε και η κυβέρνηση Αναστασιάδη, πράγμα που -δυστυχώς- δεν έπραξε. Οι δηλώσεις Τούσκ, σημείωσε, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και περιορίστηκαν στα στοιχειώδη. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ προειδοποιεί πως η ανέξοδη ρητορεία και η περιρρέουσα που δημιουργείται από ορισμένους για την επιβολή μέτρων που θα υψώνουν το τείχος της διχοτόμησης είναι ζημιογόνα και πρέπει να σταματήσει. «Είναι ένα πράγμα η αντιμετώπιση με πολιτικά και διπλωματικά μέσα της τουρκικής προκλητικότητας και είναι άλλο πράγμα η υιοθέτηση μέτρων που θα εδραιώνουν τη διχοτόμηση και θα βολεύουν την Τουρκία», υπογράμμισε ο Αρ. Δαμιανού.

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, την ανακοίνωση των ”27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια ώρα θεωρεί πως η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μέτρα και δράσεις που να επιφέρουν κόστος στο κατοχικό καθεστώς.

Υποστηρικτικά σκάφη του γεωτρύπανου στο λιμάνι Λεμεσού

Φορτοεκφορτώσεις εξοπλισμού θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες 3-4 μέρες υποστηρικτικά σκάφη του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, το οποίο παραμένει σε στάση αγκυροβόλησης σε διεθνή χωρικά ύδατα, περίπου 17 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Λεμεσού.

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ήδη στο λιμάνι της Λεμεσού εξυπηρετείται το πλοίο Vos Prime, ενώ αναμενόταν να φτάσει και το Vos Prudence, που μαζί με το Vos Purpose, αποτελούν τα τρία υποστηρικτικά σκάφη του γεωτρύπανου της ENI. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας φορτοεκφορτώσεων εξοπλισμού που αφορούσε το στόχο «Σουπιά», το γεωτρύπανο θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.

«Ποτέ δεν έχει αγκυροβολήσει το SAIPEM στο λιμάνι Λεμεσού και εξάλλου τα υποστηρικτικά σκάφη έχουν τη δυνατότητα και τεχνολογία να κάνουν τις φορτοεκφορτώσεις τους σε ανοικτή θάλασσα και έτσι γίνεται μέχρι σήμερα», εξήγησε ο λιμενάρχης. Το SAIPEM 12000, που την Παρασκευή επιχείρησε να κατευθυνθεί στο στόχο ”Σουπιά”, στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια μετά τις τουρκικές απειλές, αναμένεται να μεταβεί ακολούθως στο Μαρόκο.

Άκρως επικριτικός ο ιταλικός Τύπος για τις τουρκικές προκλήσεις

Άκρως επικριτικός ήταν, χθες, ο ιταλικός Τύπος, σε ό,τι αφορά τη στάση και τις προκλήσεις της Άγκυρας, με την παρεμπόδιση του πλοίου-πλατφόρμας της Eni σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι «είναι δύσκολο πλέον να μπορέσει να οργανωθεί η συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η οποία έχει προγραμματισθεί σε περίπου έναν μήνα στη Βάρνα» και αναφέρεται στη μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε με τη στάση της Άγκυρας στο όλο θέμα της ιταλικής πλατφόρμας.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι το μπλόκο που επιβλήθηκε στο πλοίο της Eni είναι εντελώς παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου και προσθέτει ότι «πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα της βίαιης συμπεριφοράς με την οποία το καθεστώς της Τουρκίας επιχειρεί να επιβάλει τα συμφέροντά του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι τα κέρδη από τις επιχειρήσεις εξόρυξης θα βοηθήσουν και την τουρκική κοινότητα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά -υπογραμμίζει η La Repubblica- «η Άγκυρα δεν δέχεται το άνοιγμα αυτό, διότι θέλει να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων μόνο αν η ίδια θα μπορεί να ελέγχει την κατάσταση».

Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τέλος, τονίζει ότι η ένταση παραμένει σε σαφώς υψηλά επίπεδα και ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy