Ακύρωση της Νavtex, συνέχιση της γεώτρησης και έναρξη συνομιλιών

300

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Για την προεδρική καρέκλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε προεκλογική στροφή για να συναντήσει τις θέσεις των κομμάτων στο Κυπριακό που στήριξαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο κ. Αναστασιάδης δεν αξιοποίησε την ευκαιρία στον Κραν Μοντανά, η οποία είτε θα οδηγούσε σε λύση είτε θα άφηνε διεθνώς εκτεθειμένη την Τουρκία.

Μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά και σε όλη την προεκλογική περίοδο ο κ. Αναστασιάδης έθετε δημόσια προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών. Στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης βάζει πλέον προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, όπως και τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Αναστασιάδης έχει επιλέξει να ακολουθήσει «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό! Είναι κάτι που ο ίδιος θα πρέπει να εξηγήσει. Ωστόσο, όσοι δεν το συνειδητοποιούν, το αδιέξοδο στο Κυπριακό έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό να το πράττει ανενόχλητα με τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά χαλαρά.

Μπορεί ο καθένας να προβεί στη δική του πολιτική εκτίμηση, τι θα μπορούσε να πράξει η Τουρκία και ποια θα ήταν η αντίδραση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας αν αυτή τη στιγμή βρισκόταν υπό εξέλιξη ένας σοβαρός και αξιόπιστος διάλογος με προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Μπορεί επίσης ο καθένας να προβληματιστεί πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την ένταση και την κρίση και άρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σίγουρα, δεν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες υπό τουρκικές απειλές και εκβιασμούς, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί χωρίς να αρθεί η τουρκική Νavtex και οι παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες και τα περιθώρια για να ξεπεραστεί η κρίση -αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκτός κάθε λογικής να μιλάμε για πολεμικά μέτρα, αλλά μόνο για ειρηνικές πρωτοβουλίες- θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση συμφωνίας για άρση πρώτα και κύρια των τουρκικών απειλών, να συνεχιστούν οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και ταυτόχρονα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από κει που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά.

Μόνο με τη λύση θα ανοίξει ο δρόμος για απρόσκοπτη αξιοποίηση και κοινή εκμετάλλευση του εθνικού μας θαλάσσιου πλούτου από την ομόσπονδη Κύπρο προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ.