Ακόμη ένας δεν επέστρεψε στην οικογένειά του

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Δυστυχώς συνάνθρωποί μας στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο για την οικογένειά τους έχουν τραγική κατάληξη. Ακόμη ένας εργάτης έχασε τη ζωή του πριν από λίγες μέρες.

Όπως φανερώνουν τα στοιχεία, τα τελευταία έξι χρόνια τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που έχουν καταντήσει μάστιγα. Από το 2013 μέχρι το τέλος του 2017 η αύξηση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων ήταν 34%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το 2017 καταγράφηκαν συνολικά 2.070 εργατικά ατυχήματα, έναντι 1.905 το 2016. Ένα στα δέκα εργατικά ατυχήματα αφορά τροχαίες συγκρούσεις. Από το σύνολο των 2.070 εργατικών ατυχημάτων που συνέβησαν το 2017, τα 220 (δηλαδή το 10,6%) ήταν τροχαία ατυχήματα. Μάλιστα, εξ αυτών, το ένα ήταν θανατηφόρο.

Κατά το 2016, από τα 1.905 εργατικά ατυχήματα, τα 228 (12%) ήταν τροχαία. Μάλιστα, τα 5 ήταν θανατηφόρα. Συνολικά, επήλθαν 19 θάνατοι από το 2010 λόγω τροχαίων εργατικών ατυχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, το 9% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων και ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 33% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων που γνωστοποιούνται στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αφορούν τροχαία ατυχήματα.

Μπορεί η Κύπρος να διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η νομοθεσία αυτή δεν τυγχάνει εφαρμογής τόσο από εργοδότες όσο και από εργοδοτούμενους.

Αποτέλεσμα να διογκώνεται καθημερινά η μαύρη λίστα των εργατικών ατυχημάτων. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία ενώ τα εργατικά ατυχήματα φαίνεται να παρουσιάζουν σαφή αύξηση, εντούτοις οι καταδικαστικές αποφάσεις από το δικαστήριο έχουν παρουσιάσει αναλογική μείωση. Θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα και η κυβέρνηση να προχωρήσει στη στελέχωση του αρμόδιου τμήματος ώστε να μπορεί να εκτελεί τον εποπτικό του ρόλο για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν και κάποιοι από αυτούς να μην επιστρέφουν στις οικογένειές τους υγιείς, με ασφάλεια. Επιτέλους να θέσουν οι αρμόδιοι τους εργοδότες προ των ευθυνών τους αφού η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική από όποιο κέρδος. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα, έχει ακριβώς την ευθύνη να πατάξει την παρανομία και την ανευθυνότητα των εργοδοτών που συμπεριφέρονται διαφορετικά και δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας. Επίσης θα πρέπει να γίνεται και επιμόρφωση των ίδιων των εργαζόμενων για να μπορούν να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους αλλά και να αυτοπροστατεύονται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy