Ακούει Al Jazzera, τον παίρνουν τα δαιμόνια και ρίχνει τασάκια!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Πολύ πιεσμένος νιώθει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος όταν ακούει ότι έρχονται αποκαλύψεις από τον Al Jazzera τον παίρνουν τα… δαιμόνια και αρχίζει να ρίχνει τασάκια… Θέλοντας να έχει την ηρεμία του προειδοποιεί και τους δημοσιογράφους: «Μη μου αναφέρετε Al Jazzera για να μη σας πάρει ο δαίμονας…» Αυτό δείχνει σύγχυση και πανικό, ίσως επειδή έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις. Δείχνει αυταρχισμό και αλαζονεία εξουσίας.

Δεν περιμέναμε και διαφορετική αντιμετώπιση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου προεδρεύει έχει εγκρίνει δεκάδες αιτήσεις για παραχώρηση «χρυσών» διαβατηρίων που υποβλήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του και αφορούν και πελάτες αγοράς διαμερισμάτων σε πύργους που διαθέτει ο γαμπρός του. Δεν είχε και δεν έχει ίχνος πολιτικής ευθιξίας έτσι ώστε να πάρει μέτρα για το ότι πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου έχουν εμπλακεί στη βιομηχανία πώλησης «χρυσών» διαβατηρίων. Δεν έχει την πολιτική ευθιξία να απαιτήσει την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος ακόμη και μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί συνεχίζει να τον αντικαθιστά ως προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν έχει την πολιτική ευθιξία να δώσει εξηγήσεις για όσα ακούγονται να λέει ο κ. Συλλούρης στον Al Jazzera, ότι διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις με την εκτελεστική εξουσία και ότι καλεί στο γραφείο του υπουργούς της κυβέρνησης για να παραχωρούνται «χρυσά» διαβατήρια σε απατεώνες. Δεν είχε την πολιτική ευθιξία ούτε και στην υπόθεση με τον Μαλαισιανό απατεώνα και καταζητούμενο Jho Taek Low, όπου ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε επίσπευση της πολιτογράφησής του Low στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 και το Υπουργικό την ενέκρινε ομόφωνα στις 11 Σεπτεμβρίου 2015.

Δικαιολογημένα λοιπόν νιώθει στριμωγμένος και μπροστά στην κατακραυγή της κοινωνίας αποφάσισαν άρον – άρον κατάργηση του προγράμματος, το οποίο μέχρι χθες θεωρούσαν χρήσιμο και ωφέλιμο, με τον Υπουργό Εσωτερικών Ν. Νουρή να κάνει δημοσιογραφικές διασκέψεις για να το υπερασπίζεται μέχρι εσχάτως.

Ερώτημα: Μετά τον τερματισμό του προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου θα εγκριθούν οι 750 περίπου αιτήσεις που εκκρεμούν και όσες θα υποβληθούν εντός του Οκτωβρίου; Από ποια δικηγορικά ή άλλα γραφεία προέρχονται αυτές τις αιτήσεις και ποιους αφορούν;