Άκρως καθοριστικές επαφές Λουτ με Αναστασιάδη – Τατάρ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Κρίσιμες για το μέλλον της πορείας του Κυπριακού θα είναι οι επαφές που θα έχει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία φθάνει σήμερα στην Κύπρο. Αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η επίσημη θέση του νέου Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Θα προτάξει τη λύση των δύο κρατών ή θα δεσμευτεί για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά, όπως είναι και η προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ; Από τη θέση του κ. Τατάρ, αλλά και από τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, δηλαδή εάν θέτει ή όχι προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σε συνομιλίες, θα εξαρτηθεί και τι θα πει η κα Λουτ στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσο θα συγκαλέσει ή όχι άτυπη πενταμερή διάσκεψη. Στόχος μιας τέτοιας διάσκεψης είναι να αποφασιστούν μεν τα διαδικαστικά, αλλά να οδηγηθούμε και σε ουσιαστικές συνομιλίες από το σημείο που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά.

Η κα Λουτ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ. Δεν πρόκειται για εθιμοτυπικές συναντήσεις, αλλά για πολύ ουσιαστικές και καθοριστικές επαφές που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Στο μεταξύ, η κα Λουτ ξεκίνησε και είχε ήδη επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, καταγράφοντας τόσο τη θέση της Άγκυρας, όσο και της Αθήνας. Αναμένεται ότι μετά τις συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα μιλήσει ξανά με την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά και με τη Βρετανία, όσο και με αξιωματούχους της ΕΕ για να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για τις θέσεις όλων των μερών που θα κληθούν στην πενταμερή διάσκεψη.

Δυστυχώς, σε μια τόση κρίσιμη και σημαντική καμπή του Κυπριακού, όπου απαιτούνται λεπτοί και ευέλικτοι χειρισμοί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ένιωσε την ανάγκη να συγκαλέσει το Συμβούλιο Αρχηγών των κομμάτων για να τους ενημερώσει και να τους ακούσει. Το Κυπριακό έφθασε σε σημείο που δεν χωρούν άλλες παλινδρομήσεις. Απαιτείται συνέπεια και αξιοπιστία, σοβαροί και υπεύθυνοι χειρισμοί με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον για τις επόμενες γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για να ζήσουν σε μια επανενωμένη, κοινή, ομόσπονδη πατρίδα, χωρίς ξένους στρατούς και επεμβάσεις τρίτων.