Ακροβατισμοί με υποκατάστατα… επανατοποθέτησης!

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Με ένα πολυσέλιδο έγγραφο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενημερώθηκαν την περασμένη βδομάδα για τη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, η Λευκωσία έκρινε σημαντικό οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης να καταγραφούν και να επαναληφθεί η ετοιμότητα «να συζητήσουμε με την Τουρκία για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας». Στο μεταξύ, είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι στο πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο απέστειλε τους συναδέλφους του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρεται ότι ο μόνος δρόμος που θα παρέχει ασφάλεια δικαίου και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η πρόταση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση ζωνών στα βόρεια και τα δυτικά του νησιού.

Μετά το αόριστο σχόλιο Αναστασιάδη στην αντικατοχική της Αμμοχώστου προ δεκαημέρου περί μιας γενικής ετοιμότητάς του να στηρίξει και να υπερασπιστεί μια λύση, η οποία θα προνοεί την εγκαθίδρυση ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία ξένων στρατευμάτων, χθες ο Υπουργός του των Εξωτερικών ρίγαρε ξανά το γήπεδο σημειώνοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προσέλθει σε διάλογο με την Άγκυρα για οριοθέτηση ζωνών.

Ποιες είναι αλήθεια οι δυνατότητες, ή καλύτερα οι πιθανότητες διεξαγωγής μιας τέτοιας συζήτησης; Εάν ανατρέξουμε στις περιβόητες κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, τις οποίες ακούμε από το 2004 και εντεύθεν, μάλλον η συζήτηση αυτή θα παραμείνει ως ένα εύηχο σύνθημα στα αυτιά του φιλοκυβερνητικού ακροατηρίου. Φαίνεται ότι η στρατηγική της κυβέρνησης μέσω της διπλωματικής οδού είναι να ξαναριγάρει το γήπεδο του Κυπριακού μεταφέροντας τη συζήτηση στα ευρωπαϊκά φόρουμ, με περιεχόμενο την τουρκική παραβατικότητα. Μόνο που όπως είπε κάποτε ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, στο Κυπριακό υπάρχουν και τα χρονικά ορόσημα. Στην επί θύραις Σύνοδο Κορυφής θα φανεί ποιοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν κάτι το χειροπιαστό ως αντίδραση, πέρα από τη γνωστή ρητορική αλληλεγγύης. Το οποίο χειροπιαστό βέβαια, δεν αναιρεί την κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο επί του εδάφους και της θαλάσσης.

Η οποία κατάσταση, όπως προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν είναι στατική αλλά αναπτύσσει δυναμικές οι οποίες προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απλά με μια αντιτουρκική διπλωματική λιτανεία της κυβέρνησης, συνεπικουρούμενης μετά ενδιαμέσων εξαπτέρυγων. Η κίνηση να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό, να αφήσουμε τα πλαίσια και τις συμφωνημένες βάσεις, δίδει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εφαρμόζει πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας γκριζάροντας περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ. Και επειδή ο Πρόεδρος αναφέρθηκε για ορόσημα στο παρελθόν, στις 11 Οκτωβρίου οι Τουρκοκύπριοι θα εκλέξουν τον ηγέτη τους. Είμαστε έτοιμοι να ξαναβάλουμε την Κύπρο στις ράγες μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy