Άλλη μια… προσφορά της Εκκλησίας!

795

Η πληροφορία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης αλλά εάν δεν ευσταθεί ας μας διαψεύσουν.

Το ζουμί της είδησης ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε το ισχύον Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας με διαδικαστικό αιτιολογικό είναι ποιανού την προσφυγή έκανε αποδεκτή το δικαστήριο για να πάρει αυτή την απόφαση. Η επιτυχούσα προσφυγή υποβλήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και είχε να κάνει φυσικά με την αξιοποίηση της αμύθητης αξίας ακίνητης περιουσίας που κατέχει η Μητρόπολη στην πόλη της Λάρνακας.

Για άλλη μια φορά, η Εκκλησία λειτούργησε ως ο στυγνότερος των στυγνών επιχειρηματιών παίρνοντας στο λαιμό της αυτή τη φορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό ολόκληρης πόλης. Υπήρξαν και χειρότερα. Πριν μερικά χρόνια, η Μητρόπολη Κιτίου είχε πετάξει παιδιά με ειδικές ανάγκες έξω από το οίκημά τους αλυσοδένοντας τις κλειδαριές κυριολεκτικά, οπότε, καμία έκπληξη.

Να θυμίσουμε το βεβαρημένο ιστορικό το οποίο δεν επιτρέπει ρομαντισμούς και χαζές αναγνώσεις του πρωταρχικού στόχου της Εκκλησίας. Η πιο πρόσφατη επίδειξη… αγάπης ήταν η στάση της Μητρόπολης απέναντι στην αντίθεση των καταστηματαρχών του κέντρου στην ανέγερση Mall.

Το Mall έχει ξεκινήσει και όποιον πάρει ο χάρος. Τον Μάρτιο του 2007 έγινε η δημόσια παρουσίαση της νέας λεωφόρου Γεώργιου Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα. Από τον Μάρτη του 2007, πέρασαν πάνω από τέσσερα χρόνια για να ξεκινήσει το έργο. Επί 4 χρόνια η Εκκλησία απαιτούσε μερικά εκατομμύρια για να δώσει γη από την οποία θα περνούσε ο νέος δρόμος.

Τελικά πήρε αντάλλαγμα σε πολεοδομικές ζώνες. Ήταν την ίδια χρονιά που πετούσαν τα παιδιά του Αγίου Σπυρίδωνα στο δρόμο. Περί τις αρχές του 2010, η Μητρόπολη Κιτίου έκανε έξωση στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης από το κοινοτικό γήπεδο. Τελικά πήρε ανταλλάγματα και λύθηκε η… παρεξήγηση. Η συμφωνία για την ανταλλαγή της γης της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής μεταξύ της Μητρόπολης και του Κράτους συνομολογήθηκε στις 29 Μαΐου του 2014. Πέντε χρόνια και κάτι ψιλά μετά, η συμφωνία μουχλιάζει στα συρτάρια.

Θα ανέμενε κανείς ότι έχοντας δέσει εις τον αιώνα τον άπαντα και την Παιδεία του τόπου στις αναχρονιστικές βουλές της, η Εκκλησία θα παραχωρούσε μετά χαράς τη γη δωρεάν στο Κράτος για να κτίσει δημόσιο σχολείο. Στην ουσία, πάλι τσιφλίκι της θα ήταν. Φευ όμως. Εδώ μιλάμε για φιλετάρα αξίας εκατομμυρίων και αν δεν τα πάρει μέχρι το τελευταίο σεντ η Εκκλησία, καλά κάνει το κράτος να αρχίσει να ψάχνεται αλλού. Τα ακίνητα της Εκκλησίας δεν είναι για να τα πετάς στο γάμο του καραγκιόζη, για να παραφράσουμε τον Μακαριότατο…