Αλληλεγγύη κατ’ όνομα…Της Σύνταξης

Γιατί όλη η πίεση πρέπει να ασκείται στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση και στο λαό της;

Οι επόμενες ημέρες, ως την έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμφωνούν Μέρκελ και Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζητά, μάλιστα, να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας πιθανής νέας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα να μην ελπίζει σε αυτόν για διάσωση, όπως λέει, των συνομιλιών για το ελληνικό πρόγραμμα. Και τού κάνει και συστάσεις για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί και τι να κάνει και τι να πει στον ελληνικό λαό… Ως και ο Αλέξης Τσίπρας να πήρε διά της βίας την εξουσία και δεν τον εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Και δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός αλλά στο διευθυντήριο των Βρυξελλών…

Την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες στην ΕΕ για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην ελληνική κρίση, κάποιοι έχουν στην έγνοια τους πώς να αποδομήσουν την ελληνική κυβέρνηση.
Πώς να την απαξιώσουν και πώς να την εξευτελίσουν. Αυτοί οι ίδιοι που κάνουν σημαία τους τις αρχές και τις διακηρύξεις της ΕΕ περί αλληλεγγύης και δημοκρατίας, όταν έρθει η ώρα να εφαρμόσουν αυτά που λένε, συμπεριφέρονται διαφορετικά. Επιμένουν στις πολιτικές της λιτότητας και των αδιέξοδων προγραμμάτων, αδιαφορώντας πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο δικό της. Αλλά της ίδιας της Ευρωζώνης.

Κι ενώ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται η παραδοχή πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να βρει τη λύση του (το είπε και ο Ντράγκι μόλις τις προηγούμενες ημέρες), τώρα που αποφασίστηκε η Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα, γνωστοί για τα όχι και τόσο φιλικά αισθήματά τους προς την Ελλάδα, άρχισαν να αμφισβητούν τη χρησιμότητα της σύγκλησής της. Η Αυστρία, για παράδειγμα, διατείνεται πως η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει άλλα βήματα και πως η μπάλα βρίσκεται αποκλειστικά στο γήπεδο της Ελλάδας.

Οταν προ της Συνόδου γίνονται τέτοιες δηλώσεις, δεν προδιαγράφεται και η αποτελεσματικότητα της συνάντησης;

Γιατί όλη η πίεση πρέπει να ασκείται στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση και στο λαό της;
Η αλληλεγγύη που επαγγέλλονται οι Ευρωπαίοι ταγοί είναι από καουτσούκ; Συστέλλεται και διαστέλλεται;