Αλλο ο οικονομολόγος κι άλλο ο πολιτικόςΤης Μαρίνας Κουμάστα

Η σχέση μου -γενικώς- με τα οικονομικά είναι κακή. Ομολογώ, η χειρότερη! Ιστογράμματα και λοιπά διαγράμματα με πολλούς αριθμούς και λιγοστά λόγια. Δυσνόητα στο δικό μου θεωρητικό μυαλό. Και, η αλήθεια, δεν μ’ ενοχλεί καθόλου.

Eίναι εξάλλου δουλειά των οικονομολόγων να κάνουν προβλέψεις στα οικονομικά, «τραβώντας» καμπύλες και φτιάχνοντας οικονομικά διαγράμματα που στις πλείστες των περιπτώσεων χρειάζονται θεωρητική επεξήγηση, για να τα καταλάβουν οι κοινοί θνητοί. Αυτή, είπαμε, είναι δουλειά των οικονομολόγων, οι οποίοι σπούδασαν την έρευνα των οικονομικών φαινομένων -όπως για παράδειγμα τις οικονομικές κρίσεις.

Ποια, όμως, είναι η δουλειά των πολιτικών μας; Σίγουρα όχι η ανάλυση των αριθμών… Και βεβαίως, δεν κρίνονται από τις οικονομικές τους γνώσεις αλλά από το έργο που διατελούν μέσα στην κοινωνία. Για την ευημερία όχι των αριθμών αλλά των πολιτών. Σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η ανάλυση της κοινωνίας των πολιτών. Προς εντοπισμό έγκαιρα των προβλημάτων, ιδιαίτερα ανθρώπων που έχουν «κτυπηθεί» βάναυσα από την οικονομική καταστροφή της χώρας μας.

Οι πολιτικοί -είτε υπάγονται στη συμπολίτευση είναι στην αντιπολίτευση- έχουν ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Είναι εκεί στο πόστο του ο καθένας για να προασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας, για να προωθεί την κοινωνική ευημερία, για να λαμβάνει αποφάσεις που προάγουν το συμφέρον των ανθρώπων. Μια ακόμη ουτοπική θεωρία…

Γι’ άλλη μια φορά, αυτή η ουτοπία ξεδιπλώθηκε μπροστά μας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. «Παρέλαση» «ψευδο-υπερασπιστών» των δικαιωμάτων του λαού. Λίγες οι ειλικρινείς τοποθετήσεις και ανησυχίες. Κροκοδείλια τα δάκρυα, την ώρα που σε… ρόλο οικονομολόγων οι βουλευτές της συμπολίτευσης προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι οι αριθμοί ευημερούν. Οτι παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, ότι η Κύπρος κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ως είθισται, αναφορά και στο χειροκρότημα των τροϊκανών. Χειροκρότημα, με άλλα λόγια, στα σκληρά μέτρα λιτότητας που δήθεν θα μας σώσουν από την κρίση… Πρώτος και καλύτερος ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μεταξύ άλλων οικονομικών αναλύσεων αναφέρθηκε στο άνοιγμα των αγορών.

Στην ευημερία των αριθμών που καταδεικνύεται μέσα από σύνθετες μαθηματικές πράξεις, από οικονομικά δεδομένα, από στατιστικά στοιχεία. Υπό την ευημερία των αριθμών, ωστόσο, συντελείται μια «γενοκτονία». Ενα, χωρίς προηγούμενο, έγκλημα σε βάρος του λαού της Κύπρου.

Αλήθεια ποιο από τα οικονομικά διαγράμματα περιγράφει την κατάσταση της κυπριακής κοινωνίας; Kαι ποιο διάγραμμα σκιαγραφεί την εξαθλίωση, τη μιζέρια και την ανέχεια κάτω από την οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο; Ιδού μια ανάλυση για εσάς, κύριε Αβέρωφ Νεοφύτου! Δουλειά στο χέρι σας!