Αλλού μας τρώει, αλλού κνίθουντε

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η μανία των κυβερνώντων με τα «χρυσά» διαβατήρια είναι τόσο μεγάλη, που αδυνατούν να αντιληφθούν τι γίνεται πέραν από τη μύτη τους. Φτάσαμε στο σημείο να ψάλλει τα εξ αμάξης η πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά οι κυβερνώντες συνεχίζουν το βιολί τους. Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα «χρυσά» διαβατήρια τα οποία δόθηκαν σε απατεώνες καθώς και τις δεκάδες παρατυπίες και κομπίνες οι οποίες έγιναν, συνεχίζουν το κυνήγι μαγισσών για το ποιος διέρρευσε τα έγγραφα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Al Jazeera. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Πρόσφατα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders, ζήτησε άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και ανάκληση διαβατηρίων  στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, αλλά αντί αυτού ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δήλωσε ότι «ολοκληρώθηκε τόσο ο έλεγχος των 30 περιπτώσεων, αλλά και ο μαζικός έλεγχος όλων των πολιτογραφήσεων μέχρι και το 2018». Μάλιστα στη συνέχεια η κυβέρνηση πέταξε στον κάλαθο δύο εκθέσεις, μία του Γενικού Ελεγκτή και μία της Ad Hoc Τριμελούς Επιτροπής, οι οποίες έδειξαν πράγματα και θαύματα, και ανακοίνωσε τη σύσταση νέας Ερευνητικής Επιτροπής. Επίσης, δόθηκαν εντολές στους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών να μη δώσουν άλλους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία για έλεγχό. Ακόμη, ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων εναντίον της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πρόσφατα ότι «μόνοι μας πυροβολούμε τα πόδια μας». Το ίδιο τραγικές ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, αφού αντί να κάνει αυτοκριτική έκανε λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου για τους καλά γνωστούς λόγους».

Λέτε να μην πήραν χαμπάρι οι κυβερνώντες ότι έγιναν διεθνώς ρεζίλι; Λέτε να μην πήραν χαμπάρι ότι διασύρεται η Κύπρος και ότι τίθεται σε κίνδυνο το Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο έφερε επενδύσεις εκατομμυρίων στον τόπο; Είναι τόσο λίγοι; Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούν τι γίνεται πέρα από τη μύτη τους;

Η αναφορά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για τα «χρυσά» διαβατήρια και ιδιαίτερα το πολύ καυστικό της σχόλιο ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση», είναι το πιο ισχυρό χαστούκι που δέχτηκε η Κύπρος λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Και ας σταματήσει επιτέλους το γελοίο παραμύθι που προσπαθούν να πλασάρουν κύκλοι της κυβέρνησης ότι δήθεν η αναφορά της προέδρου της Κομισιόν ήταν γενική και αόριστη και δεν αφορούσε την Κύπρο. Η έκθεση της Κομισιόν είναι καταπέλτης για την Κύπρο. Το ίδιο και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της Moneyval. Προφανώς αυτά είδε η πρόεδρος της Κομισιόν και σ’ αυτά αναφέρθηκε όταν μίλησε για τα «χρυσά» διαβατήρια. Η εστία του προβλήματος είναι το ξεχαρβάλωμα των κριτηρίων και η μετατροπή του Επενδυτικού Προγράμματος σε παζάρι πώλησης διαβατηρίων, όχι η αποκάλυψη των ατασθαλιών. Αλλού μας τρώει και αλλού κνίθονται οι κυβερνώντες.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News