Άλλους εκθέτει, όχι την Κύπρο

Της Νίκης Κουλέρμου

 

«Η καταψήφιση της CETA, της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας που πέτυχε η ΕΕ μετά από προσπάθειες 15 χρόνων, από την κυπριακή Βουλή εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κύπρο τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στον Καναδά», διαμαρτυρήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών με τουίτ του το περασμένο Σάββατο. Η είδηση έκανε το γύρο της Ευρώπης και μάλιστα με διαστρεβλωμένο τρόπο, αφού το περιοδικό Spiegel έγραψε πως «σύμφωνα με το αριστερό κόμμα του ΑΚΕΛ και τους σοσιαλιστές, το κυπριακό τυρί χαλλούμι και άλλα γεωργικά προϊόντα στο νησί δεν προστατεύονται επαρκώς». Πλην όμως η κατοχύρωση του χαλλουμιού ήταν μια δικαιολογία της τελευταίας στιγμής που πρόβαλαν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και μάλιστα με εκβιαστικό τρόπο. Το ΑΚΕΛ είχε ταχθεί ενάντια στην  CETA, τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, ευθύς εξ αρχής και εντός του Ευρωκοινοβουλίου από θέση αρχής. Γιατί η συμφωνία δεν είναι απλά μια εμπορική συμφωνία. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζομένους και στο περιβάλλον.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts (2016) δείχνει ότι αν εφαρμοστεί η CETA, αυτό θα σημαίνει 230.000 χαμένες θέσεις εργασίας έως το 2023. Από αυτές οι 200.000 θα είναι στις χώρες της ΕΕ. Το κέρδος των επιχειρήσεων θα αυξηθεί από 0,66% έως και 1,76%, αλλά την ίδια ώρα οι μισθοί των εργαζομένων θα συμπιεστούν από 316 – 331 ευρώ στην ΕΕ. Το ΑΕΠ θα μειωθεί από 0,49% έως και 0,96%, ενώ θα ανοίξει η πόρτα στο μη βιώσιμο χρέος.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις συνδικαλιστικές, τις αγροτικές και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις 3,5 εκατ. πολίτες της ΕΕ υπέγραψαν ενάντια στη συνθήκη, ενώ 2.087 πόλεις και περιοχές κήρυξαν τους εαυτούς τους εκτός της CETA. Μεταξύ αυτών είναι η Βαρκελώνη, η Βιέννη, το Άμστερνταμ κ.ά.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη και το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου Tufts τονίζει ότι η CETA αποβλέπει στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, των επενδύσεων και άλλων τομέων της κοινωνίας που μέχρι στιγμής προστατεύονται από τον ανταγωνισμό της αγοράς. «Κατά συνέπεια, η CETA είναι κάτι περισσότερο από μια απλή “εμπορική συμφωνία” και πρέπει να εξετάζεται σε όλη της την περιπλοκότητα, χωρίς παρωπίδες», αναφέρει η μελέτη.
Βέβαια οι υπέρμαχοι της CETA υπογραμμίζουν την προοπτική της μεγαλύτερης αύξησης του ΑΕΠ λόγω της αύξησης των όγκων του εμπορίου και των επενδύσεων. Από τις επίσημες προβλέψεις προκύπτει αύξηση του ΑΕΠ έως και 0,08% για την ΕΕ και 0,76% για τον Καναδά. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Η έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η CETA θα επιφέρει ανεργία, ανισότητα, απώλειες ευημερίας και μείωση των ενδοενωσιακών εμπορικών ανταλλαγών.
Δηλαδή δεν είναι γιατί η ΕΕ δεν κατοχύρωσε το κυπριακό χαλλούμι που αντέδρασε η Αριστερά εντός του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΕ. Είναι γιατί οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες για τους εργαζομένους και τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες δεδομένης της ευρείας καλλιέργειας τροποποιημένων ειδών από τον Καναδά.

Έτσι, η αρνητική ψήφος δεν εκθέτει την Κύπρο, αλλά όσους αγνόησαν επιδεικτικά τους εργαζομένους και το περιβάλλον. Ας το ξανασκεφτούν.