«Αλώσαμε και τους θεσμούς»Της Νίκης Κουλέρμου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ευχαρίστησε τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τις υπηρεσίες του όταν ανακοίνωνε τους διορισμούς των κ.κ. Σαββίδη και Αγγελίδη στις θέσεις του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αλλά βρήκε χώρο στην ανακοίνωση για να ευχαριστήσει τον κ. Ιωνά Νικολάου που δεν αποδέχθηκε την πρόταση να τον χρίσει Γενικό Εισαγγελέα για να «προστατεύσει το θεσμό του Προέδρου».

Ο Πρόεδρος δεν προστάτευσε ωστόσο με κανέναν τρόπο, σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, τους θεσμούς και την ανεξαρτησία τους. Με το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και τον Κώστα Κληρίδη συγκρούστηκε μετωπικά εξ αφορμής την προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη να παρέμβει και να υπερασπιστεί από την αρχή μέχρι τέλους τον τέως Βοηθό Γεν. Εισαγγελέα Ρ. Ερωτοκρίτου, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε για διαφθορά. Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης ως Πρόεδρος κατέβηκε στο ρόλο του μάρτυρα υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου. Γι’ αυτή του τη συμπεριφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά στα χρονικά της Δημοκρατίας, εισέπραξε από τον κ. Κώστα Κληρίδη το περίφημο «Ντροπή». Αυτό ο κ. Αναστασιάδης δεν το χώνεψε ποτέ. Και το έδειξε και τώρα στην κατάληξη της υπηρεσίας του κ. Κληρίδη. Ενώ γνώριζε έγκαιρα ότι ο κ. Κληρίδης είχε πρόθεση να υπηρετήσει την προαφυπηρετική του άδεια, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και θα ήταν ακέφαλη η Νομική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος δεν μπήκε καν στον κόπο να μιλήσει μαζί του για το πώς χρονικά και υπηρεσιακά εξυπηρετείται καλύτερα το δημόσιο συμφέρον σε σχέση με την πλήρωση των θέσεων των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Όχι μόνο δεν το συζήτησε, αλλά αντίθετα, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων, μεθόδευσε την ανακοίνωση των διορισμών για να πιέσει το Γενικό Εισαγγελέα να «αδειάσει τη γωνιά» το συντομότερο. Να του αδειάσει τη γωνιά για να προχωρήσει απερίσπαστος σε κείνους τους διορισμούς που θα υπηρετήσουν καλύτερα τις δικές του στοχεύσεις ή και σκοπιμότητες. Ουδείς διαφωνεί ότι οι δύο διορισμοί -του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα- είναι καθαρά πολιτικοί διορισμοί, αφού και οι δύο ήταν μέχρι πρότινος υπουργοί.

Η κυβέρνηση διά στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι «εξέλιπε ο λόγος για να υπηρετήσει ο κ. Κληρίδης την προαφυπηρετική του άδεια», επειδή διόρισε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Και όχι μόνο διόρισε Γενικό και Βοηθό Γεν. Εισαγγελέα, αλλά και ανακοίνωσε ότι η ορκωμοσία τους θα γινόταν στις 10 Ιουλίου… Άσχετα αν ο Εκπρόσωπος πήρε πίσω όσα έθιξαν τον κ. Κληρίδη, εντούτοις αυτά αποδείχθηκαν «εξ ανάγκης αναδίπλωση» από τη στιγμή που αντέδρασε δημόσια ο Γενικός Εισαγγελέας. Η Γενική Λογίστρια, δε, έδωσε τη χαριστική βολή με την «εκ περισσού» όντως τοποθέτησή της που συνηγορούσε και ευθυγραμμιζόταν απόλυτα με τη θέση ότι πλεόναζε η παραμονή του κ. Κληρίδη μέχρι την 31η Αυγούστου.

Βέβαια η λάσπη μέσω δημοσιευμάτων ήταν το εργαλείο για να εκτοπιστεί το ταχύτερον ο κ. Κληρίδης… Να τους αδειάσει τη γωνιά.

Μετά το περίφημο «Αλώσαμε τη Δημόσια Υπηρεσία» του μ. Μανώλη Χριστοφίδη, τώρα οι κυβερνώντες του ΔΗΣΥ μπορούν να αναφωνήσουν άνετα «Αλώσαμε και τους θεσμούς»! Το «Ντροπή» το επιζητούν επίμονα και μόνιμα διά των πράξεών τους.