Άμεση ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Η ανάγκη για στήριξη των εργαζομένων είναι άμεση, αφού αφενός η ανεργία έχει ήδη ξεπεράσει το 10% και υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί δραματικά από τον Οκτώβριο, μετά τη λήξη του μορατόριουμ το οποίο προνοείται στα σχέδια για όσες επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αφετέρου οι εργοδότες σχεδόν σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα έχουν προαναγγείλει μειώσεις μισθών και ωφελημάτων. Την ίδια ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι κυρίως στον τομέα του τουρισμού ζούνε εδώ και μήνες με επιδόματα πείνας, τα οποία δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσής τους.

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής το ΑΚΕΛ διά του Αντρέα Φακοντή κατέθεσε πακέτο προτάσεων για στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης την ανάγκη εκπόνησης σχεδίων για στήριξη της απασχόλησης, μέσα από την παραχώρηση κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας και πρόσληψη ανέργων. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση κατώτατου μισθού κατ’ επάγγελμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις σε βάρος των εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και της τεράστιας απορρύθμισης των όρων εργασίας.

Δυστυχώς η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου απέρριψε το ενδεχόμενο τροποποίησης του σχεδίου της εφάπαξ χορηγίας για στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, ώστε να καλυφθούν όσοι έμειναν εκτός. Επίσης, για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης κατώτατου μισθού πήρε πίσω τις δεσμεύσεις της και ανακοίνωσε ότι ο κοινωνικός διάλογος θα ξεκινήσει όταν η ανεργία μειωθεί στο 5% (σ.σ. με βάση όλες τις προβλέψεις αυτό δεν αναμένεται να γίνει ούτε φέτος ούτε το επόμενο έτος).

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις και μέτρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι πιέσεις σε βάρος των εργαζομένων είναι ασφυκτικές. Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Ιούνιο οι άνεργοι έφτασαν στα 33.538 πρόσωπα, σε σύγκριση με 21.615 τον Ιανουάριο. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 12 χιλιάδες περίπου, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας ενδέχεται να υπάρξει δραματική αύξηση τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις και σε όσους συνεχίζουν να εργάζονται. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Σ’ ένα εικοσιτετράωρο είχαμε δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξετάσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ και όσες άλλες κατατέθηκαν ή θα κατατεθούν από κόμματα και κοινωνικούς εταίρους. Και πολύ περισσότερο έχει υποχρέωση να πάρει άμεσα μέτρα. Οι αντοχές των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας έχουν εξαντληθεί. Κάθε μέρα που καθυστερεί η κυβέρνηση στοιχίζει θέσεις εργασίας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τους επόμενους μήνες, θα έχουμε μερικές χιλιάδες άνεργους περισσότερους. Απαιτείται η λήψη μέτρων εδώ και τώρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy