Αμοραλισμός

43

Της Νίκης Κουλέρμου

Άσχετα αν ο Πρόεδρος διακήρυξε ότι το νόμιμον δεν σημαίνει και ηθικόν, άσχετα αν υπήρξαν οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και η έξωθεν καλή μαρτυρία για την πολιτική «ανηθικότητα» ορισμένων πράξεων του Προέδρου, ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης επιμένει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο αμοραλισμό έναντι της κοινής γνώμης. Επιμένει να παρουσιάζεται αθώα περιστερά και να υποβάλλει στους πληβείους της νήσου ότι τυχαία πήρε το «δώρο» του οικογενειακού ταξιδιού με το τζετ του Σαουδάραβα στις Σεϊχέλες και τυχαία δόθηκε στον Σαουδάραβα, τα τρία αδέλφια του και όλο του το σόι -συνολικά 39- το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποτιμώντας ξεδιάντροπα τη νοημοσύνη του κοσμάκη ο Πρόεδρος επιμένει ότι γλίτωσε και λεφτά για το κράτος και τον φορολογούμενο από τις όλως τυχαίες εξυπηρετήσεις εκατέρωθεν! Αχάριστοι είναι μόνο όσοι επικρίνουν τον Πρόεδρο και δεν μασούν το σανό που τους προσφέρει…

Αφού πέρασαν μερικοί μήνες από τότε που αποκαλύφθηκε η χρήση του τζετ από τον Πρόεδρο και την οικογένειά του για το ταξίδι του στις Σεϊχέλες, αφού μεσολάβησαν δύο παράλληλες εκθέσεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία για τα υπηρεσιακά ταξίδια του Προέδρου και για την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα σεΐχη και της οικογένειάς του, εδέησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει… μισό «mea culpa» για τη χρήση του αεροσκάφους.

Με γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει αυτά που ισχυρίστηκαν οι διάφοροι εκπρόσωποί του στο Προεδρικό και στην Πινδάρου: Ότι «οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Προέδρου και ιδιοκτήτη του αεροσκάφους καταδεικνύονται και από τις χαμηλές έως πολύ χαμηλές προσφορές για ναύλωση των αεροσκαφών του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που απέφεραν εξοικονομήσεις στο κράτος ύψους €592.000, αλλά και τη δωρεά προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Άπορων Φοιτητών ύψους €500.000 που πραγματοποιήθηκε στις 7/4/16». Αυτό βέβαια συνειρμικά παραπέμπει στη δωρεά €300.000 του Μαλαισιανού στην Εκκλησία… Και τη δωρεά των συμπεθέρων στην Εκκλησία.

Κατά τα άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει όπως θέλει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Δεν λέει για παράδειγμα ότι:

  • Η έγκριση της αίτησης για πολιτογράφηση του Σαουδάραβα, των δύο αδελφιών του και άλλων τριών προσώπων (συλλογική επένδυση, με την οποία παραχωρήθηκε επίσης υπηκοότητα σε άλλα 36 μέλη των οικογενειών τους) «δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της και συνεπώς έπρεπε να είχε απορριφθεί».
  • Το Υπουργείο Οικονομικών «αυθαίρετα εφάρμοσε μια χαλάρωση στα σχετικά κριτήρια».
  • Η επένδυση σε ακίνητα έγινε μέσω αγοράς μετοχών εταιρειών αντί μέσω Κτηματολογίου με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει 1 εκατ. ευρώ σε φόρους και τέλη. Επιπλέον οι εταιρείες των πολιτογραφηθέντων δεν υπέβαλαν καμία δήλωση από το 2014.

Γιατί λοιπόν ο Πρόεδρος επιμένει ότι «κέρδισε» το κράτος από αυτές τις πράξεις του; Πώς κέρδισε το κράτος με τέτοια ελλείμματα πολιτικής ηθικής; Πώς μετριέται το κέρδος στον πολιτικό αμοραλισμό, μπορεί να μας διαφωτίσει ο Πρόεδρος; Πώς να βάλουμε στο ζύγι την πολιτική ηθική από τη μια με τα εκατομμύρια ευρώ από την άλλη; Όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να βάζει στην ίδια ζυγαριά αυτά τα δύο, τόσο θα μεγαλώνουν οι στάβλοι του Αυγεία και κανένας ποταμός δεν θα μπορεί να τους καθαρίσει. Ούτε στην πολιτική καθημερινότητα ούτε στο ποδόσφαιρο…