Αν δεν περάσουν τέσσερα χρόνια δεν βγαίνει απόφαση δικαστηρίου!

57

Τα τελευταία γεγονότα στο χώρο της Δικαιοσύνης βεβαιώνουν ότι η δικαιοσύνη μόνο τυφλή και αδέκαστη δεν είναι. Δεν αποδίδεται το περί δικαίου αίσθημα, αλλά οι κάθε λογής σχέσεις, διασυνδέσεις και παρεμβάσεις νοθεύουν την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ πολλές υποθέσεις καρκινοβατούν. Η δομή και η συγκρότηση του δικαστικού μας συστήματος μπάζει κενά και αδυναμίες. Φωνάζει από μόνο του ότι χρειάζεται ανασυγκρότηση, εξυγίανση και εκσυγχρονισμό.

Πέραν των όσων τελευταία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με θέματα σχέσεων δικαστών με δικηγόρους, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων. Για παράδειγμα, το δικαστήριο Πάφου αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα νέα αναβολή για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο της υπόθεσης για τις πινακίδες στον Δήμο Πάφου. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση στην οποία κατηγορούμενοι είναι πρώην και νυν υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του δήμου, η οποία άρχισε να εκδικάζεται πριν από δύο χρόνια. Δεν είναι η μόνη υπόθεση που καθυστερεί να εκδικαστεί. Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις και υποθέσεις να εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων από 4-7 χρόνια. Η βασική αιτιολογία που δίνεται είναι ο φόρτος εργασίας που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια.

Μιλάμε για ποινικές και σοβαρές υποθέσεις, που μέχρι να εκδικαστούν είναι δυνατό να χαθούν τεκμήρια, να αποβιώσουν μάρτυρες και να διαφοροποιηθούν κατά πολύ τα δεδομένα. Μεγάλες επίσης καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε άλλου είδους υποθέσεις πέραν των ποινικών. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας που ζητεί σήμερα να βρει το δίκαιό του και καλείται να περιμένει μετά από πέντε χρόνια να πάρει μια απόφαση, νιώθει απογοήτευση και πολλές φορές αναγκάζεται να δεχθεί την αδικία, για να αποφύγει την ταλαιπωρία των δικαστηρίων.

 

Ο χρόνος που απαιτείται να εκδικαστεί μια υπόθεση και να αποδοθεί η δικαιοσύνη είναι πάρα πολύ μεγάλος. Απαιτούνται άμεσα αλλαγές στις δομές των δικαστηρίων, αλλά και στα διαδικαστικά θέματα, τα οποία είναι αυτά που πολλές φορές εκμεταλλεύονται οι δικηγόροι για να ζητούν αναβολή στην αναβολή και η υπόθεση να χρονίζει. Απαιτούνται λοιπόν ριζικές αλλαγές τόσο σε θέματα υποδομών, αλλά και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Θέλουμε νέα, σύγχρονα και λειτουργικά δικαστήρια με σύγχρονες υποδομές και ικανοποιητικό αριθμό δικαστών και απλοποίηση των δαιδαλωδών διαδικασιών. Δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται έγκαιρα και αξιόπιστα δεν είναι δικαιοσύνη.