Αν έπρεπε κάποιος να παυθεί, αυτός είναι ο Ιωνάς Νικολάου

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Πίσω από την παύση του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας, Α. Κυριάκου, βρίσκεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Πίσω από την παύση του τέως Αρχηγού Αστυνομίας, Μ. Παπαγεωργίου, βρίσκεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Πίσω από την παύση του τέως διευθυντή των Φυλακών, κ. Τρυφωνίδη, βρίσκεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Πίσω από τις προαγωγές και μεταθέσεις ανώτερων αξιωματικών στην Αστυνομία βρίσκεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Ο κ. Νικολάου πριν γίνει υπουργός κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ και ήταν ο κομματικός υπεύθυνος για τα θέματα Αστυνομίας. Με την ανάληψη του υπουργικού θώκου ξεκίνησε η άλωση της Αστυνομίας με Συναγερμικούς.

Οι ημετεροκρατικές και αναξιοκρατικές μεταθέσεις και προαγωγές έχουν πλήξει την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας.

Ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Παπαγεωργίου, κατήγγειλε δημόσια παρεμβάσεις του κ. Ιωνά Νικολάου στο έργο του, παραθέτοντας και στοιχεία. Ο κ. Παπαγεωργίου αρνείτο να ικανοποιήσει κομματικά αιτήματα του κ. Ιωνά. Αποτέλεσμα, ο τέως Αρχηγός να παυθεί από τον Πρόεδρο.

Ο Υπαρχηγός Αστυνομίας υπηρέτησε την αξιοκρατία και αρνήθηκε να δώσει τα διαπιστευτήρια στον κ. Ιωνά Νικολάου. Από το 2013, ο κ. Ιωνάς προσπάθησε να περιθωριοποιήσει τον Υπαρχηγό, πετυχαίνοντας έστω και αργοπορημένα την παύση του.

Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ήταν η παύση όλων των ανεξάρτητων αξιωματούχων που είχαν διοριστεί επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Ξεκίνησαν με την παύση του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Σταυρινάκη, ακολούθησε η εξαναγκαστική παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πήρε σειρά ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας, ο διευθυντής των Φυλακών και τώρα ο Υπαρχηγός Αστυνομίας.

Αν μπορούσαν θα έπαυαν ακόμη και τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή, τους οποίους οι ίδιοι διόρισαν και στη συνέχεια το μετάνιωσαν, ερχόμενοι σε απευθείας σύγκρουση και αμφισβήτηση με τους ανεξάρτητους αυτούς θεσμούς.

Αν υπήρχε κάποιος που έπρεπε να παυθεί από τον Πρόεδρο, αυτός είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος φέρει βαριές και ασήκωτες πολιτικές ευθύνες για το κατάντημα της Αστυνομίας. Από τη στιγμή που παραμένει στη θέση του οι ευθύνες μετακυλίονται και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.