Αν μάθαμε κάτι από την πανδημία, είναι τι σημαίνει αλληλεγγύη

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η Κύπρος έδωσε πολλές δυνάμεις για αντιμετώπιση των φοβερών επιπτώσεων από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει. Η επιτυχία αυτή δεν πιστώνεται μόνο στην κυβέρνηση, η οποία ανταποκρίθηκε έστω και αργοπορημένα και με παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, αλλά και στα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ενώ μπορούσαν να ασκούν αντιπολίτευση -η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές φορές το πόδι της- επέλεξαν το δρόμο της συναίνεσης και της ενότητας. Η αντιπολίτευση απέφυγε συνειδητά να εκμεταλλευτεί τον πόνο και το φόβο των πολιτών για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση σε κάποιο βαθμό το εκμεταλλεύθηκε για να βελτιώσει επικοινωνιακά την εικόνα της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους επαγγελματίες υγείας που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς τις σωστές υποδομές, σχεδιασμό και με σοβαρές ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό, ανταποκρίθηκαν επάξια και έσωσαν ανθρώπινες ζωές.

Ο βασικός, όμως, πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια είναι η κοινωνία των πολιτών. Οι πολίτες που επέδειξαν ωριμότητα και συμμορφώθηκαν, με ψυχικό και οικονομικό κόστος, στις υποδείξεις των επιστημόνων και επιδημιολόγων. Οι πολίτες που στερήθηκαν ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, όπως της ελεύθερης διακίνησης και συνάθροισης.

Υπήρξαν λοιπόν πολλές θυσίες και από όλους και τώρα απαιτούνται προσεκτικά βήματα. Να γίνει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αλλά καμία χαλάρωση στα μέτρα υγιεινής. Να μάθουμε να εφαρμόζουμε τα ατομικά και δημόσια μέτρα υγιεινής όχι από φόβο ότι θα μας επιβληθούν πρόστιμα, αλλά από συνείδηση.

Είναι επίσης ευθύνη του Προέδρου Αναστασιάδη να επιτύχει την αναγκαία συναίνεση και για τα βήματα που απαιτούνται στην οικονομία. Να εγκαταλείψει ετσιθελικές και αλαζονικές συμπεριφορές και να εισακούσει και να υιοθετήσει προτάσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες. Η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει με σχεδιασμό έτσι ώστε τα όποια κίνητρα και οφέλη δοθούν να τα ωφεληθούν όλοι και όχι οι λίγοι προνομιούχοι. Τα όποια μέτρα θα ληφθούν να είναι ισοζυγισμένα και όχι ετεροβαρή σε βάρος των φτωχών στρωμάτων του λαού μας.

Αν μάθαμε κάτι σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας είναι να αποδίδουμε νόημα και σημασία στη λέξη Αλληλεγγύη. Για να προχωρήσει μπροστά και προοδευτικά η κοινωνία μας απαιτούνται πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News