Αν ποτέ ενδιαφερθεί για τους σύγχρονους άθλιους…

 Γράφει Νίκη Κουλέρμου

Τώρα τι να καταλάβουμε όταν ο Πρόεδρος διαπιστώνει «πλήρη αποκατάσταση της οικονομίας» και μάς ανακοινώνει ότι «η Κύπρος έχει πλέον γυρίσει σελίδα»; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί ο Πρόεδρος επιμένει όπως τα κόμματα αναλάβουν εθνικές ευθύνες έναντι των μικρο-οφειλετών, για να μην προστατεύονται οι … μεγαλο-οφειλέτες;

Αν τα χρωστούσαν στο Φόρο, από 50 οφειλέτες είναι 160 εκ., τότε πόσα έχουν κερδίσει και πόσα από τα κέρδη έχουν διαφύγει σε φορολογικούς παραδείσους, για να μην επανεπενδυθούν στον τόπο όπου «έχει αποκατασταθεί η οικονομία»; Αν γυρίσαμε σελίδα και η οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της πλήρους αποκατάστασης, τότε ο Πρόεδρος μόνο από τη δική του οπτική γωνιά το λέει και το παραδέχεται: Καλά κρατεί το τραπεζικό κεφάλαιο! Και σ’ αυτό έχει δίκαιο!

Γιατί σίγουρα «ο τραπεζικός τομέας έχει ανακεφαλαιοποιηθεί, η Κύπρος επανέρχεται στις διεθνείς αγορές πολύ ενωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε κανείς και οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου έχουν αναγνωρίσει τις συνεχείς βελτιώσεις της κυπριακής οικονομίας». Οι διαπιστώσεις αυτές του Προέδρου είναι σωστές, γιατί ο Πρόεδρος απλά αναφέρεται στους προνομιούχους της πολιτικής προστασίας του κεφαλαίου! Παραδέχεται ότι από την κρίση αυτοί που φορτώθηκαν τα βάρη δεν ήταν παρά μόνο οι μικρομεσαίοι και οι αδύναμες ομάδες του πληθυσμού!

Ξέρει πολύ καλά ο Πρόεδρος -και γι’ αυτό μάλλον δεν αναμένει τα επίχειρα της Αριστεράς ή της αντιπολίτευσης- ότι σ’ αυτές τις τάξεις και ομάδες του πληθυσμού θα φορτωθούν και άλλα βάρη, αν ο Πρόεδρος επιμείνει πρώτον στις εκποιήσεις και δεύτερον στις αποκρατικοποιήσεις/ιδιωτικοποιήσεις. Είναι αποδεδειγμένο μέσω των ερευνών και του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων ανεξάρτητων θεσμών (π.χ. Eurostat, ΙΝΕΚ) και ας μην το καταγράφει ο Πρόεδρος στις διαπιστώσεις του ότι: •Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο έχει φτάσει στο 16,8%. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 11,5%, ενώ στην ΕΕ 10% (Χαραυγή, 8/1/2015).

Η ευρωπαϊκή στατιστική μιλά για 73.000 ανέργους, άσχετα αν η κυπριακή στατιστική υπηρεσία τούς κατεβάζει στους 46.589. Η διαφορά μεταξύ των δύο στατιστικών (26.414 άτομα) δείχνει ότι ένας στους τρεις ανέργους -προφανώς από τη λίστα των μακροχρόνια ανέργων- έχει κουραστεί να περιμένει μάταια στη σειρά προκειμένου να εγγραφεί στους καταλόγους του Υπουργείου Εργασίας, χωρίς ποτέ να βρίσκει ανταπόκριση.

•Εκθεση του ΙΝΕΚ (Δεκέμβριος 2014) διαπιστώνει ότι το 2012-2013 οι μισθοί υπέστησαν μεγάλη μείωση και η συνολική μείωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού κατά το 2012-2013 ανήλθε σε περίπου 15% έναντι του 2011, ενώ η αγοραστική δύναμη από εισοδήματα μισθωτής εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών έχει μειωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, κατά 30%. •Η μεγάλη μείωση των μισθών και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν μετακύλησαν τη μείωση του κόστους εργασίας στις τιμές, οδήγησε σε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Η αύξηση αυτή επανέφερε την απόδοση κεφαλαίου στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας! •Να προσθέσουμε τις 13.000 οικογένειες που καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία και άλλες τόσες που πιθανόν να «κρύβουν» την εξαθλίωσή τους από ντροπή; Να προσθέσουμε τα συσσίτια που μοιράζουν οι διάφορες εθελοντικές οργανώσεις σε μαθητές και φοιτητές; Να προσθέσουμε εκείνους όλους τους σπουδαστές που διέκοψαν τη φοίτησή τους λόγω οικονομικής αδυναμίας; Ή τις χιλιάδες νέων που υποχρεώνονται σε μετανάστευση για να μην είναι βάρος των γονιών τους;

Αν ποτέ ο Πρόεδρος ενδιαφερθεί για τους σύγχρονους άθλιους, τότε σίγουρα θα έχει γυρίσει σελίδα και τότε θα γεννηθεί και η ελπίδα. Προς το παρόν ας επιτρέψει να ελπίζουμε στην ελληνική κυβέρνηση και την προσπάθειά της να διεκδικήσει τα ελάχιστα για την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και των λαών του νότου που στενάζουν υπό το ζυγό της Τρόικας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy