Αναφαίρετο δικαίωμα η ρητορική μίσους;

Της Κάλιας Ανδρέου

Το ρατσιστικό παραλήρημα της εκπαιδευτικού που εκφράστηκε μέσα από την “πανηγυρική” της ομιλία, όπως την χαρακτήρισε, έρχεται να υποστηρίξει ο κ. Μιχάλης Σοφοκλέους.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “διαφωνώ κάθετα και στην ουσία και στο ύφος της επίμαχης παραγράφου της ομιλίας της κας Ελένης Σιούφτα.Θα υπερασπιστώ όμως μέχρι τελευταίας ρανίδας το δικαίωμά της να λέει αυτά που πιστεύει. Η δημοκρατία δεν είναι μενού αλά καρτ. Ούτε η γιαλαντζί δημοκρατία μπορεί να γίνεται μόδα”.

Καταρχήν, προβληματική δεν είναι μόνο μια παράγραφος από την ομιλία της εν λόγω εκπαιδευτικού, αλλά ολόκληρη η ομιλία της.

Ο κ. Σοφοκλέους επιχειρεί να επικαλεστεί το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, απενοχοποιώντας την ίδια ώρα τα ρατσιστικά, εθνικιστικά και ομοφοβικά σχόλιά της. Αυτό που φαίνεται να προσπερνά ο κ. Σοφοκλέους, είναι τις ευρωπαϊκές και διεθνείς νομοθεσίες για το λόγο μίσους, τις διακρίσεις στη βάση της εθνοτικής καταγωγής και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η εν λόγω κυρία εξέφρασε τις προσωπικές της απόψεις από θέση εξουσίας. Όταν είχε κληθεί δηλαδή να παραστεί ως η ομιλήτρια σε εκκλησία την 28η Οκτωβρίου. Κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει πέρα από την ομιλία -δοξολογία του φασισμού- είναι γιατί δεν υπήρξε καμία αντίδραση από όλους όσοι είχαν παραστεί εκεί.

Η δικαιολογία για το ότι δεν ήταν πρέπον να αντιδράσουν λόγω “σεβασμού στο ιερό” δεν αρκεί, αν αναλογιστούμε ότι η εκκλησία σαν χώρος είναι η πηγή του ολοκληρωτισμού της εξουσίας, όπως εύστοχα αναρτήθηκε ως σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εν λόγω κυρία χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως διαστροφή. Από πότε η ρητορική μίσους θεωρείται ως αναφαίρετο δικαίωμα;

Χαρακτήρισε ως “εχθρούς εντός των τειχών” όλους όσοι επιθυμούν επανένωση της Κύπρου, όσους κάνουν προσπάθειες να έρθουν οι δύο κοινότητες κοντά.

Χαρακτήρισε “εχθρούς εντός των τειχών” αυτούς που προασπίζονται το δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση μέσω του σεβασμού στην πολυπολιτισμικότητα και στη διαφορετικότητα. Γιατί το να θέλεις κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία αφορά το σεβασμό του Άλλου, του μη χριστιανού, του αλλόθρησκου, του άθεου. Του διαφορετικού από εσένα.

Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι αναφαίρετο. Όχι όμως όταν αυτό τυγχάνει εκμετάλλευσης από όλους όσοι επιχειρούν να σπείρουν το φόβο στο διαφορετικό, το σωβινισμό, τις διακρίσεις και όλα όσα χρειάστηκαν αγώνες για να αποκτηθούν και να αναγνωριστούν ως ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν η εν λόγω κυρία επιχείρησε με ρητορική μίσους να περάσει τις “ιδέες” της μέσα από μια της ομιλία, η σκέψη και μόνο για το τι μπορεί να λέει καθημερινά στα παιδιά μας πίσω από μια έδρα, με τρομάζει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy