Ανάκαμψη εις βάρος των εργαζομένων

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία η σημερινή, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων.

Ανάμεσα στους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αξιοπρεπή Εργασία είναι η προβολή της έννοιας της αξιοπρεπούς εργασίας στους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι η μόνη ασφαλής διέξοδος από τη φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για σταθερή ανάπτυξη, οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Επίσης, στοχεύει στο να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σήμερα είναι με λύπη που παρατηρούμε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες δέχονται τις περισσότερες πιέσεις από ποτέ των τελευταίων χρόνων.

Αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα είναι αυτά που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις χωρών, όπως και η δική μας, που τάσσονται υπέρ του εύκολου κέρδους και του κεφαλαίου.

Με αφορμή την οικονομική κρίση και τα μνημόνια άδραξαν την ευκαιρία όχι μόνο να απολύσουν εργαζομένους αλλά και να τους εκμεταλλεύονται στο χείριστο βαθμό.

Μειώσεις μισθών, ωφελημάτων, καθώς και νέες «έξυπνες» μέθοδοι, όπως μερική απασχόληση με το ζόρι είναι μερικά από αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα.

Οι γενιές πριν από εμάς έδωσαν αγώνες και αίμα, για να πετύχουν όσα σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο πολιτικών λιτότητας και κυβερνήσεων.

Γιατί μπορεί, όπως προαναφέραμε, λόγω της οικονομικής κρίσης να υπήρξαν μειώσεις, ωστόσο πολλές είναι οι περιπτώσεις που αυτό λειτούργησε απλά ως άλλοθι για τα σχέδια του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο το ήμισυ των οικογενειών έχουν βιώσει την ανεργία ή τη μερική απασχόληση, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η περίπτωση της Γαλλίας, όπου και εκεί γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου εις βάρος των εργαζομένων.

Ηδη η γαλλική κυβέρνηση εξήγγειλε πλήρη αναθεώρηση του Κώδικα Εργασίας που προωθεί την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων με άξονα τις ανάγκες κάθε επιχείρησης.

Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που είτε εφάρμοσε μνημόνιο είτε βρέθηκε σε οικονομική κρίση στηρίζει το δρόμο της ανάπτυξης εις βάρος πάντοτε των εργαζομένων.

Τον τελευταίο καιρό η Γαλλία παρουσιάζεται ως ένα «λαμπρό παράδειγμα» αγνοώντας επιτηδευμένα όμως πως ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κλιμακούμενη επίθεση σε όποια δικαιώματα τού έχουν απομείνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy