Ανάληψη πολιτικών ευθυνών από τον Πρόεδρο ζητά η αντιπολίτευση

181

Οξύνονται τα ερωτήματα για τον Σαουδάραβα

Την ανάληψη πολιτικών ευθυνών ζητά το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσον αφορά το σκάνδαλο με την παραχώρηση υπηκοοτήτων σε καταζητούμενο της Interpol και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του χθες ξεκαθάρισε ότι ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για όλες τις πράξεις της κυβέρνησης είναι ο ΠτΔ. Υπογράμμισε ότι οι εκάστοτε Πρόεδροι έχουν την ευθύνη για τις πράξεις που πράττει η κυβέρνησή τους. Όπως σχολίασε, «αντιλαμβάνομαι δεν μπορεί να ευθύνεται είτε ο κλητήρας του Προεδρικού είτε οποιοσδήποτε άλλος». Επεσήμανε ότι δεν έγιναν απλά λάθη, αλλά αυτά που έγιναν είναι απαράδεκτα, έχουν δυσφημίσει τη χώρα μας διεθνώς, υποχρέωσαν διεθνείς οργανισμούς, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον ΟΟΣΑ και «τα διεθνή πρακτορεία ασχολήθηκαν μαζί μας με έναν τρόπο απαξιωτικό και προσβλητικό για τη χώρα μας για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα τα οποία είναι προφανές ότι σύρεται για να τα πάρει». Γι’ αυτόν το λόγο, υπογράμμισε, πρέπει να διερευνηθούν και τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Τράπεζα Κύπρου είχε ενημερώσει από το 2015 για τον (Μαλαισιανό) Jho Low και «να δούμε και ποια είναι η έκθεση που έγινε από τη ΜΟΚΑΣ όταν υποβλήθηκε η καταγγελία από την Τράπεζα Κύπρου στη ΜΟΚΑΣ, πού την απέστειλε η ΜΟΚΑΣ και γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα από τότε, από τον Γενάρη του 2016 και αντιμετωπίζεται σήμερα όταν είδε το φως της δημοσιότητας».

Οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να καταλογισθούν μέχρι το υψηλότερο επίπεδο, δήλωσε χθες και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ οι Οικολόγοι σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι οι κυβερνώντες πρέπει να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες άμεσα.

Α. Κυπριανού: Ακόμα αναμένονται απαντήσεις για τον Σαουδάραβα

Ο Α. Κυπριανού επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ ακόμα αναμένει απαντήσεις από τον κ. Αναστασιάδη για το θέμα του Σαουδάραβα όσον αφορά το πού έχει επενδύσει, αλλά και το κατά πόσο χρησιμοποίησε το ιδιωτικό του αεροπλάνο για να πάει ιδιωτικά διακοπές, οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες.

Υπενθύμισε στον ΠτΔ ότι το 2013 εξήγγειλε χάρτα δεοντολογίας, όπως την ονόμασε, που θα διέπει τον τρόπο λειτουργίας και του ιδίου αλλά και των Υπουργών. «Θυμούμαι καλά, είχε προσδιορίσει ότι δώρα αξίας πάνω από 150 ευρώ πρέπει να δηλώνονται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να απαντήσει με τρόπο ξεκάθαρο ο κ. Αναστασιάδης, αντί να «οπτασιάζεται εχθρούς και συνωμοσίες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε επ’ αυτού στη «Χαραυγή» ότι ο Σαουδάραβας έχει πολιτογραφηθεί και παρέπεμψε σε έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή για το θέμα της χρήσης από τον ΠτΔ του αεροπλάνου του Σαουδάραβα. Στην ίδια έρευνα παρέπεμψε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του ψες στον Λυθροδόντα καλώντας κάποιους να μη διαπομπεύουν ανθρώπους έντιμους για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

«Μερικοί θέλουν την Εκκλησία να λέει μόνο “Κύριε Ελέησον”», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παραδεχόμενος ότι έκανε πάντα παρεμβάσεις αλλά εκείνος που έχει τα μέσα και τις Υπηρεσίες για να ελέγξει πού θα δώσει τις υπηκοότητες, όπως είπε, είναι η κυβέρνηση.

Άννα Μισιαούλη