Αναμενόμενες οι λάσπες…

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Μέσα από μια προσπάθεια να μετατεθεί το ζήτημα υπόσκαψης του Γενικού Συστήματος Υγείας ακούσαμε για άλλη μια φορά τόσο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και άλλους να τα βάζουν με τους εργαζόμενους στον ΟΑΥ και να τους κατηγορούν πως οι ίδιοι αντί να εγγραφούν στο ΓεΣΥ συνεχίζουν να διατηρούν ιδιωτικές ασφάλειες υγείας. Όλο αυτό οδήγησε στο να υπάρχει μια παραφιλολογία και ένας αρνητικός σχολιασμός για το όλο ζήτημα.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισαν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ με κοινή ανακοίνωσή τους στους εργαζόμενους των Ημικρατικών Οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη βάση προνοιών των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες διαφέρουν σε κάθε Οργανισμό.

Στον ΟΑΥ εδώ και πολλά χρόνια, αναφέρεται, παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο προσωπικό του μέσω ασφαλιστικής κάλυψης. Όπως και αλλού έτσι και στον ΟΑΥ έγινε προσαρμογή της υφιστάμενης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για να συμβαδίζει πλήρως με τις πρόνοιες του νόμου για το ΓεΣΥ, τόσον όσον αφορά στις καλύψεις όσο και στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του. Συγκεκριμένα η προσαρμογή προβλέπει ότι οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα καλύπτονται στην 1η φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ (από 1η Ιουνίου 2019 μέχρι 1η Ιουνίου 2020) θα αφαιρεθούν από τον πίνακα της ασφαλιστικής κάλυψης και το ασφάλιστρο θα μειωθεί αναλόγως.

Επιπλέον, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, το συμβόλαιο με την ασφαλιστική εταιρεία θα τερματιστεί και οι πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης θα προσαρμοσθούν στη βάση του διαλόγου όπως σε όλες τις περιπτώσεις στους Ημικρατικούς Οργανισμούς. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για την πολεμική που διαδραματίζεται σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ. Βέβαια οι λάσπες που πέφτουν είναι αναμενόμενες σε κάθε αλλαγή και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία και επηρεάζει συμφέροντα.

Αναμένεται βεβαίως ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά εάν αναλογιστεί κανείς τα θετικά που θα έρθουν με την εφαρμογή ενός καθολικού συστήματος, τότε πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις. Άλλωστε έχουμε ακούσει και αρκετούς γιατρούς να τοποθετούνται δημόσια για το θέμα προβάλλοντας ότι είναι καθήκον να παρέχονται ίσες ευκαιρίες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όχι μόνο να υπολογίζεται το κέρδος.

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ κάθε Κύπριος πολίτης αναμένεται να αποκτήσει δια βίου ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Την ίδια ώρα, όπως έχει επισημανθεί, αρκετές φορές πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα, το οποίο βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της καθολικότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy