Ανάσα µε την πρώτη καταβολή αποζηµιώσεων

284
Ομαλά, παρά κάποια μικροπροβλήματα, κύλησε η σημερινή μέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, δηλώνει ο διευθυντής Χρίστος Νικολάου.

Ικανοποιηµένοι οι φαρµακοποιοί από τον ΟΑΥ

Σε αναβάθµιση του λογισµικού συστήµατος του Γενικού Σχεδίου Υγείας προχώρησε χθες ο Οργανισµός Ασφάλισης Υγείας. Στόχος είναι να επιλυθούν πολλά από τα προβλήµατα που εντοπίστηκαν κατά τις πρώτες µέρες εφαρµογής του, ενώ µια δεύτερη αναβάθµιση αναµένεται σε δύο εβδοµάδες. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης γίνονται αλλαγές βάσει και των όσων ζήτησαν οι πάροχοι για διευκόλυνσή τους. Μεταξύ των προβληµάτων που αναµένεται να επιλυθούν, σύµφωνα µε τον κ. Τσινωντίδη, είναι ο αριθµός των συσκευασιών φαρµάκων που συνταγογραφούνται, οι παραγγελίες εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες θα προστεθούν συγκεκριµένες υποκατηγορίες ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στη συµπλήρωση του ιατρικού προφίλ και θέµατα που αφορούν τη µεταφορά δεδοµένων από το σύστηµα του ΟΑΥ στο σύστηµα του φαρµακοποιού. Πρόσθεσε ότι άµεσα θα ενταχθούν στους καταλόγους και νέα φάρµακα σηµειώνοντας ότι υπάρχει συνεχής επαφή µε τους προµηθευτές.

Ωστόσο, την ίδια ώρα αρκετά είναι τα παράπονα από δικαιούχους για ελλείψεις σε συγκεκριµένα φάρµακα. Πρόκειται για σκευάσµατα που έχουν να κάνουν µε την πίεση, τη χοληστερόλη κ.ά. Επίσης οι ελλείψεις αφορούν σκευάσµατα τα οποία και είναι πιο ακριβά και ακόµη δεν έχουν συµπεριληφθεί στον κατάλογο.

Σχολιάζοντας το όλο θέµα σε σχέση µε τα φάρµακα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε πως δεν υπάρχει καµία κατηγορία στην οποία δεν υπάρχουν φάρµακα, υπάρχει κάλυψη και παρά κάποιες ελλείψεις που παρατηρήθηκαν λόγω του ότι οι προµηθευτές δεν µπορούσαν να υπολογίσουν τη ζήτηση, δεν έµεινε κόσµος χωρίς φάρµακα, καθώς υπήρχε εναλλακτική.

Eπίσης και ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι στην αναβαθµισµένη έκδοση του λογισµικού θα υπάρχει σηµαντικός αριθµός αλλαγών.
Θα διορθωθούν, είπε, µε αυτό τον τρόπο πολλά θέµατα που έχουν παρουσιαστεί µέχρι στιγµής και αυτό θα βοηθήσει την καθηµερινότητα των παρόχων υγείας. Όσον αφορά παράπονα που έχουν υπάρξει από δικαιούχους ότι δεν µπορούν να εξασφαλίσουν ραντεβού στον προσωπικό τους γιατρό, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ήταν σε ένα βαθµό αναµενόµενο διότι πολλοί δικαιούχοι ανέµεναν την έναρξη του ΓεΣΥ για να επισκεφθούν τον προσωπικό τους ιατρό και ως εκ τούτου παρατηρείται συνωστισµός.

Εξάλλου, όπως δήλωσε χθες στη «Χαραυγή» η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρµακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα, έχουν διορθωθεί ήδη κάποια τεχνικά θέµατα που αφορούν την επικοινωνία µεταξύ των λογισµικών των φαρµακειών µε αυτό του ΟΑΥ. Ωστόσο, όπως σηµείωσε, σηµαντικό είναι η γενικότερη αναβάθµιση που θα γίνει, αφού όπως µας εξήγησε, σήµερα σε ό,τι αφορά την πώληση γίνονται copy paste οι κωδικοί των φαρµάκων µε αποτέλεσµα να υπάρχει καθυστέρηση. Σε σχέση µε την καταβολή των αποζηµιώσεων, η κ. Πιέρα εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί δόθηκαν τα χρήµατα πριν και από την αναµενόµενη ηµεροµηνία. Το γεγονός αυτό αποτελεί ανάσα για τη ρευστότητα των φαρµακείων, σηµείωσε η κ. Πιέρα, ενώ πρόσθεσε ότι αναµένεται και στο τέλος του µήνα να καθοριστεί συγκεκριµένα η τιµή µονάδας. Την ίδια ώρα σηµείωσε ότι µέχρι τώρα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία µε τον ΟΑΥ, ο οποίος και τηρεί όλα τα συµφωνηθέντα.

Επίσης και ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Χαράλαµπος Χαριλάου ανάφερε ότι έχουν τεθεί κάποια ζητήµατα προς τον ΟΑΥ όσον αφορά τη λειτουργικότητα του συστήµατος ούτως ώστε να υποβοηθηθεί περισσότερο ο χρήστης για να διεκπεραιώνει την εργασία του όσον το δυνατό πιο σύντοµα.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ικανοποιητικός ο αριθμός προσωπικών γιατρών – Ψάχνουν ειδικούς

Ο αριθµός των προσωπικών γιατρών για ενήλικες που έχουν ενταχθεί µέχρι στιγµής στο ΓεΣΥ κρίνεται πέραν του δέοντος ικανοποιητικός, ενώ όσον αφορά τους παιδίατρους έχουν ενταχθεί µέχρι στιγµής 114, στον καθένα εκ των οποίων αντιστοιχούν 1.400 παιδιά, ενώ το όριο είναι 2.500, και υπάρχει συνεχής ροή και ενδιαφέρον. Το πρόβληµα που υπάρχει, είπε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και το οποίο ήταν αναµενόµενο, αλλά θα λυθεί σύντοµα, αφορά τον αριθµό των ειδικών ιατρών.

Σύµφωνα µε τον κ. Ιωάννου, όλοι οι γιατροί του ∆ηµοσίου έχουν ενταχθεί πλην κάποιων εξαιρέσεων που δεν εντάχθηκαν ακόµα για τεχνικούς λόγους, και στο σύνολό τους οι ειδικοί ιατροί ανέρχονται µέχρι στιγµής σε 500. «Θεωρώ ότι θα υπάρξει µια αυξηµένη ροή εγγραφής ειδικών γιατρών τον Ιούλιο», είπε ο Υπουργός, λόγω του ότι θα διενεργηθούν οι πρώτες πληρωµές ιατρικών πράξεων και θα υπάρξει αυξηµένη πίεση από δικαιούχους προς τους γιατρούς τους να ενταχθούν. Ανέφερε ακόµα ότι µέχρι στιγµής οι δικαιούχοι που έχουν εγγραφεί ανέρχονται σε 600 χιλιάδες περίπου. Για τα φάρµακα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι σχεδόν όλα τα φαρµακεία έχουν ενταχθεί και παράλληλα έχουν ενταχθεί στο σύστηµα 1.000 φάρµακα, ενώ άλλα 180 αναµένεται να ενταχθούν τις επόµενες εβδοµάδες. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ενταχθεί όλα σχεδόν τα κλινικά εργαστήρια και αρκετά ακτινοδιαγνωστικά ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.