Ανασχεδιασμός της κυπριακής οικονομίας και δημόσιας υγείας

38

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Για ακόμη μια φορά τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για το πώς αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός, ούτε σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά ούτε και ευρύτερα για το πώς προετοιμάζεται η κοινωνία. Δυστυχώς, λαμβάνονται αποφάσεις κατά τρόπο αποσπασματικό και πρόχειρο. Η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων δεν πρέπει να είναι περιστασιακή μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά να έχει στόχους μακροπρόθεσμους. Χρειάζονται επενδύσεις στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες θα τα εκσυγχρονίσουν και θα τα ενδυναμώσουν ενόψει και του ΓεΣΥ, το οποίο ξεχάσαμε…

Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα κοιτάζοντας μπροστά. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στα ζητήματα της οικονομίας. Δεν αρκούν τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί. Ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος δεν πρέπει να παραβλέπει και την επόμενη ημέρα. Να σχεδιάζει και να προγραμματίζει. Να λαμβάνει υπόψη λάθη, παραλείψεις και εγκληματικές αμέλειες, έτσι ώστε να γίνουν διαρθρωτικές και διαχρονικές διορθώσεις.

Η κρίση με τον κορονοϊό έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις είτε σε αναστολή εργασιών είτε στο κλείσιμό τους. Ο μεγάλος τομέας του τουρισμού θα καταγράψει καταστροφική χρονιά, όπως και οι τομείς παροχής υπηρεσιών. Είναι δύο τομείς στους οποίους στηρίζεται σχεδόν ολόκληρη η οικονομία. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έβαλε τα αβγά της μόνο σε ένα καλάθι, θεωρώντας ότι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες είναι η χρυσή κότα που γεννά αβγά. Έδωσε μάλιστα και χαλαρώσεις σε ξενοδόχους για να αναγείρουν επιπρόσθετους ορόφους και να αυξήσουν τις τουριστικές κλίνες. Ακόμη ένα στρατηγικό λάθος. Η κυπριακή οικονομία θα πρέπει να στραφεί και να επενδύσει σοβαρά στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Να επενδύσουμε στην αγροτική ανάπτυξη και στη γεωργία, στην ελαφριά βιομηχανία και στην καινοτομία, την οποία θα πρέπει να εντάξουμε στην παραγωγή.

Οι πολύπλευρες επιπτώσεις του κορονοϊού στα θέματα υγείας και οικονομίας θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ανασχεδιασμό της κυπριακής οικονομίας και δημόσιας υγείας. Επιβάλλεται το κράτος να επανακτήσει τον δικό του παρεμβατικό ρόλο σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας μας.