Ανασχηµατισµός: Νέα πρόσωπα µε συναγερµικές συνταγές

Ανακάτεψε τη συναγερµική τράπουλα επιβεβαιώνοντας ψιθύρους ο Πτ∆

Τέλος στο παρασκήνιο και την ονοµατολογία έδωσε το Προεδρικό αφού χθες το µεσηµέρι προχώρησε στον αναµενόµενο εδώ και µήνες ανασχηµατισµό. Οι επιλογές του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, µερικώς επιβεβαίωσαν την ψιθυρολογία που οργίασε το τελευταίο διάστηµα, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις.

Σε γενικές γραµµές ενισχύεται ο συναγερµικός χαρακτήρας του κυβερνητικού σχήµατος, ενώ οι µεγάλες µάχες της καρέκλας θα µεταφερθούν τώρα στον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό όπου εντός των επόµενων ηµερών θα πρέπει να καλυφθεί τουλάχιστον µία εκ των θέσεων των αντιπροέδρων του κόµµατος, µε τον απερχόµενο υπουργό Χάρη Γεωργιάδη να εποφθαλµιά ηγετικά καθήκοντα.

Νέοι υπουργοί

Σύµφωνα µε χθεσινή ανακοίνωση, µε βάση τις αποφάσεις του Προέδρου επιβεβαιώθηκε αυτό που εδώ και καιρό κυκλοφορούσε ως φήµη πως ως Υπουργός Οικονοµικών διορίζεται ο µέχρι τώρα Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Επιβεβαιώθηκε ακόµη ο διορισµός του Νίκου Νουρή, µέχρι χθες βουλευτή του ∆ΗΣΥ, ως Υπουργού Εσωτερικών.

Η απόφαση του Προέδρου να διορίσει τον µέχρι σήµερα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδροµο Προδρόµου, ως Υπουργό Παιδείας επιβεβαίωσε τη φήµη που κυκλοφορούσε. Ωστόσο αρκετοί θεωρούσαν το σενάριο αυτό απόµακρο, καθώς η συντηρητική πολιτική τοποθέτηση του κ. Προδρόµου θα άναβε επιπλέον φωτιές στο ήδη φορτισµένο κλίµα της Παιδείας. Επιβεβαιώθηκε ακόµη η αντικατάσταση της Βασιλικής Αναστασιάδου στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπου οι ψίθυροι έλεγαν πως ο Πρόεδρος ήθελε ένα πιο κοµµατικά στρατευµένο άτοµο.

Εκεί διορίζεται ο µέχρι τώρα δήµαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, ο διορισµός του οποίου αποτελεί έκπληξη. Αυτή η κίνηση εκτιµάται ότι στοχεύει αφενός στο να κλείσει στόµατα και µεµψιµοιρίες ότι δεν υπάρχουν Αµµοχωστιανοί στο Υπουργικό Συµβούλιο και αφετέρου να τερµατίσει τις έντονες αντιδράσεις αναφορικά µε τις συνενώσεις των δήµων της επαρχίας Αµµοχώστου, που στοχεύει η κυβέρνηση. Αναµένεται ότι ο νυν ΥΠΕΣ θα παρουσιάσει σήµερα αυτούς τους σχεδιασµούς. Προκαλεί ήδη αντιδράσεις το γεγονός ότι µειώθηκε κατά 50% η παρουσία γυναικών στο κυβερνητικό σχήµα: Φεύγει η Βασιλική Αναστασιάδου και παραµένει η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιµιλιανίδου.

Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαµβάνει ο δικηγόρος Κυριάκος Κούσιος και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διορίζεται ο µέχρι σήµερα πρόεδρος του Οργανισµού Νεολαίας Κύπρου, Παναγιώτης Σεντώνας. Ο Κ. Κούσιος διετέλεσε πρόεδρος της Ανόρθωσης, ενώ ο δεύτερος υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής του ∆ΗΣΥ και κατέλαβε την 5η θέση στους σταυρούς προτίµησης. Ο Πρόεδρος δεν άφησε ξεκρέµαστους τον πρώην Υπουργό Παιδείας και την πρώην αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο.

Αποφάσισε το διορισµό του Κώστα Χαµπιαούρη ως Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και της κας Κλέλιας Βασιλείου ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, αναφέρει η ανακοίνωση, εξέφρασε «τις θερµές ευχαριστίες του» στη Βασιλική Αναστασιάδου, τον Κώστα Χαµπιαούρη, «καθώς και στη µέχρι τώρα Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και τον πρόσφατα παραιτηθέντα Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Γιαννάκη Παπαδούρη». Η διαβεβαίωση και ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών θα γίνει αύριο Τρίτη 3 ∆εκεµβρίου.

Νέος βουλευτής

Όπως είχαµε ήδη δηµοσιεύσει, µετά την παραίτηση των βουλευτών Σόλωνα Κασίνη και Στέλλας Κυριακίδου (η οποία διορίστηκε Επίτροπος της ΕΕ), τις κενές θέσεις ανέλαβαν η δεύτερη και τρίτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του ∆ΗΣΥ Λευκωσίας: Σάβια Ορφανίδου και Ξένια Κωνσταντίνου. Ο πρώτος επιλαχών ήταν ο Πρόδροµος Προδρόµου που παρέµεινε στην κυβέρνηση. Με το διορισµό του Νίκου Νουρή στο Υπουργικό, κενώθηκε ακόµη µία θέση βουλευτή που θα καταλάβει ο Μιχάλης Σοφοκλέους, διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης.

Υποσχέσεις για υπευθυνότητα

Ιδιαίτερα τιμητική χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Κούσιος τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου που του εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τον ανασχηματισμό, θέτοντας ως στόχο τους ήπιους τόνους και την αγαστή συνεργασία με τους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς για τους στόχους του, είπε ότι θα ήθελε να βάλει «ένα μικρό λιθαράκι για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το επίπεδο αυτού που λέγεται πολιτικός πολιτισμός».

Ο κ. Κούσιος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1952 και σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Ανώτερος Συνεταίρος στο Δικηγορικό Γραφείο Κούσιος και Κορφιώτης ΔΕΠΕ. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, αντιδήμαρχος Στροβόλου και πρόεδρος της Ανόρθωσης.
Ο Παναγιώτης Σεντώνας, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να υπηρετήσει το ρόλο του με υπευθυνότητα. Υπηρετούσε μέχρι σήμερα ως πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Από το 2011 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε θέματα διεύθυνσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Η Κλέλια Βασιλείου ανέφερε πως πρώτος και κύριος στόχος της ως Επίτροπος Περιβάλλοντος είναι η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνικών, οι οποίες πρώτες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο Γιάννης Καρούσος, που αναλαμβάνει ως νέος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων υπόσχεται ότι θα εργαστεί σκληρά για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του Προέδρου.

∆ηµήτρης Παλµύρης

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.