Ανασχηματισμός με το βλέμμα στις Βουλευτικές του 2021Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Εκ των πραγμάτων ο ανασχηματισμός σημαίνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ο Πρόεδρος χρειάστηκε να κάνει λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, ο στρατηγικός στόχος του ανασχηματισμού είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2021. Αυτός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου. Αποχώρησε η Βασιλική Αναστασιάδη και ο Κώστας Χαμπιαούρης, οι οποίοι όταν υπουργοποιήθηκαν παρουσιάστηκαν ως τεχνοκράτες. Στα δύο αυτά υπουργεία διορίστηκαν δύο πολιτικά πρόσωπα, οι Γ. Καρούσος και Πρ. Προδρόμου. Διόρισαν επίσης στο Υπουργείο Εσωτερικών τον αντιπρόεδρο και βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Νουρή, ο οποίος επίσης είναι έτοιμος να ακολουθήσει πολιτικές που θα εξυπηρετούν μικροκομματικά τον ΔΗΣΥ. Μιλάμε για το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι ένα υπουργείο που μπορεί να κάνει πολλές εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. Να δημιουργήσει πελατειακές σχέσεις, κάτι που θέλει να εκμεταλλευτεί ο ΔΗΣΥ ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021. Στο Υπουργείο Οικονομικών μετακινήθηκε το επίσης κομματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ, ο Κ. Πετρίδης. Επίσης και η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος δεν προέρχεται ούτε από το χώρο των Οικολόγων, όπως ήταν η κα Ιωάννα Παναγιώτου, ούτε από τον ευρύτερο περιβαλλοντικό χώρο, αλλά είναι ακόμη ένας κομματικός διορισμός.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε επίσης να μην κακοφανίσει τον Κ. Χαμπιαούρη, ο οποίος αποδέχθηκε από υπουργός να διοριστεί Επίτροπος Ορεινών Περιοχών με την υπόσχεση ότι το 2021 θα συστρατευθεί με τον ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πίεζε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ανασχηματίσει και τους υπουργούς, οι οποίοι προέρχονται από τη Δημοκρατική Παράταξη του Μ. Καρογιάν –Γ. Λακκοτρύπη, Β. Πάλμα και Φ. Φωτίου. Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να τους διατηρήσει, αλλά έδωσε υπόσχεση στον Αβέρωφ ότι μέχρι το καλοκαίρι, ανάλογα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θα κάνει δεύτερη δόση ανασχηματισμού!

Η παραμονή τους, όμως, στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, με το ΔΗΚΟ να εντείνει την κριτική του έναντι της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Επομένως, ο μίνι ανασχηματισμός δεν έγινε για να διαφοροποιηθούν οι πολιτικές, ούτε για το έργο των υπουργών –η Βασιλική Αναστασιάδη πριν φύγει από το υπουργείο παρέδωσε λίστα έργων στον Πρόεδρο– αλλά για μικροκομματικούς λόγους και σκοπιμότητες με το βλέμμα στις Βουλευτικές του 2021.