Αναβρασμό στην Ευρώπη έφερε η απόφαση της ΕλλάδαςΣύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης και Γιούρογκρουπ σήμερα

Πολιτικό σεισμό σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε το «όχι» των Ελλήνων στις προτάσεις των δανειστών. Ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα πραγματοποιείται σήμερα, ενώ θα προηγηθεί σύνοδος του Γιούρογκρουπ νωρίτερα.

Στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Η εντολή του ελληνικού λαού είναι για βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση, που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών, είναι το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και με αυτή την ατζέντα μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, ενισχυμένος με την απόφαση του ελληνικού λαού, ο Αλέξης Τσίπρας.

Χθες, πραγματοποιήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο κράτησε περίπου εφτά ώρες, στη διάρκεια του οποίου ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους (Μέρκελ, αλλά και Πούτιν).

Κατά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους, ενώ με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, κατέληξαν σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, «η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

• Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

• Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

• Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

• Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ».

Ο νέος ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, πολιτική που δεν διαφέρει ποσώς από την πολιτική του προκατόχου του.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μία μη βιώσιμη λύση», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Στη σημερινή σύνοδο κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, έχουν προσκληθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συμβιβασμό ζητά ο Λευκός Οίκος

Σε συμβιβασμό που θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των ΗΠΑ να δοθεί λύση στην ελληνική κρίση χρέους.

«Το δημοψήφισμα τέλειωσε, αλλά το όραμά μας παραμένει το ίδιο» επισημαίνει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος κάνει λόγο για «μία ευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να επιλυθεί», τονίζοντας ότι η λύση εναπόκειται στην Ελλάδα και τους πιστωτές.

Φεύγει στηρίζοντας Πρωθυπουργό και κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης

Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και έγινε το «κόκκινο πανί» για Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και λοιπούς στο Γιούρογκρουπ.

Χθες, ο Γ. Βαρουφάκης αιφνιδίασε με την υποβολή παραίτησης, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επέμενε πως «η μοναδική είδηση που μετράει είναι το μεγάλο ”όχι” του ελληνικού λαού και ο τρόπος που θα ενισχύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση».

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες, δήλωσε, υποβάλλοντας την παραίτησή του, διαβεβαιώνοντας πως θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα, τη νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup και λοιποί εταίροι θα ”εκτιμούσαν” την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το ΥΠΟΙΚ… Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Τσακαλώτος ο νέος ΥΠΟΙΚ

Καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο τέως ΥΠΟΙΚ είχε «αποκαλύψει» το όνομα του διαδόχου του, εκφράζοντας την ευχή να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με θερμά λόγια υποδέχτηκε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο ΥΠΟΙΚ ο Γ. Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.